Razgovor s...

NEMA ZAKULISNIH IGARA

Gradonačelnik Mirko Duspara

Datum objave: 11.5.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

* Za 30 milijuna kuna manji je ovogodišnji proračun od onoga koji ste planirali u prethodnom mandatu. Zašto?

- U planu koji smo radili prošle godine planirali smo dobiti pomoć od države, nešto od Županije, a planirali smo i kredit. Zbog svih događaja u sadašnjem prijedlogu toga nema, tako da je i proračun manji samo radi toga. No, glavno obilježje ovoga proračuna je, a uloga Grada i jest, da izgrađuje i uređuje komunalnu infrastrukturu i tu smo povećali stavku za 15 milijun kuna u odnosu na prošlu godinu. Planiramo izgraditi gotovo pet kilometara pješačke staze, ceste u dužini 8400 metara, javnu rasvjetu u dužini od 5350 metara, 3000 metara vodovodne mreže i 4500 kolektorske mreže. Već smo krenuli u uređenje ceste prema Poloju, tri kilometra, a raspisujemo natječaj i krećemo s izgradnjom i dijela od stadiona do nasipa. Velika stavka u proračunu je i uređenje atrija između Kazališno-koncertne dvorane i Gradske knjižnice. Značajna stavka je i Centar kulture koji će biti pri Kazališno-koncertnoj dvorani, gdje bismo sve ono što vrijedi i ima tradiciju u našem gradu stavili pod jedno rukovodstvo, tako bi i kulturna nadgradnja bila upotpunjena. Značajne radove planiramo i u Tvrđavi - krećemo s izgradnjom kapele svete Ane, radimo projektnu dokumentaciju za Slavonsku vojarnu koja bi mogla biti sjedište veleučilišta ili nekih od smjerova, planiramo urediti Barutanu za Centar mladih. Proračun iznosi 156 milijuna kuna, on je živa tvar, vidljiva, može se mijenjati, dodavati ili oduzimati.

* Što je s kapitalnim projektima?

- Nismo odustali ni od jednog projekta koji smo zagovarali u predizbornoj kampanji. Na prvom mjestu i dalje je gospodarstvo i gospodarske zone, a glavni uvjet da pokrenemo gospodarstvo su prostorni planovi, što ne ovisi o nama. Već sam obavio razgovore sa stručnjacima koji izrađuju izmjene i dopune GUP-a, prostorni plan ĐĐ i Bjeliša i čvrsto nam je obećano da će izmjene i dopune GUP-a biti dovršene do kraja srpnja. Ako to bude tako, onda možemo ove godine pokrenuti i otvaranje poduzetničkih zona.

* Planovi i dalje koče mnogo toga.

- Neke stvari koje su se mogle napraviti u ova tri-četiri mjeseca, nažalost, nisu odrađene. Trebali su izrađivačima prostornih planova samo dati podloge, ali nisam bio u mogućnosti da na to mogu utjecati. Iako ne ovisi o nama, nastojat ćemo da do srpnja to bude gotovo.

* Kao mandatar tražili ste mandate pročelnika na raspolaganje.

- Kao gradonačelnik Slavonskoga Broda imam legitimno pravo tražiti pročelnike da mi stave svoje mandate na raspolaganje. Ja sam taj koji je dobio povjerenje birača i na ovom Gradskom poglavarstvu je najveća odgovornost jer će ono za dvije godine odgovarati pred biračima, a ne pročelnici. I zbog toga želim da projekti koje sam obećao budu relaizirani, a ne da ih stopiraju neki djelatnici kao što je do sada bio slučaj. Svjestan sam da se u medijima stvorila slika osvete i čistki ali to nije tako. Samo želim da gradska uprava radi svoj posao transparentno i na korist svih građana.

* Što je sporno u mjesnim odborima?

- Odredio sam povjerenstvo u gradskoj upravi koje treba ispitati sve što se događalo u ova četiri mjeseca. Kad sam odlazio iz ove zgrade na poziciji mjesnih odbora je bilo potrošeno 1,6 milijun kuna, 11. siječnja sam otišao iz ove zgrade i sve je bilo u redu. Sad kad sam se vratio na tim pozicijama je potrošeno 600 000 kuna više. Prema tome, cilj mi je da ispitam što se događalo, pogotovo što znam da su pojedini poslovi rađeni u prvom i drugom mjesecu, a vode se da su odrađeni u prosincu. Kako ne bi bilo štete za Grad, imenovali smo Povjerenstvo za javne radove koje će obići sve mjesne odbore u kojima su obavljeni radovi i utvrdit će jesu li odrađeni, većina poslova je već plaćena, a isplatit ćemo sve poslove i idemo dalje.

*Ponovno u pitanje dolazi funkcioniranje pravne službe u gradu. Znači li to da se ugovori, odluke sastavljaju prema zamislima "poslodavca"? Slično je sada i s poništenom odlukom povjerenika o izboru ravnateljice vrtića.

- To je problem. Točno se zna koja je nadležnost povjerenika, on obavlja ono nužno što je potrebno da grad funkcionira, potpisuje samo ono što mora da ne bi nastupila šteta za grad, a sve što ne mora ostavlja za one koji će biti izabrani. Nije morao to ovako rješavati. Na primjer, osvjetljenje zgrade gradske uprave ja pokušavam riješiti tri godine i kažu mi da treba građevinska dozvola, konzervatori, a onda dođe povjerenik i to napravi izravnom pogodobom. Prešao je ovlasti jer veće ovlasti su trebali imati pročelnici od povjerenika, a u našem slučaju je bilo suprotno. No, to je bilo i prošlo, ne treba se vraćati na to. Međutim, od stručnih službi se očekuje da rade po zakonu i mene samo to zanima. Ne mogu ja pravnika uvjeriti da nešto može ići ako to nije u skladu sa zakonom, a onda dođe druga osoba i uvjeri ga da može i drugačije. Tako samo nastaje šteta za grad. Gradski službenici, namještenici ne mogu se baviti politikom, moraju svoj posao obavljati profesionalno.

* Jeste li ponovno naišli na opstrukcije?

- Zateklo me recimo 20-30 narudžbenica koje je moja bivša zamjenica potpisala, na što nije imala prava, a meni to službenici nisu prenijeli, jesu li se bojali ne znam. Doktorica nije imala pravo potpisivati jer je narudžbenica isto što i ugovor samo se radi o manjim vrijednostima pa se ne sastavlja ugovor. No, ako potpišete 30 narudžbenica po 24-25 tisuća kuna znate kolika je to vrijednost. Nedopustivo je da meni službenici ne prenesu sve ono što trebam znati jer je odgovorna osoba u gradu gradonačelnik. Nije bilo revanšizma i neće ga biti. Tražim samo, a to sam tražio i u prvom mandatu - rad, da svatko radi ono za što je zadužen, neću tolerirati nerad i stvari na rubu zakona.

* Prema promemoriji koju ste potpisali krajem prošle godine sa splitskom tvrtkom, koja se javila za projekt Vijuš, rok za potpisivanje ugovora je sredinom lipnja.

- Istina, taj rok istječe, ali sastat ću se ponovno s tim potencijalnim investitorima jer i oni su svjesni toga da je bila kriza, da je u Gradu četiri mjeseca bio povjerenik, te da se kasni zbog opravdanih razloga. Mislim da neće biti problema. Ako se ne nađemo, ne bojim se da taj prostor neće biti iskorišten kako treba.

* Hoće li grad dobiti zatvorene bazene?

- Za sada imamo u planu bazene u sklopu hotela. Grad s ovim proračunom nije u mogućnosti graditi zatvoreni bazen. No, pokušali bismo kao i za stadion pronaći koncesionara koji je zainteresiran da u gradu napravi zatvorene bazene. Grad eventualno može razmišljati o subvencioniranju djece, škole plivanja, natjecateljskog dijela kako bi taj bazen bio iskorišten.

* Uređenje periferije isticali ste i u prijašnjem mandat, a na tome inzistira i SDP kao tehnička podrška.

- I u prošlom smo mandatu posvetili veći dio proračuna periferiji. Ne možemo zanemariti centar, ali prioritet su nam mjesni odbori na periferiji, pogotovo oni koji su kroz desetak godina bli zanemareni. Prošle smo godine uredili dom u Brodskom Varošu, na Budainci, krenuli s Josipom Rimcem, uredili dio u Podvinju. Pokušali bismo zajedničkim ulaganjima, odnosno da Grad da prostor a potencijalni investitor izgradi dom na Koloniji, tako bismo riješili i Starčević. Cilj nam je otvarati mini-tržnice po svim mjesnim odborima uz uvjet da nađemo zainteresiranog investitora, kako Grad ne bi ništa koštalo. Veliki smo značaj dali kanalizaciji, radimo projektnu dokumentaciju za IPA program gdje računamo da bi Grad, odnosno Vodovod mogao realizirati sredstva od 27 do 35 milijuna eura što bi bilo izuzetno povoljno za grad jer bi u tom slučaju trebao dati 15-ak milijuna. Ionako godišnje dajemo 8-9 milijuna, a na ovaj bismo način rješili pitanje pročišćača otpadnih voda, vodoopskrbu i kanalizaciju cijelog grada. Iz decentraliziranih sredstava za kapitalne investicije ostat će 2,5 milijuna pa ćemo početi izgradnju škole i dvorane na Koloniji ako riješimo imovinsko-pravne odnose, a ako ne onda bismo riješili školu i dvoranu u Vinogorju.

* Je li stavka za informiranje u ovogodišnjem proračunu smanjena, spominju se dvije cifre, 400 i 600 tisuća kuna?

- I prošle smo godine govorili da tražimo programe jer ne možete nekoga plaćati a da ne znate šta plaćate. Za informitranje u proračunu ostaje 600 000 kuna kao i prošle godine, samo je drugačije raspoređeno, na poziciji za informiranje je 400 tisuća, a 200 je prebačeno na poziciju Gradskog poglavarstva za informiranje i promidžbu.

* Kako ocjenjujete funkcioniranje vlasti, posebno jer su HSP i SDP ideološki oprečni.

- Na lokalnoj razini nema ideoloških razlika. Istu večer kad su obavljeni rezultati izbora iz HDZ-a je poručeno da se s Jerkovićem i Dusparom neće dogovarati iako smo mi bili pobjednici izbora. Vidjeli smo da nemamo velikih mogućnosti da napravimo koaliciju, petljati nismo htjeli, a SDP koji je odbio ponude HDZ-a odmah je rekao da su spremni dati tehničku potporu pobjednicima. Dva dana prije konstituiranja Gradskoga vijeća prihvatili smo to.

* Najvažniji projekt je uređenje Vijuša, izgradnja stadiona, hotela, sportsko-rekreacijske zone. No, taj projekt nije u proračunu, zašto?

- I taj projekt ovisi o prostornom planu, izmjenama i dopunama GUP-a i prostornom planu Vijuša. Splitska tvrtka koja je predala dokumentaciju na natječaju i dalje stoji iza tog projekta čak su i učvrstili svoje pozicije, spremni su to i graditi, ali čekamo planove. Ovaj projekt nije u proračunu zbog toga što to Grad neće koštati ništa. Imali smo procjenu porezne uprave koliko vrijedi to zemljište, a napravit ćemo ponovno procjenu da vidimo je li se što mijenjalo, sve izanalizirati i onda se dogovoriti. Kad dobijemo prostorne planove, ići će se u predugovore. Radi se o velikoj vrijednosti da bismo se igrali s gradskom imovinom, a isto tako koji bi investitor uložio 300-400 milijuna a da nije u sve siguran?!

*Malo vremena je ostalo do kraja mandata, vjerujete li u ostvarenje projekata?

- Nisam ni obećavao nešto puno, živimo u realnim uvjetima i okvirima. S ovih 150 milijuna kuna može se puno toga napraviti, ne ništa ekstra-kapitalno ali to građanima nije ni bitno. Građanima je važno da imaju asfalt, kanalizaciju, javnu rasvjetu, da se urede kanali, vodotokovi, a to smo sve stavili u ovaj proračun i za to predvidjeli 15 milijuna kuna više nego u prošlogodišnjem. Nismo zapostavili ni stare dijelove grada bliže centru i oni se rade, ali Rimac, Jelas, Vinogorje, Podvinje su zaostajali kroz godine i njima treba malo više dati, pa ako treba i na uštrb užeg dijela grada. Želimo svima dati iste uvjete života.

Marija Kovačević

Ostale novosti

1.4.2016.Moj Slavonski Brod, moj ponos!

28.11.2014.Oporba se nije pretrgla u napadanju Vlade

25.3.2014.Sjećanja "Letećeg doktora"

8.3.2013.Čekao sam i nije mi žao

25.1.2013.Ljudi su naš najveći potencijal

11.1.2013.„Agro-hit“ u svakoj kući!

11.1.2013.Naježim se kad se sjetim Poljske

21.12.2012.Budimo blagoslov jedni drugima!

14.9.2012.Počinje gradnja podvožnjaka u Osječkoj ulici!?

7.9.2012.Brod ne treba liječenje već sposobne ljude

31.8.2012.Kriza u Brodu već predugo traje

25.5.2012.Zadovoljan sam rezultatima izbora

18.5.2012. U troškovnicima se krije pljačka!

4.5.2012. Istina i ljubav su najvrjedniji u životu

30.12.2011.Pooštrit ćemo kontrolu onoga što uvozimo

21.10.2011.PROMICATI ZAJEDNIŠTVO I SURADNJU

15.4.2011.ZNAMO ŠTO NAM JE ZADAĆA

8.4.2011.OD TRŽNICE NE SMIJEMO NAPRAVITI TRGOVAČKI CENTAR

8.4.2011.SLIJEDE VRHUNSKI DOGAĐAJI

18.2.2011.PONOVNO ĆEMO BITI PREPOZNATLJIVI U EUROPI

11.2.2011.Brod je grad kojeg nosim u srcu

24.9.2010.VELIKI PROJEKTI IDU DALJE

10.9.2010.IZ ORIOVCA DO VRHA

3.9.2010.NI SNOVI NISU IŠLI OVAKO DALEKO

23.4.2010.PREMA SPORTAŠIMA TREBAMO BITI PRAVEDNI

9.4.2010.ZNANJE I ENTUZIJAZAM DAJU USPJEH

30.1.2010.KRIZA JE, SVI SE MORAMO PRILAGODITI

8.1.2010.TRI DESETLJEĆA SKLADA

8.1.2010.Svi su putevi vodili ovamo

30.12.2009.SVI ME PAMTE KAO DJEDA MRAZA

10.12.2009.DJEVICA U BORDELU!!!

15.10.2009.VLASNICI ZEMLJE BIT ĆE VLASNICI PROSTORA BOSANSKE POSAVINE

9.10.2009.Mladi brodski talenti: Zrinka Pandurić

9.10.2009.SLAVONIJA I BROD ZASLUŽILI SU VIŠE

2.10.2009.RADIMO NA NOV, MODERAN I EUROPSKI NAČIN

11.9.2009.Trebao sam biti zubar...

24.12.2008.DARUJMO SI VIŠE LJUBAVI I ZAJEDNIŠTVA

19.12.2008.O proračunu, ulozi Vijeća, vladajućoj koaliciji, pomacima na bolje i predstojeći

19.12.2008.BRODU MOGU JOŠ DOSTA DATI

19.12.2008.ŽUPAN NIJE SAMO KONKRETNA OSOBA NA TOJ FUNKCIJI – ON JE I CIJELI SUSTAV

10.10.2008.REAGIRALO SE TEK NA DOJAVU GRAĐANA

22.2.2008."SVA LJEPOTA KRALJEVSKE KĆERI JE IZNUTRA"

1.2.2008.OVO JE REZULTAT PROPUSTA NEKIH ODVJETNIKA

26.10.2007.Pet stoljeća franjevaca u Brodu

19.10.2007.IMAMO POSAO STOLJEĆA

12.10.2007.MLADI DOBIVAJU SVOJ PROSTOR

5.10.2007.U SUSRET SREDIŠNJEM SLAVLJU GOSPINA SVETIŠTA U BRODU

28.9.2007.KONAČNO DOBIVAMO NOVU ZGRADU

25.7.2007."ĐURO" JE I SADA NAŠA PERJANICA

20.7.2007.Brodsko-posavska županija jedina ima usvojene sve prostorne planove

20.7.2007.Ne pravim razliku između "sitne" i "krupne" korupcije

8.6.2007.PROJEKTI NAS DRŽE NA OKUPU

1.6.2007.STIDIM SE MOJE GENERACIJE POLITIČARA

1.6.2007.Istina uvijek nađe svoj put

25.5.2007.Najprije prostor i kadrovi, onda status i novi smjerovi

11.5.2007.TEHNIČKA POTPORA JE NOVI POLITIČKI POJAM SVOJSTVEN BRODU

28.4.2007.NOVAC TREBA ULAGATI U IZRADU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE

5.4.2007.Hrvatska izumire

23.3.2007.BIRAČI SU PREPOZNALI VAŽNOST TRENUTKA

9.3.2007.PRED NAMA JE OGROMAN POSAO

11.1.2007.KOALICIJA U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI DOBRO FUNKCIONIRA

11.1.2007.Ostajem na ovoj funkciji

30.11.2006.Ideje pojedinca ne prolaze

30.11.2006.PROBLEMI SE GURAJU POD TEPIH

23.11.2006.IMAMO KVALITETNE PROGRAME

17.11.2006.TRIDESET GODINA UZ PACIJENTE

17.11.2006.KOLIKO ĆE KOŠTATI SANACIJA ZNAT ĆEMO KAD PROJEKTI BUDU GOTOVI

30.6.2006.HRVATSKA IMA PREVIŠE ADMINISTRACIJE

30.6.2006.MISLIM DA SMO NA DOBROM PUTU