Županija

ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

Aktualni sat sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 16.2.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

BORIS KEKEZ (HSLS):

- Iz međunarodnih fondova izdvojena su znatna sredstva za uređenje kanalske mreže. Koliko je od toga pripalo Brodsko-posavskoj županiji, na koji se način ušlo u realizaciju programa i koje su kategorije kanala obuhvaćene?

- Program čišćenja kanala krenuo je prošle godine na dvije razine — na državnim vodama gdje je za sanaciju ušća lateralnog kanala u Savu uloženo 7 milijuna kuna te na lokalne vode u koje je otišlo 16 milijuna. U ovoj godini se program nastavlja, a ukupna vrijednost radova će biti 11 milijuna kuna, odgovorio je pročelnik Željko Burazović.

ZDRAVKO KONJIĆ (HNS):KADA KRAJ AGONIJI SUŠIONICE?

- Pitam župana kada će završiti agonija radnika Sušionice? Ima li izlaska iz krize? Pročelnika Jarića

pitam zašto se kod projektiranja južne obilaznice Nove Gradiške prioritet daje zapadnom dijelu umjesto, za Industrijski park puno važniji dio od naplatnih kućica prema Kovačevcu? Zbog čega još uvijek nema odgovora na ponudu Nove Grdaiške za smještaj regionalnog centra za gospodarenje otpadom iako je ta lokacija kao prioritetna odobrena i od Fonda? Na koncu dožupana Lasla pitam što se planira za povećanje BDP-a, a što za smanjenje nezaposlenosti na našoj županiji?

- Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede direktor Fonda za razvoj dao je zeleno svjetlo programu preustroja Sušionice koji sada ide na usvajanje u Vladu. Sušionica će ovih dana dobiti 1,3 milijuna kuna pozajmice, a programom se predviđa kredit od 10,8 milijuna kojim bi se kupila sirovina i instalirala pakirnica, odgovorio je na prvo pitanje pročelnik Burazović.

- Županija je tražila da projektna dokumentacija kao ključni dio južne obilaznice uobziri upravo trasu od naplatnih kućica do Zvonimirove ulice i to nam je na nedavnom sastanku s HAC-om i obećano, rekao je pročelnik Igor Čižmek odgovarajući na drugo pitanje.

- Povjerenstvo će vrlo brzo donijeti odluku o lociranju centra za gospodarenje otpadom u Novoj Gradiški, no, zbog manjih troškova prijevoza tražit ćemo i drugu lokaciju i to pored Slavonskog Broda, kod Crnog Potoka za koju nam još treba dozvola za prolazak od Specijalnih vozila, glasio je odgovor pročelnika Jarića.

Zamjenik župana Zvonimir Laslo se složio da smo pri dnu po svim gospodarskim pokazateljima, no oni su ipak znatno bolji od godine prije, a ravnopravni s drugim županijamam možemo biti tek ako nam država pomogne.

HRVOJE ŠULENTIĆ (SDP):KADA ĆEMO SE SIGURNO VOZITI ZVC-om?

- Kad sa zapada siđemo s autoceste za Brod ulazimo u mrak na križanju Sjeverne i Zapadne vezne ceste, a još nije završeno ni križanje u Svačićevoj gdje smo svi tražili rotor. Kada ćemo se moći sigurno voziti ZVC-om?

- Vjerujem da će imovinsko-pravni problemi vezani uz tu cestu uskoro biti riješeni pri čemu se ide na otkup dvije kuće s okućnicama dok se od treće odustalo. Upravo se projektiraju druge dvije trake Svačićeve za koju i dalje tražimo rotor jer svi kažu da je to najbolje rješenje, rekao je župan Šimo Đurđević. Rasvjetu na križanju Sjeverne i Zapadne vezne ceste riješit će Hrvatske ceste iz svog proračuna i to uskoro.

JOSIP MATIĆ (SDP):

- Iako nije u nadleštvu Županije, može li se nešto učiniti kako bi se smanjile velike gužve na šalterima HZZO-a?

Dr. sc. ROBERTO LUJIĆ (SDP):ZAŠTO NEMAMO VLASTITE KADROVE ZA VISOKO ŠKOLSTVO?

- Od 162 studenata na brodskom VUŠ-u 117 ih je s naše, a tek nekoliko s osječke županije, a slično je s ostalim studijima u Brodu, no, zato su gotovo svi kadrovi s osječkog sveučilištA koje dobiVamo u paketu. Koliki su godišnji izdaci za brodsko visoko školstvo i hoće li ono moći izdržati ovakvu kadrovsku politiku? Ne bi li se ta sredstva mogla preusmjeriti na stvaranje vlastitog kadra?

- Potpisali smo ugovore o školovanju vlastitog kadra, no, nisu ih svi ispoštivali pa je osamostaljivanje vUš-a zaustavljeno. Sada smo dObili Upravno i Stručno vijeće te Statut Veleučilišta tako da ćemo moći obaviti imenovanja u zvanja i tako koristiti i vlastite kadrove, glasi dio odgovora župana Đurđevića.

MARTIN MILOLOŽA(HSP):

- Biskup đakovačko-srijemski ove nedjelje dolazi u Sibinj pa bi bilo dobro da župan iskoristi ovu priliku i s njim pokuša dogovoriti rješenje problema obnove sibinjske crkve. I drugo, hoće li Županija biti biti pokrovitelj obilježavanja Sibinjskih žrtava?

KLARA ŠĆUKA (HSS):

- Dok se svi bore za radničko dioničarstvo, u isto se vrijeme radnici zakidaju za osnovna radnička prava poput upate doprinosa. Hoće li netko sankcionirati takve poslodavce? Može li Županija radnicima Sušionice dati novac za plaće i tako povećati svoj vlasnički udio? Mogu li stanovnici Prnjavora u kojem je uređena ambulanta dobiti liječnika barem na pola radnog vremena ili na jedan ili dva dana u tjednu?

- Neisplata doprinosa pitanje je za Vladu ali i mi možemo pokrenuti inicijativu da se vrati stari zakon po kojem nema isplate neto plaće dok se ne uplate doprinosi i porezi, rekao je zamjenik župana Zvonimir Laslo.

JOSIP BUNGIĆ (HSS):ZAJEDNO PROTIV NULA PROMILA!

- Unatoč odluci Županijske skupštine da sufinacira

rad Centra za stočarstvo i umjetno osjemenjivanje krmača, pri čemu bi samo sjeme trebalo biti besplatno, na terenu se događaju i drugačije stvari. Kome se obratiti? I drugo, molio bih župana da razgovara sa saborskim zastupnicima kako bi podržali HSS-ov prijedlog o ukidanju zakona o nula promila alkohola u krvi vozača.

- Županija sa 75 kuna u potpunosti plaća sjeme, a stočarima ostaje samo platiti 75 kuna za usluge veterinara, odgovorio je na jedno od pitanja pročelnik Željko Burazović.

STANISLAV PAJDIĆ (HSS):

- Kada ćemo vidjeti rješenje za južnu obilaznicu Nove Gradiške? Tko će odgovarati zbog nepoštivanja odluke ove Skupštine o provedbi diobne bilance bivšeg MC Nova Gradiška između Bolnice i Doma zdravlja? Tko će odgovarati za neprovođenje programa raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem?

IVAN HRAJNEK (HSS):TAJNA PRODAJA HALA I DIONICA ĐĐ-a!

- Pitam župana zna li za kupovinu hala u ĐĐ za koju je oglas objavljen 27. studenoga 2006. godine (zatvoren 3. siječnja 2007.) i to u Moslavačkom listu, Glasu Istre i još nekim novinama na moru. Tko ih je kupio i po kojoj cijeni? Zašto je informacija o prodaji 38 posto dionica ĐĐ Aparata bila tajna? Odluka je donesena na NO Holdinga 14.12.2006 godine, a natječaj je objavljen jučer s tim da je sindikat za odluku saznao tek od novinara što ih je spriječilo da se što bolje organiziraju za javljanje na natječaj. Na koncu, zašto je smijenjena ravnateljica brodskog Zavoda za javno zdravstvo kad je ova ustanova primjerno poslovala?

- Ravnateljica ZZJZ-a nije smijenjena nego je Upravno vijeće, nakon što je dotadašnjoj ravanteljici istekao drugi mandat, na javnom natječaju izabralo drugu osobu, odgovorila je zamjenica župana Suzana Bilić Vardić dok će odgovori na ostala pitanja biti dani u pisanom obliku.

DARKO GRIVIČIĆ (HSS):

- Što čini Županija da pomogne uzgajivačima svinja na našem području koji zbog velikog uvoza ne mogu prodati svoj uzgoj? Što je s čišćenjem ceste Lužani — Kobaš te s održavanjem kanala na općini Oriovac?

NENAD MARTIĆ (HSS):

- Zbog čega nisu povučena decentralizirana sredstva za osnovne škole za prošlu godinu? Koliko smo novca tražili, a koliko smo novca dobili iz programa SAPARD?

TOMISLAV VLAJNIĆ (HSP):ŠTO JE S DVORANOM NA VIJUŠU?

- Iako je Udruga za poticanje zdravog razvoja djece i mladih od Doma za stare na pet godina dobila besplatan prostor koji je i uredila, sada UV Doma traži novac. Tražili su razgovore s odgovornima u Županiji ali ih nitko mjesecima ne prima, a uz to, nisu ništa dobili ni iz proračuna. Dokle se stiglo s uređenjem škole u Stupničkim Kutima? I treće, dokle je stigla izgradnja dvorane na Vijušu?

- Ministarstvo je osiguralo novac, građevinska dozvola je izdana, raspisan je i natječaj za izvođača i od dvije brodske tvrtke jedna je dobila posao no krenule su tužbe i sve je poništeno. No, ovih se dana po hitnom postupku raspisuje novi, glasi, ukratko prepričan odgovor župana Šime Đurđevića.

ZVJEZDANA GRČEVIĆ (SDP):IDE LI OPREMA IZ SUŠIONICE U PODRAVKU?

- S objavom oglasa 27. prosinca o prodaji nekretnina u ĐĐ-u po cijeni od 8 eura po m2 Uprava je, očito je, imala namjeru pogodovati nekom od lokalnih moćnika, a kuloari kažu da je kupac povezan s firmom jednog lokalnog političara. Tko je i po kojoj cijeni kupio taj prostor? Molim pisani odgovor! Drugo, očito se oteže s privatizacijom Sušionice pa me zanima ima li to veze s Damirom Polančecom koji je na adresi u Podravci koja gradi sušionicu. Hoće li naša oprema za jeftini novac tamo završiti? I treće — zašto je zaustavljena privatizacija Montaže?

RATIMIR SANTIĆ (SDP):

- Ova je županija dogovorila suradnju s Termopilskom oblasti iz Ukrajine pa me zanima kako aktualna vlast surađuje s Ukrajincima. Pitam to župana jer nije došao na nedavno organizirani diplomatski lov na kojem se, uz ostale, našao i veleposlanik iz Ukrajine.

- Do zahlađivanja odnosa nije došlo, a u lovu nisam bio zbog bolesti. Uostalom, red je da onaj tko dolazi to i najavi, uz to što su i organizatori mogli doći u Županiju kako bi zajednički dogovorili protokol, odgovorio je župan Šimo Đurđević i najavio skore posjete veleposlanika Rusije, Češke i Kine Brodsko-posavskoj županiji.

M. R.

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti