Razgovor s...

KOALICIJA U ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI DOBRO FUNKCIONIRA

RUŽICA VIDAKOVIĆ, predsjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 11.1.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod
 • Jedna ste od prvih i rijetkih žena koja je došla najprije na čelo Gradskog vijeća, a sada i Županijske skupštine. Idete li i Vi tragom svoje stranačke predsjednice Đurđe Adlešić? Kad je već spominjemo, kako s njom komunicirate i surađujete?

- Gospođa Adlešić je postigla popularnost isključivo svojim radom, dosljednošću i ustrajnošću na ostvarivanju ideja za boljitkom u životu svakog pojedinca a samim tim i zajednice. Građani to prepoznaju i zato je cijenjena i uvažavana. Ne krijem da mi je ona uzor. Moje imenovanje u predsjedništvo je bila njena inicijativa nakon sabora stranke u lipnju prošle godine, što samo po sebi govori o razini komunikacije i suradnji.

 • Ima li bitne razlike u obnašanju funkcije predsjednice Vijeća i predsjednice Skupštine? Što je bilo teže ili, možda, lakše voditi?

- Predsjednica Skupštine samo je prva među jednakima, odnosno samo je jedna od 51 vijećnika, kojoj je povjerena odgovorna uloga da predsjedava sjednicama i da obavlja sve druge zadaće propisane statutom. Demokracija u skupštini ili vijeću odraz je parlamentarnog ponašanja svakog od nas pojedinačno, a ne samo predsjednice. Opstrukcija, kao pojam i pojava je sredstvo ometanja parlamentarnog rada i uvijek rezultira kontraefektom, pa imajući u vidu to nepisano pravilo na umu, redovito zagovaram govor argumenata.

 • U Županijskoj ste skupštini, u početku, ponekad vrlo emotivno reagirali, no, u zadnje vrijeme sve je manje takvih situacija i vođenje sjednica teče rutinski. Koliko je to rezultat promjene načina vođenja, a koliko istupa vijećnika? Tko vas još uvijek može dirnuti u živac?

- Kao osoba nikada ne bježim od kritike ali dobronamjerne i konstruktivne. Vijećnike cijenim po njihovim inicijativama i prijedlozima. Ako se svi pridržavamo reda koji je propisan Poslovnikom nema mjestu incidentima, ukoliko do njih pak dođe cilj bi nam primarno trebao biti ne trošiti vrijeme i energiju na nešto što nam na kraju samo šteti. Ali ako netko na sjednicu dolazi ciljano opstruirati i remetiti rad, "naći živac" bilo kome, uključujući i mene, i za to postoje mehanizmi predviđeni Poslovnikom.

 • Kako biste ocijenili istupe vijećnika, koliko su eventualni verbalni sukobi posljedica ideoloških i programskih razlika, a koliko osobnih netrpeljivosti?

- Opet ponavljam, kao predsjednica ne dijelim vijećnike po simpatijama ili teritorijalnoj pripadnosti, uvažavam ih po njihovim konstruktivnim prijedlozima. Međutim, moram istaći da za sve programe, često osobito kapitalne objekte, nema uvijek dovoljno sredstava, neovisno iz kojih izvora; državnih, međunarodnih, Svjetske banke, općinskih/gradskih.., pa samim tim neki projekti čekaju na red. Kako u Županijskoj skupštini gospodarski programi imaju prioritet sa zadovoljstvom mogu izreći da su oni prevladali i amortizirali bilo kakva ideološka prepucavanja. Znači, bili smo jedinstveni.

 • Kako surađujete sa županom, tajništvom Skupštine i stručnim službama?

- Suradnja je izvrsna na svim relacijama. Posebno pohvaljujem suradnju sa stručnom službom Skupštine, koja mi je logistika i koji su vrlo revnosni u svome poslu.

 • Kako ocjenjujete ostvarivanje uloge Skupštine u ostvarivanju projekata i razvojnih programa županije?

- Predstavničko tijelo ima svoja zakonom i statutom utvrđena prava i obveze, a j a kao legalist poštujem propise pa tako i one kojima se određuje saoupravni djelokrug predstavničkog tijela. Vjerujte, taj djelokrug nije beznačajan, niti je ograničen. Naprotiv, on objedinjava sva područja društvenog i gospodarskog života. Iskazivati ili ocjenjivati ulogu Skupštine u nekim mjerljivim veličinama objektivno nije moguće provesti, međutim, efekti dovoljno govore. Uostalom, sve programe razvoja, razne strategije, kapitalna ulaganja, proračun i drugo donosi Skupština i prati njihovu realizaciju. Dosadašnja iskustva, po mojoj ocjeni su pozitivna, rezultati su vidljivi i nema razloga za narušavanje odnosa.

 • Ovogodišnji proračun je, za razliku od prethodnog usvojen relativno lako i brzo te s uvjerljivom većinom glasova! Zašto?

- Tu nema ništa neuobičajeno, gotovo sve županije godišnji plan donose u jednom čitanju nakon što ga poglavarstvo županije potvrdi. Budući da je Poglavarstvo pripremilo proračun a u međuvremenu se donio i Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave gdje je naša županija profitirala za oko 2,5 milijuna kn, nije bilo razloga da se ono pozitivno ne očituje i o većini amandmana koje su dostavili klubovi, pri čemu ističem sve one prijedloge s gospodarskim predznakom. Imajući u vidu sve ove okolnosti za očekivati je bilo da se proračun Županije donese uvjerljivom većinom.

 • Kako biste ocijenili funkcioniranje koalicijske vlasti u kojoj sudjeluju više od dva partnera, kako je to sada slučaj u Županiji? Koliko se tu ustupaka i kompromisa mora učiniti da bi ona funkcionirala?

- U svakoj koaliciji nužno je uvažavanje svih sudionika. Koalicije od više stranaka su naša sadašnjost i naša budućnost, jer su očito prošla vremena kada je jedna stranka mogla dobiti povjerenje birača u tolikoj mjeri da bi sama mogla formirati vlast.Nije dobro kada se netko u koaliciji ogluši na dogovor i zanemari interes zajednice te počne solirati.Tada se koalicija ugrožava, trpe projekti a birači su s pravom razočarani. Svaki subjekt koalicije mora biti uvažavan ali u isto vrijeme i odgovoran u obnašanju vlasti,na prvom mjestu imati interes zajednice. U Županiji koalicija funkcionira dobro što se vidi iz dosadašnjeg rada. Što se mene osobno tiče nema niti jedan razlog da tako ne ostane do kraja mandata.

 • Na razini Grada Slavonskog Broda ostaje vrlo jaka koalicija HSP-a i HSLS-a dok se na razini Županiji HSLS drži snažnim partnerom HDZ-a. Može li i hoće li stvari i dalje tako funkcionirati?

- Žalosti me kriza u gradu Sl. Brodu kao što žalosti i većinu građana s kojima se svakodnevno družim. Imali smo idealne preduvjete da u gradu sve funkcionira i da se ostvare zacrtani planovi. Planovi su ugroženi, međuljudski odnosi narušeni, građani su razočarani i to nije dobro. To je primjer kako ne treba raditi. Ja osobno i politički nisam mogla ovo spriječiti. Što se tiče rada u Županijskoj skupštini niti ja niti HSLS neće provocirati niti ugrožavati sadašnju koaliciju.

 • Vjerojatno u vezi s prethodnim pitanjem su i priče da vas se želi smijeniti s mjesta predsjednice GO HSLS-a. Ima li u tome istine i može li to netko uopće provesti čak i da ima takve namjere?

- Sve je u politici moguće pa i smjena ako za to imaš potporu većine od onih koji o tome odlučuju. Ja imam želju da netko nastavi raditi tamo gdje sam ja sa članovima svoje stranke stala u ovih prethodnih 13 godina i 3 uzastopna mandata na mjestu predsjednice stranke. Tko god se bude želio kandidirati imat će moju potporu i razumijevanje na bilo koju dužnost. Naravno, na kraju će članovi izabrati sve dužnosnike pa i predsjednika/cu većinom glasova. Tako piše u statutu stranke i toga se mora pridržavati.

 • Kakav je osjećaj u političkom životu biti već godinama u sjeni tako jake osobnosti kakva je dr. Vladimir Jerković? Je li vam to štetilo ili, ponekad, možda i koristilo? Kakva je, općenito, suradnja između vas dvoje?

- Zadovoljna sam što sam u sjeni jake osobe, teže bi bilo raditi u sjeni slabe osobe. Zamislite, kad se udruži jaka osoba i osoba u sjeni a još dobro surađuju i sve to u interesu svojih građana, rezultat toga je da to funkcionira kako vi kažete "već godinama" i tako će i ostati.

 • Unatoč konstataciji iz prethodnog pitanja vi ste se isprofilirali i postali prepoznatljiva političarka. Dokle sežu vaše ambicije u politici? Hoćete li i na koji način sudjelovati na izvanrednim izborima za Slavonski Brod?

- Nije mi cilj samodokazivanje nego ispuniti zadaću koja se od mene očekuje. U svemu tome nastojim ostati prisebna i odgovorna prema svim žiteljima naše županije. Najvažnije je ostati dostojanstven i nakon što se neke ambicije ne ostvare. Kad su se već desili prijevremeni izbori, naravno da će i članovi naše stranke HSLS-a sudjelovati u izborima i to na način i po modelu kako to odluči stranka.

Ostale novosti

1.4.2016.Moj Slavonski Brod, moj ponos!

28.11.2014.Oporba se nije pretrgla u napadanju Vlade

25.3.2014.Sjećanja "Letećeg doktora"

8.3.2013.Čekao sam i nije mi žao

25.1.2013.Ljudi su naš najveći potencijal

11.1.2013.„Agro-hit“ u svakoj kući!

11.1.2013.Naježim se kad se sjetim Poljske

21.12.2012.Budimo blagoslov jedni drugima!

14.9.2012.Počinje gradnja podvožnjaka u Osječkoj ulici!?

7.9.2012.Brod ne treba liječenje već sposobne ljude

31.8.2012.Kriza u Brodu već predugo traje

25.5.2012.Zadovoljan sam rezultatima izbora

18.5.2012. U troškovnicima se krije pljačka!

4.5.2012. Istina i ljubav su najvrjedniji u životu

30.12.2011.Pooštrit ćemo kontrolu onoga što uvozimo

21.10.2011.PROMICATI ZAJEDNIŠTVO I SURADNJU

15.4.2011.ZNAMO ŠTO NAM JE ZADAĆA

8.4.2011.OD TRŽNICE NE SMIJEMO NAPRAVITI TRGOVAČKI CENTAR

8.4.2011.SLIJEDE VRHUNSKI DOGAĐAJI

18.2.2011.PONOVNO ĆEMO BITI PREPOZNATLJIVI U EUROPI

11.2.2011.Brod je grad kojeg nosim u srcu

24.9.2010.VELIKI PROJEKTI IDU DALJE

10.9.2010.IZ ORIOVCA DO VRHA

3.9.2010.NI SNOVI NISU IŠLI OVAKO DALEKO

23.4.2010.PREMA SPORTAŠIMA TREBAMO BITI PRAVEDNI

9.4.2010.ZNANJE I ENTUZIJAZAM DAJU USPJEH

30.1.2010.KRIZA JE, SVI SE MORAMO PRILAGODITI

8.1.2010.TRI DESETLJEĆA SKLADA

8.1.2010.Svi su putevi vodili ovamo

30.12.2009.SVI ME PAMTE KAO DJEDA MRAZA

10.12.2009.DJEVICA U BORDELU!!!

15.10.2009.VLASNICI ZEMLJE BIT ĆE VLASNICI PROSTORA BOSANSKE POSAVINE

9.10.2009.Mladi brodski talenti: Zrinka Pandurić

9.10.2009.SLAVONIJA I BROD ZASLUŽILI SU VIŠE

2.10.2009.RADIMO NA NOV, MODERAN I EUROPSKI NAČIN

11.9.2009.Trebao sam biti zubar...

24.12.2008.DARUJMO SI VIŠE LJUBAVI I ZAJEDNIŠTVA

19.12.2008.O proračunu, ulozi Vijeća, vladajućoj koaliciji, pomacima na bolje i predstojeći

19.12.2008.BRODU MOGU JOŠ DOSTA DATI

19.12.2008.ŽUPAN NIJE SAMO KONKRETNA OSOBA NA TOJ FUNKCIJI – ON JE I CIJELI SUSTAV

10.10.2008.REAGIRALO SE TEK NA DOJAVU GRAĐANA

22.2.2008."SVA LJEPOTA KRALJEVSKE KĆERI JE IZNUTRA"

1.2.2008.OVO JE REZULTAT PROPUSTA NEKIH ODVJETNIKA

26.10.2007.Pet stoljeća franjevaca u Brodu

19.10.2007.IMAMO POSAO STOLJEĆA

12.10.2007.MLADI DOBIVAJU SVOJ PROSTOR

5.10.2007.U SUSRET SREDIŠNJEM SLAVLJU GOSPINA SVETIŠTA U BRODU

28.9.2007.KONAČNO DOBIVAMO NOVU ZGRADU

25.7.2007."ĐURO" JE I SADA NAŠA PERJANICA

20.7.2007.Brodsko-posavska županija jedina ima usvojene sve prostorne planove

20.7.2007.Ne pravim razliku između "sitne" i "krupne" korupcije

8.6.2007.PROJEKTI NAS DRŽE NA OKUPU

1.6.2007.STIDIM SE MOJE GENERACIJE POLITIČARA

1.6.2007.Istina uvijek nađe svoj put

25.5.2007.Najprije prostor i kadrovi, onda status i novi smjerovi

11.5.2007.NEMA ZAKULISNIH IGARA

11.5.2007.TEHNIČKA POTPORA JE NOVI POLITIČKI POJAM SVOJSTVEN BRODU

28.4.2007.NOVAC TREBA ULAGATI U IZRADU PROJEKTNE DOKUMENTACIJE

5.4.2007.Hrvatska izumire

23.3.2007.BIRAČI SU PREPOZNALI VAŽNOST TRENUTKA

9.3.2007.PRED NAMA JE OGROMAN POSAO

11.1.2007.Ostajem na ovoj funkciji

30.11.2006.Ideje pojedinca ne prolaze

30.11.2006.PROBLEMI SE GURAJU POD TEPIH

23.11.2006.IMAMO KVALITETNE PROGRAME

17.11.2006.TRIDESET GODINA UZ PACIJENTE

17.11.2006.KOLIKO ĆE KOŠTATI SANACIJA ZNAT ĆEMO KAD PROJEKTI BUDU GOTOVI

30.6.2006.HRVATSKA IMA PREVIŠE ADMINISTRACIJE

30.6.2006.MISLIM DA SMO NA DOBROM PUTU