Razgovor s...

Zadovoljan sam rezultatima izbora

Pero Ćosić, član Predsjedništva HDZ-a

Datum objave: 25.5.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

U nedjelju je nakon šest mjeseci žestoke kampanje u unutarstranačkim izborima HDZ-a završen izbor novog rukovodstva.

* Kako ocjenjujete svoju i ulogu svog pobjedničkog tima te ulogu gubitnika u ovim izborima?

- Nedjeljna završnica dugotrajne predizborne kampanje unutarstranačkih izbora u HDZ-u protekla je dobro u organizacijskom smislu i veoma lijepo u smislu međusobnih prijateljskih i kolegijalnih odnosa najveće zajednice u državi. Petnaesti Opći sabor HDZ-a je bio oslobođen sukoba i podmetanja, a koje su uistinu obilježile kampanju. Dojmovi koje smo donijeli iz Zagreba iz prepune dvorane Vatrosava Lisinskog su vrlo dobri, vjerujem i motivirajući- potiču na više rada i osobito sloge. Pobjednici moraju biti i mirotvorci, osobito kada se zna da je pobjeda časna u svakom pogledu. Pobjednici su od ponedjeljka pozvani na iznimne napore jer je puno toga što se u našem domu, u našoj kući mora popraviti, pa i drugačije urediti. Moja uloga u pobjedi je primijećena od izaslanika 15. Sabora HDZ-a, pa i nagrađena jer sam izabran za člana Predsjedništva stranke. Prosuđujem da imamo odličan pobjednički tim koji je sposoban i za najveće političke pobjede i u nadmetanju s drugim političkim strankama. Riječ gubitnici nije se udomaćila u mom rječniku, a tako će i ostati. Nitko nije ništa izgubio, a ono što je najvažnije, stranka treba svakog svoga člana. Isto je i sa članovima, koji ako se osipaju gube vjerodostojnost i redovno doživljavaju političke neuspjehe.

* Županijska organizacija i Vi javno ste dali potporu Tomislavu Karamarku. Ipak, među 135 izaslanika iz Brodsko-posavske županije bilo je i onih koji su špekulirali i spinovima podržali druge kandidate?

- Rano smo uočili tijek kampanje i mogući rezultat, a puno se toga čulo i od članova s kojima smo bili u stalnom kontaktu. Suprotno dosadašnjoj praksi znali smo da će izaslanici glasajući po savjesti barem u 80 posto poduprijeti Tomislava Karamarka i njegove suradnike. Nije bilo zabranjeno podupirati i druge kandidate. Poznato je i nije tajna da je jedan manji dio naših izaslanika glasovao za druge predsjedničke kandidate i za druge liste. Koliko znam neki su naši "veliki vođe" poduzeli žurnu mobilizaciju u pauzi između prvog i drugog kruga glasovanja za predsjednika, no bilo im je uzalud. Naime, bilo je jasno da će od 20. svibnja netko drugi krojiti pravila ponašanja, a ona će biti utemeljena isključivo na interesima stranke.

* Novi predsjednik HDZ-a u naglasio je nužnost jedinstva stranke i zbližavanja s onima koji su gubitnici izbora, te da neće biti "čistki". Poznavajući dosadašnje stranačke odnose u našoj sredini to je lakše reći nego provesti?

- Nitko nikoga neće ismijavati niti potcjenjivati zato što je mislio i glasovao drugačije. Na kraju, jedna od prvih poruka predsjednika Tomislava Karamarka usmjerena je prema izbornim protivnicima. Poruka je bila jasan poziv na suradnju i slogu, lišenu svake osvete. Čistki neće biti, ali će se morati dati do znanja da HDZ nije njihova imovina s kojom mogu što hoće. Nitko ne može raditi mimo Statuta stranke ni u izborima, niti poslije njih. Turbulentna smo sredina. Ovdje je u stranci posijano i previše lošeg sjemena. Radit ću na tome da se takve sjetve zauvijek završe, a da se valjanom obradom, odnosno kontinuiranim radom uklone korovi koji su ponekad zasjenili jako dobre političke, osobito izborne rezultate.

* Vi ste dobili potporu izaslanika za Predsjedništvo, Josip Grgić za člana Središnjeg odbora, a Drago Prgomet je izabran za zamjenika predsjednika. Jeste li time zadovolji ili ste očekivali više?

- Doslovno sam zadovoljan s rezultatima izbora. Rezultati govore o tome da je Brodsko-posavska županija prepoznata kao važan dio stranačkog bića. Priznanje je došlo kroz izbor Josipa Grgića u Središnji odbor i kroz moj status člana Predsjedništva. Važan je i uspjeh Drage Prgometa, koji, istina, nije bio među kandidatima predsjednika Karamarka. Važno je da će svi izabrani raditi skupa, vodeći interesa o cjelini. Nadam se da će njegov izbor dati maha za jaču afirmaciju naše županije, kao i naših gradova i općina, naravno u smislu stranačkog života. Potpuno sam odan eliminaciji svakog mogućeg sukoba unutar stranke, jer vjerujte mi, živim sa spoznajom o štetnosti svih dosadašnjih brodsko-posavskih sukoba.

* Izabrani ste za predsjednika GO i ŽO HDZ-a, a veliku potporu daje Vam i predsjednik Karamarko. Hoćete li zadržati obje funkcije? Ako ne, koja Vam je bliža?

- Točno je, izabrani sam predsjednik i Gradskog i Županijskog odbora HDZ-a. Točno je i da imam potporu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Ipak, najvažnije od svega će biti da, kao stalnu, imam potporu članova iz svih organizacija. Bez te potpore ne bi bio izabran, a bez takve potpore u budućnosti neću biti uspješan. Ovakav slučaj da je ista osoba, predsjednik gradskog, odnosno općinskog odbora izabran i za predsjednika županijskog odbora čest je u našoj stranci. Koliko mi je poznato, i u predsjedništvo naše stranke birano je nekoliko takvih, Novska, Novi Vinodolski, pa i sam protukandidat na našoj županiskoj izbornoj skupštini već prije je bio izabran za predsjednika općinske organizacije. Izabran sam neposrednim biranjem izaslanika s posebne liste i nemam mandat prenositi svoj status, dakle ne mogu ga nikome dati, a osim toga takvih namjera i nemam. Htio bih rastumačiti svoj položaj i namjere jer ne želim ispasti prepotentan. Naime, unutar Gradskog i Županijskog odbora, unutar vodstava, stranka ima sasvim dovoljno potpredsjedničkih mjesta. Potpredsjednici i tajnici imat će svoje zadaće raspoređene tako da, između ostalog, rasterete predsjednika, koji i nije pozvan biti drugo do dobar organizator i rukovoditelj. Podjela zadataka i nadležnosti prema sposobnosti i stručnosti te stalna kontrola izvršenja zadaća biti će moj predsjednički stil. Članovi naših odbora od temeljnih, općinskih do županijskog mogu samostalno preuzimati mnoge, pa i najsloženije zadaće, na što će uostalom i biti pozvani.

* Za godinu dana očekuju nas lokalni izbori. HDZ ostaje desni centar, a kako ima veliki kaoalicijski kapacitet, računate li s kim na lokalnim izborima?

- Za svaki koalicijski odnos mora postojati barem dvostrani interes. Nastojat ću zajedno sa svim članovima stranke predano raditi na osmišljavanju programa, a potom i na izboru koalicijskih partnera koji će manje na političko- ideološkom, a više na praktičnom planu slijediti interese građana i svih žitelja županije. Pretpostavka za dobru i dugotrajnu koaliciju su valjani koalicijski sporazumi kojima će se posvetiti puna pažnja da ne bi ostali nedorečeni. Ti sporazumi moraju biti takvi da jasno ukazuju na krivicu onoga tko izigrava sporazum. Praksa je pokazala da su najteže koalicije s neorganiziranim partnerima, gdje zbog te neorganiziranosti vijećnici nameću svoja pravila "igre“ kojima je nažalost izvorište njihov interes. Otvoreno i bez kalkulacija prilazimo potencijalnim koalicijskim partnerima, a svima, pa i nama, mora biti važno da se koalicija gradi i poštiva te da se odvija na općepoznatim, javnosti dostupnim, pravilima. Dakle, računamo na sve one koji nas uvjere da koaliciju smatraju ozbiljnim poslom, a ne avanturom. Pri tom HDZ i dalje treba ostati stožerna stranka desnoga centra kao narodnjačka i demokršćanska stranka, vratiti se svojim korijenima, prihvatiti nove demokratske standarde te se preobraziti u modernu europsku konzervativnu stranku koja će stvoriti bolju, snažniju i ponosniju Hrvatsku te bolje uvjete za život građana.

I. Vukas

Ostale novosti

1.4.2016.Moj Slavonski Brod, moj ponos!

28.11.2014.Oporba se nije pretrgla u napadanju Vlade

25.3.2014.Sjećanja "Letećeg doktora"

8.3.2013.Čekao sam i nije mi žao

25.1.2013.Ljudi su naš najveći potencijal

11.1.2013.„Agro-hit“ u svakoj kući!

11.1.2013.Naježim se kad se sjetim Poljske

21.12.2012.Budimo blagoslov jedni drugima!

14.9.2012.Počinje gradnja podvožnjaka u Osječkoj ulici!?

7.9.2012.Brod ne treba liječenje već sposobne ljude

31.8.2012.Kriza u Brodu već predugo traje

18.5.2012. U troškovnicima se krije pljačka!

4.5.2012. Istina i ljubav su najvrjedniji u životu

30.12.2011.Pooštrit ćemo kontrolu onoga što uvozimo

21.10.2011.PROMICATI ZAJEDNIŠTVO I SURADNJU

15.4.2011.ZNAMO ŠTO NAM JE ZADAĆA

8.4.2011.SLIJEDE VRHUNSKI DOGAĐAJI

8.4.2011.OD TRŽNICE NE SMIJEMO NAPRAVITI TRGOVAČKI CENTAR

18.2.2011.PONOVNO ĆEMO BITI PREPOZNATLJIVI U EUROPI

11.2.2011.Brod je grad kojeg nosim u srcu

24.9.2010.VELIKI PROJEKTI IDU DALJE

10.9.2010.IZ ORIOVCA DO VRHA

3.9.2010.NI SNOVI NISU IŠLI OVAKO DALEKO

23.4.2010.PREMA SPORTAŠIMA TREBAMO BITI PRAVEDNI

9.4.2010.ZNANJE I ENTUZIJAZAM DAJU USPJEH

30.1.2010.KRIZA JE, SVI SE MORAMO PRILAGODITI

8.1.2010.Svi su putevi vodili ovamo

8.1.2010.TRI DESETLJEĆA SKLADA

30.12.2009.SVI ME PAMTE KAO DJEDA MRAZA

10.12.2009.DJEVICA U BORDELU!!!

15.10.2009.VLASNICI ZEMLJE BIT ĆE VLASNICI PROSTORA BOSANSKE POSAVINE

9.10.2009.SLAVONIJA I BROD ZASLUŽILI SU VIŠE

9.10.2009.Mladi brodski talenti: Zrinka Pandurić

2.10.2009.RADIMO NA NOV, MODERAN I EUROPSKI NAČIN

11.9.2009.Trebao sam biti zubar...

24.12.2008.DARUJMO SI VIŠE LJUBAVI I ZAJEDNIŠTVA

19.12.2008.O proračunu, ulozi Vijeća, vladajućoj koaliciji, pomacima na bolje i predstojeći

19.12.2008.BRODU MOGU JOŠ DOSTA DATI

19.12.2008.ŽUPAN NIJE SAMO KONKRETNA OSOBA NA TOJ FUNKCIJI – ON JE I CIJELI SUSTAV

10.10.2008.REAGIRALO SE TEK NA DOJAVU GRAĐANA

22.2.2008."SVA LJEPOTA KRALJEVSKE KĆERI JE IZNUTRA"

1.2.2008.OVO JE REZULTAT PROPUSTA NEKIH ODVJETNIKA

26.10.2007.Pet stoljeća franjevaca u Brodu

19.10.2007.IMAMO POSAO STOLJEĆA

12.10.2007.MLADI DOBIVAJU SVOJ PROSTOR

5.10.2007.U SUSRET SREDIŠNJEM SLAVLJU GOSPINA SVETIŠTA U BRODU

28.9.2007.KONAČNO DOBIVAMO NOVU ZGRADU

25.7.2007."ĐURO" JE I SADA NAŠA PERJANICA

20.7.2007.Ne pravim razliku između "sitne" i "krupne" korupcije

20.7.2007.Brodsko-posavska županija jedina ima usvojene sve prostorne planove

8.6.2007.PROJEKTI NAS DRŽE NA OKUPU

1.6.2007.Istina uvijek nađe svoj put

1.6.2007.STIDIM SE MOJE GENERACIJE POLITIČARA

25.5.2007.Najprije prostor i kadrovi, onda status i novi smjerovi

11.5.2007.NEMA ZAKULISNIH IGARA

11.5.2007.TEHNIČKA POTPORA JE NOVI POLITIČKI POJAM SVOJSTVEN BRODU

28.4.2007.NOVAC TREBA ULAGATI U IZRADU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE

5.4.2007.Hrvatska izumire

23.3.2007.BIRAČI SU PREPOZNALI VAŽNOST TRENUTKA

9.3.2007.PRED NAMA JE OGROMAN POSAO

11.1.2007.KOALICIJA U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI DOBRO FUNKCIONIRA

11.1.2007.Ostajem na ovoj funkciji

30.11.2006.Ideje pojedinca ne prolaze

30.11.2006.PROBLEMI SE GURAJU POD TEPIH

23.11.2006.IMAMO KVALITETNE PROGRAME

17.11.2006.TRIDESET GODINA UZ PACIJENTE

17.11.2006.KOLIKO ĆE KOŠTATI SANACIJA ZNAT ĆEMO KAD PROJEKTI BUDU GOTOVI

30.6.2006.HRVATSKA IMA PREVIŠE ADMINISTRACIJE

30.6.2006.MISLIM DA SMO NA DOBROM PUTU