Gospodarstvo

BRODSKA ZONA, UZ ULAGANJA I TRANSFORMACIJE, IMA BUDUĆNOST

Datum objave: 9.11.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Na području Slobodne zone ĐĐ aktivno je 40 različitih gospodarskih subjekata od kojih je polovica proizvodnih — prerada metala, proizvodnja strojeva i opreme, proizvodnja odljevaka, proizvodnja i montaža električnih uređaja i komponenti, proizvodnja cijevnih sustava, tekstilna industrija, prerada papira.

 Prema broju zaposlenih i ukupnim prihodima među najvećima su ĐĐ Zavarene posude iz grupacije Osimpex (preko 90 milijuna kuna ukupnih prihoda i 188 zaposlenih), Saint Jean Industries ( oko 75 mil kn i 126 zaposlenih), Brod-pamuk ( 200 zaposlenih), ĐĐ Alatnica (27 mil kn i 147 zaposlenih), ĐĐ Kompenzatori (36 mil kn i 161 zaposleni), ĐĐ Elektromont (63 mil kn i 199 zaposlenih), ĐĐ Aparati (12 mil kn i 50 zaposlenih), Euro-Brod (23 mil kn i i 20 zaposlenih), Brod tekstil (5 mil kn i 7 zaposlenih) i Kamani Bešavne posude (3 mil kn i 48 zaposlenih)

Slobodna zona Đuro Đaković Slavonski Brod osnovana u svibnju 2001. godine i to na temelju koncesije koju joj je dodijelila Vlada RH i danas je jedna od najuspješnijih. Naime, u Hrvatskoj je danas trinaest aktivnih slobodnih zona, a ova brodska je prva po industrijskoj djelatnosti, odnosno po broju proizvodnih korisnika, druga po broju zaposlenih i u samom je vrhu po ukupnim ulaganjima u opremanje slobodne zone. Osnivač i suvlasnik Slobodne zone je ĐĐ Holding sa 70 posto, a ostatak osnivačkog i vlasničkog udjela ravnomjerno dijele Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija s 15 posto.

Slobodna zona trenutno djeluje na četvrtini cjelokupne površine Industrijske zone Đuro Đaković i u naknadno priključenom izdvojenom dijelu na području Industrijske zone Bjeliš (Brod-tekstil i Brod-pamuk s ozbiljnim namjerama za širenje), odnosno na 265.000 m2 s tim da postoji mogućnost njezinog proširenja na područje cijele Industrijske zone ĐĐ, odnosno na svih 700.000 m2 za koje je dobivena koncesija. Dobivena je i načelna suglasnost za širenje Slobodne zone i na područje Luke Brod čijoj će upravi, čim se za to steknu tehničke pogodnosti, biti ponuđena takva mogućnost.

Na području Slobodne zone trenutno je aktivno 40 različitih gospodarskih subjekata od kojih je polovica proizvodnih — prerada metala, proizvodnja strojeva i opreme, proizvodnja odljevaka, proizvodnja i montaža električnih uređaja i komponenti, proizvodnja cijevnih sustava, tekstilna industrija, prerada papira i tiskarstvo.Tu su i tvrtke koje se bave trgovinom, ali i takve koje se, inače, bave proizvodnjom, ali na nekom drugom mjestu, a ovdje, koristeći prednosti slobodne zone, skladište i distribuiraju svoju robu. Od svih njih dvije su tvrtke u vlasništvu Holdinga ĐĐ, a oko 10 posto prometa robe i prihoda odvija se s tvrtkama Holdinga. Sve u svemu, u tih 40 tvrtki ukupno je zaposleno oko 1200 radnika, a gotovo svakodnevni upiti i kontakti uprave Slobodne zone ĐĐ s potencijalnim novim investitorima jamac su da će ova brojka vrlo brzo biti povećana. No, dobra i relativno brzo postignuta popunjenost Slobodne zone dovela je do toga da su postojeće hale sada već gotovo potpuno popunjene pa je preostalo još nešto slobodnog zemljišta za koje je nedavno objavljen javni natječaj za prodaju. Pri tome će se preferirati kupci koji će otvoriti proizvodne pogone koji će se tehnološki najbolje uklapati u sredinu u koju dolazi ali i koji će donijeti novu tehnologiju čime će potaknuti razvoj cjelokupnog okruženja.

Vrlo pozitivan sud o uspješnosti dosadašnjeg poslovanja dala je analiza koju je za potrebe CARD programa izvršila neovisna stručna skupina koja je kao veliku prednost brodske zone naglasila postojeću infrastrukturu koju nije trebalo graditi ispočetka. Uspješnom radu pridonijela je i jasna vizija vlasnika i osnivača o tome što zona treba postati te stručna uprava, odnosno predsjednik Uprave Slobodne zone mr. Josip Salantić i potpredsjednica mr. Marica Jergović iza kojih su dugogodišnja iskustva u marketingu i kontaktu s mnogobrojnim domaćim i inozemnim tvrtkama te unutar samog Đure Đakovića što im je omogućilo dobar uvid u raspoložive resurse.

- Mi smo sredstva koja dobivamo iz koncesije vraćali nazad, odnosno naši su se ulagači suglasili da ih ne podijele između sebe nego da ih zadržimo i u skladu s programom ulaganja u Slobodnu zonu za sljedeću godinu, investiramo u unaprjeđenje prostora. Tu su potrebe vrlo velike, pogotovo kad je riječ o modernizaciji infrastrukture i jedini izlaz vidim u dogovoru vlasnika infrastrukture i Grada. Nešto takvo je već dogovoreno za vodovodnu mrežu koja bi se, dio po dio, trebala prenijeti u vlasništvo Grada, a isti model bi se trebao primijeniti i na ostale infrastrukturne objekte. Nedavni susret i razgovor direktora ĐĐ Holdinga Zdravka Stipetića i gradonačelnika Mirka Duspare pravi je način da se, uz ostala pitanja, počinje rješavati i ovo od koje ovisi budućnost ne samo Slobodne nego i cjelokupne Industrijske zone Slavonski Brod, kaže Marica Jergović, potpredsjednica Uprave brodske Slobodne zone.

Ciljevi Slobodne zone ĐĐ kod osnivanja i danas kad je ulazak Hrvatske u EU samo pitanje vremena, prema riječima direktora Josipa Salantića u suštini ostaju isti — privlačenje ulagača, pogotovo onih koji žele uložiti u proizvodnju. Ipak, neke transformacije su neizbježne i vezane su uz zakon o porezu na dobit pri čemu se za postojeće korisnike traži prijelazno, a za one koji će to tek postati, novo, kvalitetnije rješenje koje neće biti vezano isključivo za slobodne zone nego za zakon o poticanju ulaganja. Slobodna zona ĐĐ, ocijenjena kao jedna od perspektivnijih, jedna je od sedam odabranih za provođenje pilot-projekta koji podrazumijeva financijsko jačanje i to uz pomoć međunarodnih fondova i banaka kojima će se poboljšati infrastruktura i povećati skladišni prostor. Drugi segment u kojem se planira jačati Slobodna zona je kadrovsko širenje čime će korisnicima biti ponuđen veći spektar usluga i to takvih koje nisu vezane isključivo za slobodnu zonu poput uvođenja kompletnih knjigovodstvenih i računovodstvenih poslova, širokog spektra marketinških i prevoditeljskih usluga, pomoć u izradi elaborata i studija. No, najveći strateški iskorak Slobodne zone ĐĐ bio bi njezin izlazak na područje Luke Brod bez čega će za sada raspoloživi prostor na područjima industrijskih zona Đure Đakovića i Bjeliš vrlo brzo postati ograničavajući razvojni faktor.

 

JOSIP SALANTIĆ, predsjednik Uprave Slobodne Zone ĐĐ Slavonski Brod

 HITNO OBNOVITI ZASTARJELU INFRASTRUKTURU

Slobodna zona dio je Industrijske zone ĐĐ, jedine na području grada Slavonskog Broda i logično je da se i lokalna zajednica angažira na rješavanju problema vezanih za infrastrukturu koja će, ostane li u sadašnjem stanju, uskoro postati ograničavajući faktor razvoja

- Jednu od prednosti u početku rada Slobodne zone bila je postojeća infrastruktura, no, kako vrijeme više prolazi ona se pokazuje sve neadekvatnijom i nedostatnijom. Vodovodni i kanalizacijski sustav je prilično zastario dok su kapaciteti električne energije za sada dovoljni no svako daljnje povećanje gospodarske aktivnosti u Zoni i ovaj će segment biti doveden u pitanje. U suštini, cjelokupni sustav infrastrukture traži daljnja ulaganja. Međutim, Slobodna zona samo je dio Industrijske zone ĐĐ i mi ne možemo izdvojiti “svoju” infrastrukturu nego ju moramo razvijati u cijelosti što je i nama u interesu. Budući da ĐĐ Holding, koji je vlasnik samo jednog dijela infrastrukturnih objekata, ima neke druge ciljeve, nije više u mogućnosti brinuti se o funkcioniranju Zone, krajnje je vrijeme da ona dobije status industrijske zone lokalne zajednice. Naime, ova je zona jedina industrijska zona koja funkcionira na području cijelog grada Slavonskog Broda i u nju treba dalje ulagati kako bi zadržala postojeće i privukla nove ulagače. Kako je tek mali broj gospodarskih subjekata koji djeluju na području Industrijske zone u većinskom vlasništvu ĐĐ Holdinga ĐĐ logično je da se za upravljanje nad infrastrukturom na cijelom tom području angažira lokalna zajednica koja će to činiti na drugačiji način nego do sada. Želimo li unaprijediti zonu, podzemna infrastruktura se mora modernizirati jer će inače sve skupa vrlo brzo propasti. Bez kvalitetne infrastrukture teško se može dobiti kvalitetnog ulagača. Dobije li Industrijska zona status gradske zone ona će upravo za razvoj infrastrukture moći povući i sredstva iz pretpristupnih fondova EU-a koja su joj sa sadašnjim vlasničkim statusom nedostupna. Osim toga, postojeća podzemna infrastruktura u vlasništvu je tvrtke ĐĐ Energetika i infrastruktura koja je u 100-postotnom vlasništvu ĐĐ Holdinga i ne može se kandidirati za sredstva međunarodnih institucija.

M. Ravlić

Ostale novosti

3.6.2016.Kako kradu plin?

27.5.2016.Innet forum

20.5.2016.Ušteda od 150 kuna

8.4.2016.Antipušački zakon odlebdio u dim?

11.3.2016.Mljekarstvo na koljenima

19.2.2016.Kupujmo domaće!

22.1.2016.Grijanje na slamu

15.1.2016.Edukacija i napredovanje

8.1.2016.Što će ostati od Đure Đakovića

18.12.2015.Donose nam i crno-bijele uređaje

27.11.2015.Klesarska struka i njihovi problemi

20.11.2015.Više od 260 izlagača

13.11.2015.Toplo vrijeme odgodilo svinjokolje

30.10.2015.Trgovina na kućnom pragu

16.10.2015.Hrvatska, kroatska kravata

9.10.2015.Ima li nade za građevince?

2.10.2015.Vino izvrsno, prodaja smanjena

4.9.2015.Vratite film na početak

7.8.2015.Gdje su novci od milijuna kubika vode?

26.6.2015.Uništavanje hrvatskog sela

12.6.2015.Nestaju li domaće gice?

22.5.2015.Stanje u ribnjačarstvu

10.4.2015.Uz trud i rad, isplati se

20.3.2015.Najveći sajam dosada

13.3.2015.Koliko je sati?

6.3.2015.Ispiti za pesticide, prskalice, motorne pile...

13.2.2015.Kako ostati i opstati

23.1.2015.U Slavonskom Brodu čak 60 taksi vozila

16.1.2015.Što u koji kontejner, kantu, vrećicu...

9.1.2015.Sezonska sniženja uz nova pravila i upozorenja

5.12.2014."Biznismeni" rušili cijenu

28.11.2014.Prevladavaju popravci, ali se vraća i šivanje

21.11.2014.Što sve vrijedne ruke mogu

14.11.2014.Odblokirajmo se!

14.11.2014.Višestruko veći najam?

7.11.2014.Rigorozne kazne za utajenu rakiju

31.10.2014.Milijarde otplovile rijekom

17.10.2014.U poslovne zone uloženo oko 105 milijuna kuna

17.10.2014. Putničko pristanište na Savi

17.10.2014.Kiše i hladnoća odnijele velik dio uroda

10.10.2014.Što je ostalo za berbu u vinogradima?

3.10.2014.Do kraja godine (ne)će biti otpuštanja?

12.9.2014.Zatvoreno više od 200 obrta!

28.3.2014.Svako učenje se računa – u svako životno doba

18.10.2013.Ulaganje za budućnost

19.4.2013.Bolje od svih očekivanja

22.3.2013.Najsiromašniji kupci

3.1.2013.Vodeća razvojna i konzultantska agencija u Hrvatskoj

23.11.2012.Najbolji oklopnjak na svijetu

26.10.2012.Polovici hrvatskih pilana prijeti zatvaranje

24.8.2012.Vina od kupina, višnje i ribizla

21.6.2012.Voćarstvo na koljenima

30.3.2012.Očekivalo se puno više

23.3.2012.Pet mladih kuhara uspješni na praksi u Njemačkoj

23.3.2012.Za više od 600 osoba osigurano četiri mjeseca posla

2.3.2012.CVIJEĆE NA DAR, CVJEĆARIMA SPAS

17.2.2012.Jamče osobnom imovinom za posao kojeg nemaju

27.1.2012.Nove poslovođe na novim radnim mjestima

30.12.2011.OSAMNAEST ZDUNIĆA I NJIHOVO STADO S 260 GRLA

16.12.2011.EDUCIRANJE ČLANOVA NAŠ JE GLAVNI POSAO

1.12.2011.TRIDESET ZADOVOLJNIH LJUDI

25.11.2011.VIŠE OD 1600 KAZANA

7.10.2011.KUPLJENA DVA NAJSUVREMENIJA CNC STROJA

19.8.2011.PUN POGODAK ZA NEZAPOSLENE, ALI I OPĆINE I GRADOVE

15.7.2011.NISMO PRISTALE NA NEPLAĆENE RADNE SUBOTE

8.7.2011.SPREMNICI ZA JANAF I VAGONI ZA HŽ

17.6.2011.PRETOVARENO VIŠE OD 6 MILIJUNA TONA TERETA

18.3.2011.BRODSKI NAMJEŠTAJ U EUROPSKIM BLAGOVAONICAMA

4.3.2011.PROTIV ZLOUPORABE POTICAJA

25.2.2011.DEVEDESET GODINA ĐURE ĐAKOVIĆA

14.1.2011.RASHLADNE VITRINE STIĆI ĆE NA VRIJEME - NAJKASNIJE DO TRAVNJA

7.1.2011.KULINARI I KOBASIČARI SA SVJEDODŽBOM

19.11.2010.PALA KNJIGA NA TRI SLOVA

15.10.2010.RUSKI KAPITAL I DOMAĆA RADNA SNAGA

7.10.2010.VIŠE OD TISUĆU PRIJAVLJENIH PROIZVOĐAČA

26.3.2010.ŠTRAJK, PROSVJED, UNIFORME...

12.3.2010.ONI PRESLUŠAVAJU ULICE!?

6.11.2009.OVAKAV VIJUŠ NAJDUŽE JOŠ TRI GODINE

2.10.2009.TEP JE ODLIČAN PRIMJER SVIMA

11.9.2009.PALE CIJENE PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, NARASLE HIGIJENSKIM POTREPŠTINAMA

26.6.2009.20 GODINA S MALINAMA

17.4.2009.ŽUPANIJA SUFINANCIRA ISPITIVANJE KVALITETE MLIJEKA ZA OBITELJSKA GOSPODARSTVA

27.3.2009.I RECESIJI I KRIZI UNATOČ – SAJAM POSLOVA JE PUN POGODAK

20.2.2009.IZ BRODA U SVIJET

23.1.2009.ODLUKU O PRODAJI ZEMLJIŠTA DONOSE OPĆINE I GRADOVI, ALI...

9.1.2009.NESTAŠICA PLINA BACILA U SJENU POVEĆANJE CIJENA

12.12.2008.SLAVONSKA BOŽIĆNA JAGODA

28.11.2008.GOTOVO S MALVERZACIJAMA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

14.11.2008.HLADNJAČA — FENIKS BRODSKOG GOSPODARSTVA

12.9.2008.KORISNICIMA S BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE 670 TISUĆA KUNA BESPOVRATNE POTPORE

2.5.2008.MALO TKO HOĆE RADITI!

11.4.2008.IZRAVNI KONTAKT IZMEĐU POSLODAVACA I NEZAPOSLENIH

21.3.2008.Uzgoj jabuka - proizvodnja na veliko

14.3.2008.BRODSKI RIBNJACI – TEK OSTACI STARE SLAVE

29.2.2008.BROD ĆE ZA TRI GODINE IMATI NAJJAČU RIJEČNU LUKU

22.2.2008.GRADI SE TVORNICA BIO-DIZELA U LUCI BROD

8.2.2008.Bankrot belgijsko-hrvatske uspješnice

21.12.2007.VEĆINA BOROVA STIŽE IZ POŽEŠKOG KRAJA

21.9.2007.OTVOREN ODJEL VETERINARSKE DIJAGNOSTIKE

14.9.2007.DAN ĐURE ĐAKOVIĆA

31.8.2007.NASTAVLJA SE UPIS DIONICA I UVOĐENJE U REGISTAR

3.8.2007.POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PRODAJNI CENTAR "PEVEC"

3.8.2007.NAJMANJE NEZAPOSLENIH U DESET GODINA

27.7.2007.PROIZVODNJA NA ŠKRGE!

16.4.2007.DANI OTVORENIH VRATA

6.4.2007.KORAK U POKRETANJU DRVNE INDUSTRIJE

23.3.2007.Poskupljuje kruh

23.2.2007."Kako su me pokrali"

16.2.2007.VRIJEDNOST ĐURE ĐAKOVIĆA RASTE

1.12.2006.PRAVI SAJAM

30.11.2006.DVIJE GODINE LOTOSA

3.11.2006.IZ BRODA 1280 VAGONA!

2.11.2006.Koliko smo spremni za strana ulaganja i potencijalne investitore

30.10.2006.KONAČNO ODLUKA O PRODAJI SUŠIONICE?!

20.10.2006.Izigrani investitor traži razgovor sa Sanaderom

6.10.2006.SREDIŠNJA PROSLAVA DANA HRVATSKIH ŽELJEZNICA

21.9.2006.OČEKUJEMO POZITIVNU GODINU

21.9.2006.ŠEST LINIJA U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU

15.9.2006.Sušionica u Vrpolju

15.9.2006.Komunalac - stigli zeleni otoci!

15.9.2006.Vodovod isključuje neplatiše

11.8.2006.ODLIČAN SUHI PROIZVOD IZ SMRZNUTE VIŠNJE