Općine

Dobro gospodarenje i napredak

Dan Općine Staro Petrovo Selo

Datum objave: 18.4.2014.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Ovoga ponedjeljka obilježen je Dan Op ćine Staro Petrovo Selo. Svečanost je počela polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja svim žrtvama zaslužnima za stvaranje slobodne Republike Hrvatske te pored spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i velikanu HSS-a Stjepanu Radiću. Nakon toga održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su o proteklih 12 mjeseci govorili predsjednik Vijeća Stanislav Mikić i načelnik Općine Željko Kočijašević . Proslavi Dana Općine zazočili su mnogobrojni gosti, među njima i zamjenik župana Davor Vlaović , pročelnici županijskih upravnih odjela Klara Šćuka i Vladimir Štefanek , gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović , predstavnici policije, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Ante Zovak i načelnik novogradiške Policijske postaje Marin Marjanović , načelnici susjednih općina, predstavnici institucija i tvrtki koje uspješno surađuju s općinskim čelništvom, te članovi Općinskog vijeća i domaćih udruga građana. U prigodnom programu nastupili su članovi glazbene sekcije Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“, mladi tamburaši i zbor koje je vodila prof. Renata Grgić .

U svom obraćanju gostima redsjednik Vijeća Stanislav Mikić je posebno naglasio projekte vodoopskrbe i vodoodvodnje i pilot-program pročistača voda, te rekao: - Ove godine planiramo asfaltirati staze u Frankopanskoj ulici u Starom Petrovom Selu i stazu u Godinjaku. U skladu sa zakonskim obvezama i raspoloživim mogućnostima Općina će financijski pratiti i rad svojih mnogobrojnih građanskih udruga“.

"Očekuju nas značajne investicije"

Načelnik Željko Kočijašević, koji je već četvrti mandat na dužnosti načelnika Općine, u svom govoru je istaknuo: - Prije točno 21 godinu osnovana je naša Općina. Danas to skromno obilježavamo sukladno vremenu u kojem živimo. Odali smo počast onima koji su u Domovinskom ratu izborili za našu samostalnost, a na nama je da svakodnevnim radom unapređujemo život u našem rodnom kraju. Prošlu godinu obilježili su lokalni izbori i dobili smo novi sastav Vijeća u kojem participiraju četiri političke stranke, a četvrti put je HSS taj koji je na čelu s vrlo odgovornom ulogom. Iz općine Staro Petrovo Selo su i dva člana u Županijskoj skupštini. Lani smo okončali nekoliko vrijednih razvojnih projekata, kao što su dovršetak građevinskih radova te opremanje i otvaranje Hrvatskog pučkog doma u Starom Petrovom Selu, dovršetak obnove općinske zgrade i uvođenje grijanja, završetak rekonstrukcije Vinogradske ulice u dužini 2,5 km, postavljeno je poprsje prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, nabavljeno je vozilo za potrebe općinske Vatrogasne zajednice. To je ostvareno u uvjetima teške gospodarske krize, no usprkos tome uspjeli smo trasirati put i za realizaciju novih projekata. U suradnji s Hrvatskim vodama i Europskom investicijskom bankom i Središnjom europskom bankom Općina realizira projekt izgradnje opskrbnih cjevovoda za Godinjak, Staro Petrovo Selo i Vrbovu. Vrijednost te investicije je 8,5 milijuna kuna. Gradi se i sustav opskrbnih cjevovoda na relaciji Štivica - Komarnica prema Magić Maloj u vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Treći je projekt vodoodvodnje i biopročistača otpadnih voda, prva faza, u vrijednosti također 8,5 milijuna kuna. Naš biopročistač je pilot projekt za Republiku Hrvatsku i jugoistočnu Europu. Sve tri investicije bi trebale biti realizirane u sljedećoj godini u iznosu od 22,5 milijuna kuna. Projekte financiraju s 90 posto sredstava Hrvatske vode i spomenuti europski financijski izvori, a 10 posto treba osigurati Općina Staro Petrovo Selo. Hrvatske vode su veliki investitori i u smislu uređenja vodotokova i kanala na našem području. Značajne investicije od 1,3 milijuna kuna kuna očekuju se i u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja, a riječ je o asfaltiranju pješačkih staza u Godinjaku i u Frankopanskoj ulici u Starom Petrovom Selu. Izmjenama i dopunama GUP-a stvoreni su uvjeti za ulaganje u gospodarstvo. U tom kontekstu valja spomenuti gradnju bioplinskog postrojenja u naselju Laze, te građevinski objekt u Oštrom Vrhu za jedno poljoprivredno gospodarstvo.

Nove prometnice i dvorana

- Kada je riječ o cestovnoj infrastrukturi u planu je izrada projektne dokumentacije i rješavanje statusa te rekonstrukcija ceste Staro Petrovo Selo - Gornji i Donji Crnogovci – Laze. Planira se i rekonstrukcija kolnika u Komarnici i Tisovcu. U suradnji s Brodsko-posavskom županijom planira se izrada projekta izvodivosti gradnje nastavno-sportske dvorane pri OŠ „Markovac“ u Vrbovi kako bi se projekt mogao kandidirati prema UE fondovima. Planira se i sanirati komunalno odlagalište otpada pored Štivice, u planu je završetak katastarsko-geodetskog snimanja državnog poljoprivrednog zemljišta na području u katastarskim općinama Crnoogovci i Staro Petrovo Selo. Početkom ove godine Općina je bila prisiljena ugasiti djelovanje komunalnog poduzeća koje je osnovala zbog nemogućnosti plaćanja fiskalnog nameta prema državi. Komunalna djelatnost te tvrtke prenesena je na komunalni odjel Općine. U sljedećem vremenu je za očekivati suočavanje sa socijalnim problemima zbog nove zakonske regulative, u svezi pružanja pomoći u kući za starije i nemoćne. Trenutno za oko 200 takovih osoba brine 12 uposlenih osoba. Pooštreni će biti uvjeti za dobivanje takve pomoći pa će nažalost biti smanjen broj korisnika i angažiranih osoba koje su radile na tim poslovima. Nastavit će se program stipendiranja učenika i studenata te sufinanciranja za prijevoz učenika. Moramo se okrenuti prema fondovima EU jer vlastitim sredstvima nismo u stanju puno učiniti. Treba nam zajedništva i puno rada i upornosti kako bismo ostvarili željene ciljeve - rekao je načelnik Kočijašević.

Skup su pozdravili i gosti, gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović te zamjenik župana Davor Vlaović koji je rad staropetrovoselske općinske uprave ocijenio vrlo uspješnim, što je na korist prvenstveno stanovnicima. Založio se za suradnju, bez obzira na politička opredjeljenja, u cilju zajedničkog napretka. Podržao je projekt gradnje nastavno-sportske dvorane u Vrbovi i nastojanja da mladi ostanu živjeti u ruralnim sredinama. - Građani što prije trebaju dobiti sistem opskrbe pitkom vodom i kvalitetnu vodoodvodnju, a treba brinuti i o održavanju cestovne infrastrukture te davati podršku sadržajnom društvenom životu kroz rad građanskih udruga - uz ostalo je rekao Vlaović.

Plakete uz Dan op ćine

Povodom Dana op ćine posebna priznanja uručena su Stanislavu Šimuniću , dugogodišnjem sportskom djelatniku, učiteljici razredne nastave (s 43 godine radnog iskustva ) Emiliji Babić , DVD-u Vrbova koje ove godine obilježava 70 godina uspješnog postojanja, Rukometnom klubu Slavija koji ove godine obilježava 60 godina postojanja, članu DVD-a Štivica Antunu Jakičiću koji je 60 godina u tom društvu vrlo aktivan. Priznanje je primio i prof. Vladimir Štefanek , pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje šport i kulturu, koji se nesebično zalagao za razvoj obrazovanja, kulture i sporta i na području Općine podupirući realizaciju više važnih projekata.

Štefanek je zahvalio domaćinima uime nagra đenih, istaknuo potrebu daljnjeg ulaganja u mlade te je rekao: - Puno je ulagano u objekte školstva u našoj županiji proteklih godina. U sustavu školstva u županiji, bez Slavonskog Broda, ima 113 objekata, od čega 24 matične škole. U zadnjih 15 godina izgrađeno je 15 sportskih dvorana ukupne vrijednosti oko 250 milijuna kuna. To je postignuto zalaganjem Brodsko-posavske županije u suradnji s ministarstvima Republike Hrvatske. Važno je i zalaganje općina i suradnja s njima. I dok se mi trudimo poboljšati uvjete u školstvu, razočaran sam što u zadnjih 10 godina u sustavu osnovnog školstva imamo oko tisuću učenika manje. Svake godine imamo od 100 do 150 djece manje. To će sigurno dovesti u pitanje opstanak nekih područnih škola. Dokle god je moguće ne treba gasiti škole jer jednom kada se to dogodi nikada se neće vratiti. U pravo zbog toga provodimo najnovija istraživanja vezana uz populacijsku politiku našoj županiji. Do kraja mjeseca o tome ćemo imati podatke te želimo imati točne pokazatelje kako bismo se borili za opstojnost škola.

Antun Toni Brađašević

Ostale novosti

17.6.2016.Svečano na Goricama

10.6.2016.Prestiž je biti na Orioviti!

10.6.2016.Dan općine Sikirevci

10.6.2016.Dan općine Bebrina

6.5.2016.Svima jednake mogućnosti

12.2.2016.Završena sezona pokladnih jahanja

5.2.2016.Županija igra i pjeva

29.1.2016.Svečan i bogat program

22.1.2016.Ocjenjivanje vina u Bukovlju

18.12.2015.Garčinci odlični domaćini

16.10.2015.Najuzornija seoska žena

9.10.2015.Kobaš selo tamburaši krase

2.10.2015.Sjećanje na branitelje

2.10.2015.Dalmatinska večer

18.9.2015.Ižimača u Beravcima

11.9.2015.Tradicija i ljepota Slavonije

4.9.2015.Susret povratničkih skupina

4.9.2015.Kolo igra

4.9.2015.Čobanac 2015.

28.8.2015.Orubica, selo pokraj Save

28.8.2015.Susret naroda i kultura

21.8.2015.Briga o svim stanovnicima

14.8.2015.Smanjuju dugove, mijenjaju, investiraju

7.8.2015.Kukuruzijada

26.6.2015.U malom selu velika fešta

19.6.2015.Zajedništvo za boljitak

29.5.2015.Godina važnih projekata

30.4.2015.Trening "Informiranje i savjetovanje"

20.2.2015.Čuvari tradicije i baštine

20.2.2015.Padoše nevini, padoše od sile

16.1.2015.Smotra pučkih igrokaza

9.1.2015.Kopanica je sviračko srce

31.12.2014.Lidijini anđeli za radost

24.12.2014.Kad kuća nije tijesna...

26.9.2014.Memorijal „Hrvatski sokoli“

12.9.2014.Ide dika i nosi grožđa iz Stupnika

5.9.2014.Obnovimo baštinu

5.9.2014.Kolo na dva štuka

29.8.2014.Sikirevci stjecište naroda i kultura

29.8.2014.Na ledini u Kupini kao u davna vremena

25.7.2014.Vidit će se na svetog Iliju...

25.7.2014.7. Ribarska večer pod bajerom

18.7.2014. Kreni po redu...

27.6.2014.Ulaganja usmjerena zadržavanju mladih

27.6.2014.S malo novca napravili najviše što se moglo

23.5.2014.Spomen-ploče poginulim braniteljima

23.5.2014.Pokrenut projekt gradnje poduzetničke zone

18.4.2014.Ulaganja koja daju rezultate

7.3.2014.U Ruščici pored Broda grada, jašila je pokladna parada

21.2.2014.Njihova žrtva moralna obveza za bolju i kvalitetniju Hrvatsku

21.2.2014. Otvorena školsko-sportska dvorana

24.1.2014.Općina okrenuta čovjeku

24.1.2014.Imamo puno kvalitetnih projekata

24.12.2013.Oni pjevaju drugačije...

6.12.2013.Značajni projekti pri završetku

11.10.2013.Otrgnuto od zaborava

11.10.2013.Kobaš selo tamburaši krase

4.10.2013.Općina Oriovac prisjetila se poginulih vitezova

20.9.2013.Ulaganja i radovi

13.9.2013.28. Stupnička berba grožđa

23.8.2013.Usprkos krizi obnavlja se i gradi

21.6.2013.Svečano proslavljen Dan općine Okučani

10.5.2013.Mala općina za velike projekte

3.5.2013.Uređenje jezera Petnja

29.3.2013.Na ponos svih stanovnika

22.2.2013.78. obljetnica Sibinjskih žrtava i Dan općine

22.2.2013.Vrbsko-ruščičke žrtve

15.2.2013.Rekordan broj sudionika

23.11.2012.Prugom u bolju budućnost

5.10.2012.Poginuli žive u sjećanju

5.10.2012.Park za učenje, druženje i igru

14.9.2012.Svi bi pili jabučnoga mošta

14.9.2012.Hoćemo besplatne vodovodne priključke

14.9.2012.Zajednički do uspjeha

17.8.2012.Otvoren obnovljeni Hrvatski dom

17.8.2012.Svečano za Dan općine

6.7.2012.11. oriovačke žetvene svečanosti

29.6.2012.Za dobrobit svih stanovnika

29.6.2012.Radovi na novoj školi u Ruščici bliže se kraju

8.6.2012.Dobra vina, dobri fiševi i dobri ljudi

25.5.2012.Ostvareni značajni projekti

18.5.2012. Deset puta veća vrijednost općinske imovine

11.5.2012.Ostvareni značajni projekti

4.5.2012.Iz žrtve je iznikla slobodna Hrvatska

20.4.2012.Dan općine Oriovac

9.3.2012.Napreduju radovi na crkvi

9.3.2012.Varaždinsko smeće ipak neće u Slavoniju

24.2.2012.Aoj jade, lude su poklade!

3.2.2012.Pokladno jahanje okupilo obitelji

3.2.2012.Oživljena tradicija

20.1.2012.Sedam novih projekata

20.1.2012.Složno na uređenju šetnice

15.9.2011.DAN OPĆINE I STUPNIČKA BERBA GROŽĐA

9.9.2011.KOLO NA MATNIKU

17.6.2011.SUŽIVOT I DJECA - NAJVEĆI PROJEKTI

10.6.2011.RUŠČICA POSTALA VELIKO GRADILIŠTE

27.5.2011.PROJEKTI ZA BOLJI ŽIVOT

27.5.2011.DOBRA SURADNJA SA ŽUPANIJOM I MINISTARSTVIMA

25.3.2011.OBNOVA CRKVE U PUNOM JEKU

25.3.2011.KAO NA ZAPADU

11.3.2011.RUŠČIČANI ČUVAJU TRADICIJU I LJEPOTU SLAVONJE

11.3.2011.U GUNDINCI ČETIR KRSTOPUĆA...

25.2.2011.ŽRTVE NISU UZALUDNE

25.2.2011.VIJENCI I MISA ZADUŠNICA ZA ŽRTVE, A SVEČANA SJEDNICA ZA DAN OPĆINE

21.1.2011.DAN OPĆINE BUKOVLJE

21.1.2011.DAN OPĆINE DRAGALIĆ

10.12.2010.OTKRIVEN SPOMENIK POGINULIM I NESTALIM HRVATSKIM BRANITELJIMA

5.11.2010.TRAŽIMO VODOVOD, KANALIZACIJU I POPRAVAK UNIŠTENIH CESTA

7.10.2010.TRADICIONALNO IZVRSNO

17.9.2010.IŽIMAČA U BERAVCIMA

17.9.2010.25. STUPNIČKA BERBA GROŽĐA

10.9.2010.KOLO NA MATNIKU ZA GRGUREVO

3.9.2010.9. susreti povratničkih folklornih skupina

24.6.2010.VELIČANSTVENO U RUŠČICI

7.5.2010.Počeli javni radovi, obnova Strmca

22.1.2010.LJETO BEZ VODE, NOVA GODINA S NEPITKOM VODOM

22.10.2009.MAJSTORICE ZLATNIH RUKU

25.9.2009.LJETO BEZ VODE

13.3.2009.LAKŠI PRISTUP SVIM UČIONICAMA

27.2.2009.TREĆE POKLADNO JAHANJE

13.2.2009.POBJEDNICA MARIJA VUČKOVIĆ IZ PRNJAVORA

6.2.2009.Lužansko čijalo perja

6.2.2009.DRUGA ŠVARGLIJADA U HRVATA

5.12.2008.JEDNOGLASNA POTPORA GRADNJI ZATVORA I KAZNIONICE

31.10.2008.SVI PROBLEMI SU RJEŠIVI

23.11.2007.RUSKI RULET NA VRBSKOJ BRZOJ CESTI

2.11.2007.OJ, JELAS POLJE ZELENO

12.10.2007.Ministar Božidar Kalmeta otvorio gospodarsku zonu

4.10.2007.NJIHOVA JE ŽRTVA NEMJERLJIVA

28.9.2007.Budimo ponosni na hrvatske branitelje

13.9.2007.26. IŽIMAČA

3.8.2007.DRUGI DJEČJI SUSRET NARODA I KULTURA

3.8.2007.Bez prostorija, novca i pomoći Općine

13.7.2007.DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE PONOVNO U ŽARIŠTU INTERESA

21.6.2007.DVORANA-LJEPOTICA ISTOČNOG DIJELA ŽUPANIJE

15.6.2007.Raspodjela državnoga zemljišta veliki kamen smutnje

25.5.2007.Led veličine kruške potukao usjeve na istoku županije

18.5.2007.Najbolji zadrugari iz Kopanice, Sibinja i Lužana

5.5.2007.U SPOMEN NA ŽRTVE

2.4.2007.Seljaci opet u strahu da neće dobiti zemlju

26.1.2007.Petstota obljetnica Bečica i petstopedeseta obljetnica Ciglenika

26.1.2007.VESELO KOD DOMA, U VINOGRADU I PODRUMU ŠTIVIĆ

19.10.2006.U TRI GODINE BIT ĆE INVESTIRANO OKO 40 MILIJUNA KUNA

19.10.2006.U OVOJ GODINI KRENULA, A U IDUĆOJ GODINI ĆE ZAVRŠITI GRADNJA VODOVODA

25.8.2006.Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Kopanica

25.8.2006.9. SUSRET NARODA I KULTURA

18.8.2006.DAN OPĆINE NOVA KAPELA