Gospodarstvo

KULINARI I KOBASIČARI SA SVJEDODŽBOM

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića - prva u Hrvatskoj

Datum objave: 7.1.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Novi program za osposobljavanje kulinara i kobasičara u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića je završilo prvih 14 polaznika i primili su svjedodžbe koje su im upisane u radne knjižice. To je i svojevrsna priprema za ulazak u EU, a cijela je skupina ispitom znanja potvrdili svoju uspješnost.

U školi je voditeljica obrazovanja odraslih Svjetlana Kelemović Mostarkić, dipl. inž. prehrambene tehnologije, koja je vodila i ovaj program: - To je prva generacija polaznika programa od 120 sati (trajao je od rujna do sredine prosinca), s 50 sati teoretskog i 70 sati praktičnog dijela. Zanimljivo je da je glavina polaznika sa srednjoškolskim i visokim obrazovanjem koji su potvrdili da cjeloživotno obrazovanje nikad ne prestaje. Željko Kucjenić, iz Poljoprivredno-savjetodavne službe Gundinci je okupio zainteresirane s područje cijele županije, iz Donje Bebrine, Vrpolja, Gundinaca, Slavonskog Kobaša, Starog Petrovog Sela, Nove Gradiške, Vrbove, Klakara i iz druge županije, iz Vinkovaca. Za praktičnu nastavu je zaslužan Ivica Mirković, vlasnik Bebrinke i tehnolog Slavica Baboselac, koja je vodila praktičnu nastavu. Stručni posjet smo organizirali u Trnjanskim Kutima, Prvom dragovoljcu Domagoja Spaića, koji je pokazao kako kategorizirati meso, obraditi svinjsku polovicu i preraditi u kobasice i kulin. Teoretski dio se odvijao u školi, a predavači su bili naši zaposlenici doktori veterinarske medicine: Snježana Kičeec, Slavenka Radić i Andrija Stojanović, diplomirani inženjeri prehrambene tehnologije, uz mene i Ljiljana Drame te Jasna Ferenčević, dipl. inž. kemije, koja je radila dio zaštite na radu, higijenu i sanitaciju. Za kraj programa je bilo korisno predavanje veterinarskog županijskog inspektora dr. vet. med. Damira Agičića, koji je govorio o registraciji objekata za preradu mesa i o zakonskoj regulativi. Kroz teoretsku obuku smo prošli sirovine, konzerviranje do tehnologije nužno za ovo specijalizirano zanimanje. Svi se oni bave proizvodnjom autohtonih slavonskih proizvoda, pa je to bilo usklađivanje teorije s praksom, jer smo mi tehnolozi i veterinari obučeni za industrijsku proizvodnju. Naravno da nismo govorili o recepturama jer u Slavoniji doslovce svaka kuća ima svoj recept, koji njeguje i čuva, i tako treba biti. Ali postoje neka opća pravila kako treba raditi. Zanimljivo je da su odmah shvatili kako nisu jedni drugima konkurencija, kako trebaju ubuduće više surađivati i nadopunjavati se. Prije ispita smo im napravili skriptu, u kojoj je glavnina teoretskih znanja, uputili smo ih dalje na literaturu i zakonske propise, kako bi ulaskom u EU mogli slijediti posebne standarde.

Mario Tworek iz Nove Gradiške

 KULIN IMA KARAKTER BEĆARA

- Program koji smo završili je inicirala Udruga "Domaći slavonski kulin/kulen" (ima 130 članova) sa sjedištem u Bošnjacima, Škola je program osmislila, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ga podržala a javio se dio kulinara zainteresiranih da budu proizvođači kulina s certifikatom. Bavim se proizvodnjom kulina punih 14 sezona. Uvijek se može nešto naučiti, posebice od struke i znanosti. Kulin nažalost nije znanstveno obrađen poput vina, gdje se u puno faza može intervenirati. Program mi je pomogao u pojedinim detaljima, za koje sam pretpostavljao ili nisam znao, primjerice kod dimljenja, za koje je važna temperatura. Ima još puno detalja koji su dopunili moj mozaik dosadašnjeg znanja. Diplomirani sam ekonomist i pomalo me u jednom trenutku naljutilo isticanje nekih zagorskih proizvoda u Zagrebu, pa sam proizveo i izložio svoje kuline, od kojih je pola odmah prodano. Proizvodnja kulina je posao koji traži veliko odricanje. To je danas rizičan proizvod, kojega je teško prodati, ali kulin je kao i torta - ne moraš ga jesti svakog dana. Mi u Brodsko-posavskoj županiji znamo da smo dosta dobri, ali je Vukovarsko-srijemska županija učinila puno više za proizvodnju, pa je i sjedište Udruge kod njih. Međutim, s ovim programom koji smo završili u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića i otvaranjem novih vrata, mislim da ćemo ojačati i mogli bismo preuzeti primat proizvodnje kulina u Slavoniji. Kod nas nema velikog proizvođača kulina, ali ima niz privatnih, počevši od Živkovića iz Lužana, Poljaka, Galovića... koji ga je zaštitio a mi smo sljedeća generacija tog usmjerenja. Treba jačati svijest o legalnoj proizvodnji, što nije lako, jer je riječ o investiciji oko 700 tisuća kuna, ovisno o kapacitetu, ali minimalno 500 tisuća kuna, uz što su nužna druga obrtna sredstva za proces proizvodnje. Danas je to dosta složeno i za sada imamo velike želje, ali još nemamo veliki opseg proizvodnje. Zato je plan Udruge u sljedeća dva mjeseca organizirati tribine na području Brodsko-posavske županije, kako bismo informirali i poučili buduće kulinare, kazao je Mario Tworek, iskusni kulinar iz Nove Gradiške, za kojega kulin, duhovito kaže, ima karakter istinskog slavonskog bećara.

Marica Bogdanović iz Vrpolja

MISLIMO NA BUDUĆNOST I NAŠIH ČETVERO DJECE

- Poslije programa za kulinarku i kobasičarku spremna sam polaziti sve programe koji će mi pomoći u budućem poslu. Već ovoga petka su me zvali u Zavod za zapošljavanje, pa ću vidjeti, hoćemo li istoga dana pratiti neki tečaj ili je riječ o dogovoru, počela je priču Marica Bogdanović iz Vrpolja, koja je spremna ove godine preuzeti vođenje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, uz potporu supruga, vojnog umirovljenika. Sada njezin svekar ima uzgoj svinja, i to isključivo za proizvodnju kulina. Do sada su kao i svako domaćinstvo pravili kuline i kobasice za svoje ukućane, a Marica smjera od toga napraviti obiteljski posao. Zato je odlučila polaziti program u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića, i zadovoljna je što je bila u prvoj hrvatskoj generaciji kulinara i kobasičara. Od njezinih četvero djece, najstariji četrnaestogodišnjak već sada pokazuje veliko zanimanje za sve što se tiče svinja, uzgoja i prerade. Marica ima tri sina i ne boji se posla u koji se smjera upustiti. - Kada razmišljam o tome što je najvažnije za dobar kulin krenula bih od vremena svinjokolje. Uvijek smo klali početkom prosinca, a posljednje dvije godine početkom studenoga. Nikada nismo imali bolji kulin. Za prošlo klanje je bilo jako toplo, svi su nas upozoravali i govorili kako će nam se meso pokvariti, ali nisu nas pokolebali. Nama kulin bude savršen. Ne znam je li riječ o procesu, klimi, no zaključili smo da je odličan. Zadovoljni smo i držat ćemo se toga. Salamura je također jako važna, kao i prostorija, kao i način dimljenja. Željela sam još nešto naučiti, zato sam se prijavila za program i sada mogu kazati da smo jako puno naučili. Predavači su bili odlični i vrijeme je nevjerojatno brzo prošlo. Već sam im u školi kazala da hoću nastaviti s edukacijom, da me samo pozovu, jer me sve zanima, što mi može pomoći u poslu. Suprug je tražio prije dvije godine sredstva za pogon proizvodnje kulina, pripremili smo i elaborat, ali nismo uspjeli. Mislim da bi nam 200 tisuća kuna bilo dovoljno za početak, za jedan manji pogon. Mislimo na djecu i ne možemo sjediti i čekati, nego planiramo posao koji će oni moći nastaviti jednoga dana. Kada počne proizvodnja ne bojim se prodaje. Brat mi živi u Rijeci i već je najavio kako ima puno zainteresiranih za kulin, kobasicu i čvarke. Mislim da neće biti problema s tržištem. Samo da nam je početi, a onda ćemo malo po malo širiti posao. Natjecali smo se za poljoprivredno zemljište u općini, upravo je otvoren natječaj, priprema se i drugi, pa ćemo se i na njemu natjecati. Treba nam zemlje, jer tovimo bravce baš za kulin, pričala je Marica Bogdanović, mlada žena koja je puna energije i planova, a sve do sada što su radili kao obitelj odlično joj je polazište i nastavak već uhodanog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Škola i polaznici

 NASTAVAK I SPECIJALIZACIJA OBRAZOVANJA

Polaznici imaju srednjoškolsko ili visoko obrazovanje, u dobi su od 19 do 60 godina, a među njima su bile dvije polaznice Katica Klasnić iz Slavonskog Kobaša i Marica Bogdanović iz Vrpolja. Mario Tworek iz Nove Gradiške se dugo bavi proizvodnjom kulina, i surađuje s Hrvatskom gospodarskom komorom, a poznati je uzgajivač i proizvođač i Ivan Blaževac iz Donje Bebrine, uz kojega je program polazio i sin Adam. U skupini su bila dva oca sa sinovima.

Srednja škola Matije Antuna Reljkovića je sklopila sporazum o lokalnom partnerstvu za zapošljavanje Brodsko-posavske županije, surađuje s gospodarstvom i ravnatelj Vlado Prskalo je u tom timu, pa su svi partneri povezani i međusobno prate tko što radi. Program o specijaliziranom obrazovanju za kulinare i kobasičare je prvi u Hrvatskoj i sličan program tek planira osječki Prehrambeni fakultet.

Karolina Bognar

Ostale novosti

3.6.2016.Kako kradu plin?

27.5.2016.Innet forum

20.5.2016.Ušteda od 150 kuna

8.4.2016.Antipušački zakon odlebdio u dim?

11.3.2016.Mljekarstvo na koljenima

19.2.2016.Kupujmo domaće!

22.1.2016.Grijanje na slamu

15.1.2016.Edukacija i napredovanje

8.1.2016.Što će ostati od Đure Đakovića

18.12.2015.Donose nam i crno-bijele uređaje

27.11.2015.Klesarska struka i njihovi problemi

20.11.2015.Više od 260 izlagača

13.11.2015.Toplo vrijeme odgodilo svinjokolje

30.10.2015.Trgovina na kućnom pragu

16.10.2015.Hrvatska, kroatska kravata

9.10.2015.Ima li nade za građevince?

2.10.2015.Vino izvrsno, prodaja smanjena

4.9.2015.Vratite film na početak

7.8.2015.Gdje su novci od milijuna kubika vode?

26.6.2015.Uništavanje hrvatskog sela

12.6.2015.Nestaju li domaće gice?

22.5.2015.Stanje u ribnjačarstvu

10.4.2015.Uz trud i rad, isplati se

20.3.2015.Najveći sajam dosada

13.3.2015.Koliko je sati?

6.3.2015.Ispiti za pesticide, prskalice, motorne pile...

13.2.2015.Kako ostati i opstati

23.1.2015.U Slavonskom Brodu čak 60 taksi vozila

16.1.2015.Što u koji kontejner, kantu, vrećicu...

9.1.2015.Sezonska sniženja uz nova pravila i upozorenja

5.12.2014."Biznismeni" rušili cijenu

28.11.2014.Prevladavaju popravci, ali se vraća i šivanje

21.11.2014.Što sve vrijedne ruke mogu

14.11.2014.Odblokirajmo se!

14.11.2014.Višestruko veći najam?

7.11.2014.Rigorozne kazne za utajenu rakiju

31.10.2014.Milijarde otplovile rijekom

17.10.2014.U poslovne zone uloženo oko 105 milijuna kuna

17.10.2014. Putničko pristanište na Savi

17.10.2014.Kiše i hladnoća odnijele velik dio uroda

10.10.2014.Što je ostalo za berbu u vinogradima?

3.10.2014.Do kraja godine (ne)će biti otpuštanja?

12.9.2014.Zatvoreno više od 200 obrta!

28.3.2014.Svako učenje se računa – u svako životno doba

18.10.2013.Ulaganje za budućnost

19.4.2013.Bolje od svih očekivanja

22.3.2013.Najsiromašniji kupci

3.1.2013.Vodeća razvojna i konzultantska agencija u Hrvatskoj

23.11.2012.Najbolji oklopnjak na svijetu

26.10.2012.Polovici hrvatskih pilana prijeti zatvaranje

24.8.2012.Vina od kupina, višnje i ribizla

21.6.2012.Voćarstvo na koljenima

30.3.2012.Očekivalo se puno više

23.3.2012.Pet mladih kuhara uspješni na praksi u Njemačkoj

23.3.2012.Za više od 600 osoba osigurano četiri mjeseca posla

2.3.2012.CVIJEĆE NA DAR, CVJEĆARIMA SPAS

17.2.2012.Jamče osobnom imovinom za posao kojeg nemaju

27.1.2012.Nove poslovođe na novim radnim mjestima

30.12.2011.OSAMNAEST ZDUNIĆA I NJIHOVO STADO S 260 GRLA

16.12.2011.EDUCIRANJE ČLANOVA NAŠ JE GLAVNI POSAO

1.12.2011.TRIDESET ZADOVOLJNIH LJUDI

25.11.2011.VIŠE OD 1600 KAZANA

7.10.2011.KUPLJENA DVA NAJSUVREMENIJA CNC STROJA

19.8.2011.PUN POGODAK ZA NEZAPOSLENE, ALI I OPĆINE I GRADOVE

15.7.2011.NISMO PRISTALE NA NEPLAĆENE RADNE SUBOTE

8.7.2011.SPREMNICI ZA JANAF I VAGONI ZA HŽ

17.6.2011.PRETOVARENO VIŠE OD 6 MILIJUNA TONA TERETA

18.3.2011.BRODSKI NAMJEŠTAJ U EUROPSKIM BLAGOVAONICAMA

4.3.2011.PROTIV ZLOUPORABE POTICAJA

25.2.2011.DEVEDESET GODINA ĐURE ĐAKOVIĆA

14.1.2011.RASHLADNE VITRINE STIĆI ĆE NA VRIJEME - NAJKASNIJE DO TRAVNJA

19.11.2010.PALA KNJIGA NA TRI SLOVA

15.10.2010.RUSKI KAPITAL I DOMAĆA RADNA SNAGA

7.10.2010.VIŠE OD TISUĆU PRIJAVLJENIH PROIZVOĐAČA

26.3.2010.ŠTRAJK, PROSVJED, UNIFORME...

12.3.2010.ONI PRESLUŠAVAJU ULICE!?

6.11.2009.OVAKAV VIJUŠ NAJDUŽE JOŠ TRI GODINE

2.10.2009.TEP JE ODLIČAN PRIMJER SVIMA

11.9.2009.PALE CIJENE PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, NARASLE HIGIJENSKIM POTREPŠTINAMA

26.6.2009.20 GODINA S MALINAMA

17.4.2009.ŽUPANIJA SUFINANCIRA ISPITIVANJE KVALITETE MLIJEKA ZA OBITELJSKA GOSPODARSTVA

27.3.2009.I RECESIJI I KRIZI UNATOČ – SAJAM POSLOVA JE PUN POGODAK

20.2.2009.IZ BRODA U SVIJET

23.1.2009.ODLUKU O PRODAJI ZEMLJIŠTA DONOSE OPĆINE I GRADOVI, ALI...

9.1.2009.NESTAŠICA PLINA BACILA U SJENU POVEĆANJE CIJENA

12.12.2008.SLAVONSKA BOŽIĆNA JAGODA

28.11.2008.GOTOVO S MALVERZACIJAMA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

14.11.2008.HLADNJAČA — FENIKS BRODSKOG GOSPODARSTVA

12.9.2008.KORISNICIMA S BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE 670 TISUĆA KUNA BESPOVRATNE POTPORE

2.5.2008.MALO TKO HOĆE RADITI!

11.4.2008.IZRAVNI KONTAKT IZMEĐU POSLODAVACA I NEZAPOSLENIH

21.3.2008.Uzgoj jabuka - proizvodnja na veliko

14.3.2008.BRODSKI RIBNJACI – TEK OSTACI STARE SLAVE

29.2.2008.BROD ĆE ZA TRI GODINE IMATI NAJJAČU RIJEČNU LUKU

22.2.2008.GRADI SE TVORNICA BIO-DIZELA U LUCI BROD

8.2.2008.Bankrot belgijsko-hrvatske uspješnice

21.12.2007.VEĆINA BOROVA STIŽE IZ POŽEŠKOG KRAJA

9.11.2007.BRODSKA ZONA, UZ ULAGANJA I TRANSFORMACIJE, IMA BUDUĆNOST

21.9.2007.OTVOREN ODJEL VETERINARSKE DIJAGNOSTIKE

14.9.2007.DAN ĐURE ĐAKOVIĆA

31.8.2007.NASTAVLJA SE UPIS DIONICA I UVOĐENJE U REGISTAR

3.8.2007.POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PRODAJNI CENTAR "PEVEC"

3.8.2007.NAJMANJE NEZAPOSLENIH U DESET GODINA

27.7.2007.PROIZVODNJA NA ŠKRGE!

16.4.2007.DANI OTVORENIH VRATA

6.4.2007.KORAK U POKRETANJU DRVNE INDUSTRIJE

23.3.2007.Poskupljuje kruh

23.2.2007."Kako su me pokrali"

16.2.2007.VRIJEDNOST ĐURE ĐAKOVIĆA RASTE

1.12.2006.PRAVI SAJAM

30.11.2006.DVIJE GODINE LOTOSA

3.11.2006.IZ BRODA 1280 VAGONA!

2.11.2006.Koliko smo spremni za strana ulaganja i potencijalne investitore

30.10.2006.KONAČNO ODLUKA O PRODAJI SUŠIONICE?!

20.10.2006.Izigrani investitor traži razgovor sa Sanaderom

6.10.2006.SREDIŠNJA PROSLAVA DANA HRVATSKIH ŽELJEZNICA

21.9.2006.OČEKUJEMO POZITIVNU GODINU

21.9.2006.ŠEST LINIJA U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU

15.9.2006.Sušionica u Vrpolju

15.9.2006.Komunalac - stigli zeleni otoci!

15.9.2006.Vodovod isključuje neplatiše

11.8.2006.ODLIČAN SUHI PROIZVOD IZ SMRZNUTE VIŠNJE