Razgovor s...

TEHNIČKA POTPORA JE NOVI POLITIČKI POJAM SVOJSTVEN BRODU

Predsjednik Gradskog vijeća Slavonskoga Broda Željko Rački

Datum objave: 11.5.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

* Prilikom usvajanja ovoga najznačajnijeg dokumenta rekli ste da niste zadovoljni s proračunom.

- Da, nisam zadovoljan gradskim proračun prvenstveno zog toga što se donosi u ovakvim uvjetima, donosi se na neki način pod pritiskom vremena zbog izvanrednih izbora, u uvjetima kad smo na prve dvije sjednice morali izabrati i gradonačelnika i njegove zamjenike i Poglavarstvo. S druge strane, ovu gradsku upravu i dalje opterećuju problemi ranije vlasti, to se vidjelo i na ovom Gradskom vijeću jer su se između bivše koalicije ponovno pojavile iskre i začeci svađe na što sam intervenirao i rekao da u Vijeću toga više neće biti. SDP neće dozvoliti da se vratimo nazad gdje su oni stali sa svađom, nego moramo ići dalje. Slična situacija je i u gradskoj upravi - Poglavarstvo, gradonačelnik i dogradonačelnici nisu zatekli ništa novo, nego sve ono što su tamo ostavili pa i razlog zbog čega su se razišli. Ukoliko vrijedi onda treba uputiti apel i gradskim službama i vijećnicima da takve odnose nećemo dopuštati, nisu dobri. U takvim uvjetima pravljen je i proračun, nisu službe dale sve od sebe, niti u pronalaženju sredstava, niti u slaganju proračuna. Zato sam kazao da nisam zadovoljan. U izboru između toga da ja budem jako zadovoljan, ili da uopće proračuna nema, onda bolje da proračuna ima, da bude donesen, a za tri,četiri mjeseca ćemo vidjeti gdje je greška ako postoji i tu grešku ispraviti. Za mene je rebalans proračuna normalna aktivnost, pogotovo opravdana u slučaju kada se proračun donosi na ovakav način. Inače, rebalans ne bi smio biti velik jer je jedna od umiješnosti upravljanja i dobro planiranje, a kada se prihodi i rashodi dobro planiraju onda se rebalansom donose samo male korekcije. U ovom slučaju čak neće biti čudno ako rebalans bude i veći jer su mogućnosti, greške u radu u ovim uvjetima isto tako veće.

* Tehničku potporu ste dali ljudima, ali i projektima

- SDP je u zajedničkoj izjavi o davanju tehničke potpore radi formiranja gradske vlasti u Slavonskome Brodu utvrdio da će dati potpore usuglašenim programima, a to su osnivanje gradskog socijalnog vijeća, tisuću kuna za svako novorođenče na području grada, besplatni vrtići za socijalno ugrožene, borba protiv ovisnosti i poremećaja u ponašanju mladih, besplatan gradski prijevoz za starije od 65 godina i školsku djecu, razvoj i obnova Tvrđave kao turističkog i kulturnog središta, kuća Brlić kao muzej najveće hrvatske pripovjedačice i mi se slažemo s otkupom te kuće, zaživljavanje gradskog programa djelovanja za mlade, izgradnja gradskog stadiona s izgradnjom hotela i bazena na lokaciji Vijuš. Vrlo je bitno u zakonitom postupku donošenja urbanističkog plana, te dopuna s još dva pomoćna igrališta, osiguranjem prostora za Kajak-kanu klub, postavljanje umjetne trave na stadion kako bi se svaki dan mogao koristiti a ne samo dva puta tjedno, te povećanje bazena kako bi građanima bio na upotrebu. To je usuglašeni dio programa za koji navodno ne treba nikakvo ulaganje grada u novčanom smislu, treba dati zemlju i komunalnu infrastrukturu. Inzistiramo na zakonitoj proceduri. Ako postoji bilo kakva zapreka onda to treba ispraviti. Dakle, ne inzistiramo na tome da nešto unaprijed valja ili ne, voljeli bismo kad bi se s tim projektom što veći broj građana neposredno upoznao.Usuglasili smo da trebamo napraviti i projektiranje i lokaciju zatvorenih bazena, a nakon toga ići u traženje sredstava. Za sada je to preskupo, ne samo da je skupo napraviti bazene nego ih i održavati. Svatko pametan zna da zatvoreni bazeni u gradu kao što je Slavonski Brod trebaju. Potrebno je iskoristiti bazene da bi oni što manje koštali proračun. No, sljedeće je i revitalizacija Poloja, u što se već krenulo, dio ceste je napravljen. Poslije Dana grada nastavit će se s radovima i bit će napravljena cesta u širini od šest metara, a u suradnji s Lukom Brod uredit će se cijela obala od grada do Glogovice, pristupi splavima, uređenje okoliša, kompletno osvjetljenje. Izgradnja vodovoda u rubnim dijelovima grada, regulacija prometa u gradu, napraviti sve urbanističke planove, reforma gradskih službi, informatizacija, izravan prijenos sjednica Gradskog vijeća, stavljanje slike aktualnog predsjednika na zid vijećnice što smo odmah i učinili, stavljanje na Internet svih odluka, više ovlasti vijećima mjesnih odbora i tako dalje...

* Nakon duže vremena ponovno je izravno prenošena sjednica putem Radio Broda.

- I izravan prijenos sjednica jedan je od usuglašenih programa, da građani čuju što se na Vijeću događa. Posljednja sjednica je bila jedna od najdužih koje sam ja vodio jer se radi o proračunu i o tome da vijećnici svih klubova moraju osjetiti atmosferu koja ih čeka, a čekat će ih sve ozbiljnija, neće se moći zalijetati s neozbiljnostima. Spreman sam na svaku neozbiljnost odmah reagirati, a onda neka oni odluče hoće li u to ulaziti javno pred građanima. Imamo javno sučeljavanje za vrijeme svakog Vijeća pred građanima i to je provođenje obećane otvorenosti.

* Zašto se uvijek sredstva za informiranje smanjuju? Iako je gradonačelnik objasnio da ta stavka nije smanjena, čini se da nije ni transparentna.

- Informiranje u gradu Slavonskome Brodu bilo je demokratskije '90., '91. '92., u vrijeme rigidnog Franje Tuđmana nego za vrijeme zadnjih izvanrednih izbora. U vrijeme kada je HDZ bio na vlasti u cijeloj državi do zadnje mjesne zajednice u lokalnim medijima Posavskoj Hrvatskoj, tadašnjem Brodskom listu, Radio Brodu mogli smo i mi iz oporbe kazati što smo htjeli i trebali. Sada se dogodilo to da su se neki privatni mediji stavili u službu jedne stranke, što se nije događalo u posljednjih 17 godina. To se vidjelo i po tome što je vlasnik, suvlasnik i direktor bio glasnogovornik stranke na izborima što je nedopustivo. Na sam dan izbora lokalna televizija je bojkotirala dolazak u stožer SDP-a, a to si ne može dozvoliti netko tko ima javnu funkciju.

* Vijećnici SDP-a i HNS-a u prethodnom su mandatu često zajednički nastupali na Vijeću, zajedno su napuštali sjednice, a imali su i slične stavove. Kakav je sada odnos SDP-a i HNS-a?
- Odnos HNS-a i SDP-a u gradu je začuđujući. HNS je sebi zabio u glavu da će ovakvim ponašanjem osvojiti jako puno mjesta na državnim izborima, kao građani će ih prepoznati, bar ja tako doživljavam njihovo ponašaje, kao neizostavnu snagu kada bi trebalo popuniti Sabor HNS-ovcima iz Broda jer oni imaju stav da su u svemu suzdržani. Mi se tome čudimo i kažemo da tako ne treba biti, neka idu na državne izbore kao što ćemo i mi ići, ali da u gradu Slavonskome Brodu obavimo ovo što trebamo. Oni su uporni u svome i stranka koja je nama najbliža programski ponaša se začuđujuće u gradu Slavonskome Brodu.

* Kao tehnička potpora, rekli ste, SDP neće sudjelovati u izvršnoj vlasti. No, uz članstvo u odborima Vijeća, SDP-ovci su ušli i u nadzorne odbore i upravna vijeća, radi li se ipak o koaliciji?

- Rekao sam da ćemo sudjelovati u svemu što treba nadzirati. Tehnička potpora jedan je novi politički pojam koji je svojstven Slavonskome Brodu. Da podsjetim, Slavonski Brod je imao prvu koalicijsku gradsku vlast kada to nigdje u Hrvatskoj nije bilo, prvi smo ju izumili i zbog toga smo imali napade svih stranaka i svih drugih. U to vrijeme je na vlasti u državi i županiji bio HDZ, jedino u gradu je bila koalicija. Mi smo imali manjinu, ja sam bio predsjednik Gradskog vijeća, a HDZ je imao većinu. Nakon toga je pojam tehničke podrške u politiku u Slavonski Brod uveo Vladimir Jerković. On je stalno davao tehničke podrške, a nikada nije sudjelovao u izvršnoj vlasti, ali je uvijek bio u Vijeću, bili su u nadzornim odborima, upravnim vijećima i ispalo je da taj novi pojam funkcionira. Rekao sam da ćemo mi kontrolirati, svuda gdje se treba kontrolirati treba biti netko od nas, a to su odbori Gradskog vijeća, upravna vijeća i nadzorni odbori. Nigdje drugdje nismo -nema nas u Poglavarstvu, u pročelništvima, među dogradonačelnicima, u izvršnu vlast ni ne spadamo. Koalicije se pokušavaju međusobno nešto dogovoriti, mi nemamo nikakav sporazum, samo zajedničku izjavu u kojoj ne piše tko će koje radno mjesto dobiti, tu samo piše da ćemo provesti programe i dok provodimo programe na istom smo pravcu. Prije toga nikakav dogovor nismo imali.

* Kako članstvo u stranci, u SDP-u, gleda na tehničku potporu?

- Članovi SDP-a u Slavonskome Brodu su to primili dobro, čak je bilo ideja među članovima da se ide u veći oblik suradnje, u nešto još bliže koaliciji. Tendencija je bila da nemaju ništa protiv ni da bude i jača suradnja. Što je dojadilo građanima Broda, a tvrdim, i članovima političkih stranaka? Mi u Slavonskome Brodu imamo situaciju kakvu imamo, ako ćemo ustrajati da imamo apsolutne principe koje ni sami sebi ne znamo objasniti, onda ćemo postati sekta, a ne politička stranka. Smatramo da smo kao politička stranka napravili nešto korisno, ništa nemoralno, bezobrazno, protiv časti, ugleda, imovine, povijesti, budućnosti, nego da smo napravili nešto korisno. Ako moramo trpiti nekakve svoje predrasude, nećemo nikada naprijed, bit ćemo sekta, ako imamo princip da smo protiv ovih, protiv onih ostat ćemo sami i stalno ćemo biti sami. Ili ćemo sudjelovati, pa ćemo dati svoje mišljenje o proračunu, o projektima, komunalnoj infrastrukturi, pokušati utjecati, korigirati i pomoći. Ima li što bolje nego nakon ovakvog rezultata izbora provesti sve svoje programe?! Izgubiti izbore, a provesti programe -idealno! Ne gube stranke izbore, ljudi gube i onda im bude krivo, budu ljuti, ljubomorni i ide se preko granica.

* Uvijek ste bili u predstavničkoj vlasti, još nikada niste sudjelovali u izvršnoj gradskoj vlasti.

- Nisam bio u izvršnoj vlasti zbog toga što građani Broda nisu nikada tako odlučili, nisu dali mogućnost. Da bi se bilo u izvršnoj vlasti, trebaš voditi stranku koja ima najveći broj mandata. SDP, po mom mišljenu, potpuno neopravdano nema najveći broj mandata. I sada tvrdim da bi aposlutno bilo dobro za grad i građane da smo mi dobili više, ali nismo to je tako i takav je izbor. U nekakvim budućim mandatima, izborima u gradu ne vidim velike mogućnosti za značajnije promjene. Hrvatska je država koja ide skokovito, nesustavno u promjene, najprije iz jednostranačkog u višestranački sustav, gradska vijeća i skupštine koji biraju poglavarstva, a onda se ide u neposredan izbor gradonačelnika, načelnika i župana, a da sav ostali sustav tome nije prilagođen. Danas imamo situaciju da su načelnici, gradonačelnici i župani mali carevi u svojim carstvima i problem je što jedan čovjek postane previše jak, umjesto mi govori ja, umjesto mi smo napravili kaže ja sam napravio, umjesto mi smo zaslužni, kaže ja. I kad počne govoriti ja tako se počne i ponašati, tako je bilo s prvim tako i sa zadnjim gradonačelnikom. I sada kad ih biraju vijeća isuviše su jaki kao pojedinci, a kada budu neposredno izabrani bit će jači od Vlade.

* Očekujete li da će se u dvije godine uspjeti nešto napraviti?

- Očekujem da će se provesti ovi programi, očekujem, primjerice, da će se napraviti automotodrom u Brodu, ima naznaka da bi to moglo biti i da će 10 000 posjetitelja godišnje zbog toga dolaziti u grad, da će se napraviti mini-tržnice. Puno stvari uopće bi se trebalo napraviti bez plaćanja grada. Očekujem da će se konačno riješiti javni prijevoz i pitanje treba li on uopće i gdje, uz besplatan prijevoz za starije i učenike, a ja sam pristalica malih autobusa za do 15 osoba koji bi cijeli dan vozili po gradu. Mislim da se u ove dvije godine neće kardinalno nešto dogoditi, barem ne na štetu gradu, meni je važno da nema štete. Ako se ostvari projekt stadiona, motodroma, bazena i ako za sve to skupa budemo našli novaca ljudima će biti puno ljepše. Ono što stalno ljude interesira i što je stalno naša nekakva priča je pitanje gospodarstva, a grad nije nadležan uopće za gospodarstvo. Gradske službe nisu za to nadležne, Grad nije nadležan za zapošljavanje. Možda mogu pomoći ako iz gospodarstava pametni ljudi upute pametna pitanja. Onaj tko iz grada misli rješavati pitanje gospodarstva, zapošljavanja i misli da to može, napominjem da Grad nije nadležan za to izravno. No, jedva čekam da se sastanu direktor Luke Brod i gradonačelnik, da Grad da zemljišta koja se sada ili naknadno mogu isplatiti ne bi li Luka Brod konačno zaživjela kroz planove, da tu dođu investitori, koji će donijeti prosperitet gradu.

Marija Kovačević

Ostale novosti

1.4.2016.Moj Slavonski Brod, moj ponos!

28.11.2014.Oporba se nije pretrgla u napadanju Vlade

25.3.2014.Sjećanja "Letećeg doktora"

8.3.2013.Čekao sam i nije mi žao

25.1.2013.Ljudi su naš najveći potencijal

11.1.2013.„Agro-hit“ u svakoj kući!

11.1.2013.Naježim se kad se sjetim Poljske

21.12.2012.Budimo blagoslov jedni drugima!

14.9.2012.Počinje gradnja podvožnjaka u Osječkoj ulici!?

7.9.2012.Brod ne treba liječenje već sposobne ljude

31.8.2012.Kriza u Brodu već predugo traje

25.5.2012.Zadovoljan sam rezultatima izbora

18.5.2012. U troškovnicima se krije pljačka!

4.5.2012. Istina i ljubav su najvrjedniji u životu

30.12.2011.Pooštrit ćemo kontrolu onoga što uvozimo

21.10.2011.PROMICATI ZAJEDNIŠTVO I SURADNJU

15.4.2011.ZNAMO ŠTO NAM JE ZADAĆA

8.4.2011.OD TRŽNICE NE SMIJEMO NAPRAVITI TRGOVAČKI CENTAR

8.4.2011.SLIJEDE VRHUNSKI DOGAĐAJI

18.2.2011.PONOVNO ĆEMO BITI PREPOZNATLJIVI U EUROPI

11.2.2011.Brod je grad kojeg nosim u srcu

24.9.2010.VELIKI PROJEKTI IDU DALJE

10.9.2010.IZ ORIOVCA DO VRHA

3.9.2010.NI SNOVI NISU IŠLI OVAKO DALEKO

23.4.2010.PREMA SPORTAŠIMA TREBAMO BITI PRAVEDNI

9.4.2010.ZNANJE I ENTUZIJAZAM DAJU USPJEH

30.1.2010.KRIZA JE, SVI SE MORAMO PRILAGODITI

8.1.2010.TRI DESETLJEĆA SKLADA

8.1.2010.Svi su putevi vodili ovamo

30.12.2009.SVI ME PAMTE KAO DJEDA MRAZA

10.12.2009.DJEVICA U BORDELU!!!

15.10.2009.VLASNICI ZEMLJE BIT ĆE VLASNICI PROSTORA BOSANSKE POSAVINE

9.10.2009.Mladi brodski talenti: Zrinka Pandurić

9.10.2009.SLAVONIJA I BROD ZASLUŽILI SU VIŠE

2.10.2009.RADIMO NA NOV, MODERAN I EUROPSKI NAČIN

11.9.2009.Trebao sam biti zubar...

24.12.2008.DARUJMO SI VIŠE LJUBAVI I ZAJEDNIŠTVA

19.12.2008.O proračunu, ulozi Vijeća, vladajućoj koaliciji, pomacima na bolje i predstojeći

19.12.2008.BRODU MOGU JOŠ DOSTA DATI

19.12.2008.ŽUPAN NIJE SAMO KONKRETNA OSOBA NA TOJ FUNKCIJI – ON JE I CIJELI SUSTAV

10.10.2008.REAGIRALO SE TEK NA DOJAVU GRAĐANA

22.2.2008."SVA LJEPOTA KRALJEVSKE KĆERI JE IZNUTRA"

1.2.2008.OVO JE REZULTAT PROPUSTA NEKIH ODVJETNIKA

26.10.2007.Pet stoljeća franjevaca u Brodu

19.10.2007.IMAMO POSAO STOLJEĆA

12.10.2007.MLADI DOBIVAJU SVOJ PROSTOR

5.10.2007.U SUSRET SREDIŠNJEM SLAVLJU GOSPINA SVETIŠTA U BRODU

28.9.2007.KONAČNO DOBIVAMO NOVU ZGRADU

25.7.2007."ĐURO" JE I SADA NAŠA PERJANICA

20.7.2007.Brodsko-posavska županija jedina ima usvojene sve prostorne planove

20.7.2007.Ne pravim razliku između "sitne" i "krupne" korupcije

8.6.2007.PROJEKTI NAS DRŽE NA OKUPU

1.6.2007.STIDIM SE MOJE GENERACIJE POLITIČARA

1.6.2007.Istina uvijek nađe svoj put

25.5.2007.Najprije prostor i kadrovi, onda status i novi smjerovi

11.5.2007.NEMA ZAKULISNIH IGARA

28.4.2007.NOVAC TREBA ULAGATI U IZRADU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE

5.4.2007.Hrvatska izumire

23.3.2007.BIRAČI SU PREPOZNALI VAŽNOST TRENUTKA

9.3.2007.PRED NAMA JE OGROMAN POSAO

11.1.2007.KOALICIJA U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI DOBRO FUNKCIONIRA

11.1.2007.Ostajem na ovoj funkciji

30.11.2006.Ideje pojedinca ne prolaze

30.11.2006.PROBLEMI SE GURAJU POD TEPIH

23.11.2006.IMAMO KVALITETNE PROGRAME

17.11.2006.TRIDESET GODINA UZ PACIJENTE

17.11.2006.KOLIKO ĆE KOŠTATI SANACIJA ZNAT ĆEMO KAD PROJEKTI BUDU GOTOVI

30.6.2006.HRVATSKA IMA PREVIŠE ADMINISTRACIJE

30.6.2006.MISLIM DA SMO NA DOBROM PUTU