Gospodarstvo

OČEKUJEMO POZITIVNU GODINU

Zdravko Stipetić, predsjednik Uprave Holdinga Đure Đakovića

Datum objave: 21.9.2006.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod
  • Što se tiče financijskog rezultata, po rastu ukupnog prihoda, ovo će biti godina koja će završiti realno iskazanom dobiti na razini Grupacije. To nas svakako veseli, a očekujemo i daljnje stabiliziranje tržišne pozicije naših tvrtki
  • Mi smo jasno rekli i General Dynamicsu i Steyru da ćemo navijati za onu varijantu koja će donijeti najviše dobrobiti ne samo za Specijalna vozila i Đuru Đakovića već za cijelo okruženje, za Slavonski Brod i županiju
  • Tjedan u kojem se obilježava 85. obljetnica rada Đure Đakovića prigoda je za par riječi o aktualnom trenutku u Holdingu. Nedavno održana Glavna skupština dioničara Holdinga potvrdila je da je i 2005. godina završila s gubitkom (14,1 milijun kuna), ali unatoč negativnom rezultatu mora se istaknuti činjenica da je gubitak daleko manji nego prethodnih godina...

- I u 2005. godini nastavljene su tendencije započete u proteklih par godina, pa bez obzira na činjenicu da smo ostvarili gubitak mora se reći da je on ponajprije uvjetovan vrijednosnim usklađivanjem imovine. Tu se misli na realnu procjenu imovine koju Holding ima, misli se na dionice i udjele, na vrijednost zemljišta, tračnica i svega ostaloga. U poslovnom žargonu to se naziva čišćenjem bilance. Mi smo to praktično radili i rezervacije koju su učinjene u 2005. godini na osnovi prodaje Tvornice kombajna u Županji donijele bi rezultat da bi Đuro Đaković bio čak u laganom plusu.

  • To je, znači, zaista novina u poslovanju tvrtke?

- Pa, to je točno. Gledao sam analize od 1995. godine naovamo, a takav je trend bio i godinama prije toga, Grupacija Đuro Đaković nikad nije poslovala pozitivno i slobodno se može zaključiti da je 2005. bila blizu uspjeha. Time je postavljena dobra osnova da se u 2006. godini, uz realiziranje planiranih aktivnosti, ostvari profit.

  • Dakle, u prijelomnoj smo godini za Đuru Đakovića?

- Kako sada stvari stoje, što se tiče financijskog rezultata, po rastu ukupnog prihoda, ovo će biti godina koja će završiti realno iskazanom dobiti na razini Grupacije. To nas svakako veseli, a očekujemo i daljnje stabiliziranje tržišne pozicije naših tvrtki te omogućavanje da iz cijelog područja koje je nekada obuhvaćao Đuro Đaković izlazi što više faktura, što više dodane vrijednosti i radnih mjesta. Vjerojatno će rast prihoda i dobiti biti puno veći po stopama u odnosu na povećanje broja radnih mjesta, ali to je zbog činjenice da smo u branši koja traži ubrzani rast produktivnosti jer samo tako će neka tvrtka moći opstati na tržištu. Pozitivni učinci će se osjetiti kroz indirektno zapošljavanje jer će postojeće manje tvrtke, većinom privatizirane, doći u poziciju da se uključe u, nazovimo to tako, opskrbne lance društava iz Grupacije Đure Đakovića.

  • Đuro Đaković je u posljednjih par tjedana bio top-tema u medijima, ponajviše zbog činjenice da se dogodila dosad nezabilježena potražnja za dionicama Holdinga, samim time i povećanje cijene dionica. Varaždinska burza je čak tražila očitovanje Uprave Holdinga o eventualnim spoznajama o uzrocima takve potražnje...

- U posljednjih mjesec i pol dana trgovalo se dionicama Holdinga u vrijednosti većoj od 35 milijuna kuna, što je zaista neuobičajeno, pa se dogodilo da je nekoliko dana uzastopce to bila najlikvidnija dionica na burzi sa stalnim stopama rasta cijene. Sada se cijena dionice stabilizirala između 150 i 160 kuna i očigledno tržište promatra kako će se situacija dalje razvijati. Cijena dionice ovisi o puno varijabli i najčešće se procjenjuju daljnje aktivnosti neke tvrtke, a ne samo ono što se trenutačno u toj tvrtki radi. Vjerojatno su ulagači na burzi naše aktivnosti prepoznali kao potencijal i zbog toga je došlo do takvih pomaka.

  • Izgleda da je interes američkog diva General Dynamicsa, vlasnika austrijskog Steyra, za suradnjom na proizvodnji oklopnog vozila učinio svoje? Jesu li se sada ponovno javili i potencijalni partneri iz Finske?

- Ne, posljednja zbivanja vezana uz General Dynamics nisu uvjetovala povećanje aktivnosti Finaca, no to ne mora značiti ništa drugo osim da svatko od ponuđača vodi svoju strategiju. I jedni i drugi se natječu kako bismo njihovu ponudu ocijenili kao najpovoljniju, a pod time se ne podrazumijeva samo cijena oklopnog vozila već se oscjenjuje cijeli «paket» koji uz to ide. To znači da ćemo gledati koliko će u cijeloj proizvodnji sudjelovati domaća tvrtka koja će raditi na oklopnom vozilu, do koje će razine ta tvrtka biti osposobljena kako bi kasnije mogla servisirati to vozilo, a izuzetno je važan i tzv. indirektni offset, točnije, što će ponuda tog partnera donijeti i u druge dijelove industrije. Mi smo jasno rekli i General Dynamicsu i Steyru da ćemo navijati za onu varijantu koja će donijeti najviše dobrobiti ne samo za Specijalna vozila i Đuru Đakovića već za cijelo okruženje, za Slavonski Brod i županiju. Onaj partner koji u svoju ponudu uključi i što više drugih kvalitetnih ponuda, imat će prednost. Takvo je razmišljanje u GD-u prihvaćeno, pa su i poduzete neke aktivnosti kao što su razgovori, upiti za ponudu, tehničku dokumentaciju... General Dynamics je nama veoma zanimljiv jer to je tvrtka s 28 milijardi prihoda, a u svom sustavu osim oklopnih vozila proizvodi tenk Abrams, nuklearne podmornice, rakete, municiju... Dakle, oni su moćna kompanija, po cijelom svijetu kupuju različite komponente od ukupno 9 milijardi dolara, što znači da su oni potencijalno tržište tolike vrijednosti. Kad je to već tako, onda smo samo predložili neka oni nas ocijene i neka se utvrdi ima li rezona da tvrtke iz Grupacije Đure Đakovića pokušaju participirati u tolikom tržištu. Nakon njihovog obilaska donijeli su procjenu da to ima šansu, pa postoji realna mogućnost da dođemo na listu njihovih kvalificiranih dobavljača i da dajemo svoje ponude. Naravno, ovo što govorim ne znači da ćemo mi navijati za ovu ili onu stranu, već ponavljam da ćemo svoj glas dati onome tko donese najviše dobrobiti.

  • Nakon niza turbulentnih godina, čini se da dolazi vrijeme kada ćemo moći zaključiti da je Đuro Đaković ipak jedan vitalni 85-godišnjak?

- Činjenica da je u posljednjim godinama, pa i desetljećima, Đuro Đaković imao razne prehlade, viroze...

  • Pa i teška stanja...

- Da, bilo je i takvih problematičnih situacija, ali Đuro Đaković je uspio preživjeti i sada je u procesu oporavka. Zato moramo sve učiniti da tvrtku uključimo u europsku, pojedinim programima i u svjetsku priču, te da nađemo svoje mjesto. Ne bih previše pričao o ostalim tvrtkama smještenima na području poslovne zone, ali činjenica je da će Holding snažno usmjeravati daljnja kretanja i razvoj biznisa u njima. Ne bježimo od te uloge, te ćemo u svim tvrtkama koje nose ime Đure Đakovića, bez obzira na njihovo vlasničko stanje, rado pripomoći kad god možemo. Naime, snažniji razvoj tih tvrtki sigurno neće ići nauštrb naših poduzeća. Svaki uspjeh i izlazak na strana tržišta neminovno će donijeti prelijevanje i u ostale tvrtke, bilo kroz kooperacije ili druge vidove suradnje. Sve tvrtke koje rade na području ovog našeg kvadratnog kilometra imaju konkurentsku prednost jer ne moraju, na primjer, ako treba izraditi neku poziciju odlaziti u Zagreb da bi to dobili već sve mogu riješiti u nekoj od susjednih tvrtki.

  • Ima li konkretnih primjera suradnje o kojoj govorite?

- Ima, naravno! Evo, baš nedavno je Holding iznajmio dvije hale TEP-u, pa je učinjeno dvostruko zadovoljstvo. Te su hale bile prazne, a iako je bilo i drugih zainteresiranih odlučili smo se za TEP jer to je «naša» tvrtka, oni imaju svoje mjesto na europskom tržištu i procjenjujemo da mogu donijeti i potencijal za poduzeća unutar Grupacije Đure Đakovića.

Poslovi su ono od čega mi živimo, ali posao sam po sebi ne treba nam biti krajnji cilj. U svakoj tvrtki trebamo prepoznati što su nam prednosti, a što mane, kakvo je okruženje i onda nastojati dovesti poduzeće u područje u kojem će sav trud početi donositi više ploda. Zato od svih uprava tražimo da procjenjuju kakva im je tržišna pozicija, odnosno, da prepoznaju hoće li njihovi veliki napori uroditi mršavim rezultatom ili će isti ti napori donijeti znatno veće prinose. Kad tvrtku tako postavimo, onda će se do poslova relativno lakše dolaziti jer će se davati više ponuda koje će dovesti do većeg postotka ugovaranja. Jednostavno, svaka će tvrtka znati gdje je najbolja i to će moći iskoristiti. Bit svega je potraga za stalnim kupcima, a da bi došli do njih onda i vi morate biti stalno dobri. Takva pozicija na tržištu mora se zaslužiti, to je pogotovo izraženo u današnjem vremenu u kojem su procesi složeniji, a brži. Zato moramo biti potpuno svjesni i prepoznati programe Đure Đakovića koji će se morati zadovoljiti s hrvatskim tržištem, a kojim je programima naše tržište premalo.

Mi moramo doći u poziciju da naše tvrtke postanu sposobne raditi za velike europske kupce kod kojih će naš rad biti stalno prisutan. Kao primjer uzet ću velike poslove na rafinerijama. INA će sada trebati naše usluge, ali kad se ti remonti završe, onda nas INA neće trebati u sljedećih deset ili petnaest godina. INA je naravno dobar kupac, ali ne smije nam biti jedini kupac, već moramo naći tvrtke koje svake godine rade takve remonte, a radit će ih i u sljedećih par desetljeća. Riječ je o tome da moramo vidjeti tko to za INA-u daje glavne projekte i glavna tehnološka rješenja. Prema podacima kojima raspolažemo, u ovom trenutku je po cijelom svijetu čak 500 rafinerija u postupku remonta, te nam je cilj spojiti se s takvim kompanijama. Ako se nametnemo pa nas te tvrtke prepoznaju, učinit ćemo veliku stvar.

Marin Kovačević

Ostale novosti

3.6.2016.Kako kradu plin?

27.5.2016.Innet forum

20.5.2016.Ušteda od 150 kuna

8.4.2016.Antipušački zakon odlebdio u dim?

11.3.2016.Mljekarstvo na koljenima

19.2.2016.Kupujmo domaće!

22.1.2016.Grijanje na slamu

15.1.2016.Edukacija i napredovanje

8.1.2016.Što će ostati od Đure Đakovića

18.12.2015.Donose nam i crno-bijele uređaje

27.11.2015.Klesarska struka i njihovi problemi

20.11.2015.Više od 260 izlagača

13.11.2015.Toplo vrijeme odgodilo svinjokolje

30.10.2015.Trgovina na kućnom pragu

16.10.2015.Hrvatska, kroatska kravata

9.10.2015.Ima li nade za građevince?

2.10.2015.Vino izvrsno, prodaja smanjena

4.9.2015.Vratite film na početak

7.8.2015.Gdje su novci od milijuna kubika vode?

26.6.2015.Uništavanje hrvatskog sela

12.6.2015.Nestaju li domaće gice?

22.5.2015.Stanje u ribnjačarstvu

10.4.2015.Uz trud i rad, isplati se

20.3.2015.Najveći sajam dosada

13.3.2015.Koliko je sati?

6.3.2015.Ispiti za pesticide, prskalice, motorne pile...

13.2.2015.Kako ostati i opstati

23.1.2015.U Slavonskom Brodu čak 60 taksi vozila

16.1.2015.Što u koji kontejner, kantu, vrećicu...

9.1.2015.Sezonska sniženja uz nova pravila i upozorenja

5.12.2014."Biznismeni" rušili cijenu

28.11.2014.Prevladavaju popravci, ali se vraća i šivanje

21.11.2014.Što sve vrijedne ruke mogu

14.11.2014.Odblokirajmo se!

14.11.2014.Višestruko veći najam?

7.11.2014.Rigorozne kazne za utajenu rakiju

31.10.2014.Milijarde otplovile rijekom

17.10.2014.U poslovne zone uloženo oko 105 milijuna kuna

17.10.2014. Putničko pristanište na Savi

17.10.2014.Kiše i hladnoća odnijele velik dio uroda

10.10.2014.Što je ostalo za berbu u vinogradima?

3.10.2014.Do kraja godine (ne)će biti otpuštanja?

12.9.2014.Zatvoreno više od 200 obrta!

28.3.2014.Svako učenje se računa – u svako životno doba

18.10.2013.Ulaganje za budućnost

19.4.2013.Bolje od svih očekivanja

22.3.2013.Najsiromašniji kupci

3.1.2013.Vodeća razvojna i konzultantska agencija u Hrvatskoj

23.11.2012.Najbolji oklopnjak na svijetu

26.10.2012.Polovici hrvatskih pilana prijeti zatvaranje

24.8.2012.Vina od kupina, višnje i ribizla

21.6.2012.Voćarstvo na koljenima

30.3.2012.Očekivalo se puno više

23.3.2012.Pet mladih kuhara uspješni na praksi u Njemačkoj

23.3.2012.Za više od 600 osoba osigurano četiri mjeseca posla

2.3.2012.CVIJEĆE NA DAR, CVJEĆARIMA SPAS

17.2.2012.Jamče osobnom imovinom za posao kojeg nemaju

27.1.2012.Nove poslovođe na novim radnim mjestima

30.12.2011.OSAMNAEST ZDUNIĆA I NJIHOVO STADO S 260 GRLA

16.12.2011.EDUCIRANJE ČLANOVA NAŠ JE GLAVNI POSAO

1.12.2011.TRIDESET ZADOVOLJNIH LJUDI

25.11.2011.VIŠE OD 1600 KAZANA

7.10.2011.KUPLJENA DVA NAJSUVREMENIJA CNC STROJA

19.8.2011.PUN POGODAK ZA NEZAPOSLENE, ALI I OPĆINE I GRADOVE

15.7.2011.NISMO PRISTALE NA NEPLAĆENE RADNE SUBOTE

8.7.2011.SPREMNICI ZA JANAF I VAGONI ZA HŽ

17.6.2011.PRETOVARENO VIŠE OD 6 MILIJUNA TONA TERETA

18.3.2011.BRODSKI NAMJEŠTAJ U EUROPSKIM BLAGOVAONICAMA

4.3.2011.PROTIV ZLOUPORABE POTICAJA

25.2.2011.DEVEDESET GODINA ĐURE ĐAKOVIĆA

14.1.2011.RASHLADNE VITRINE STIĆI ĆE NA VRIJEME - NAJKASNIJE DO TRAVNJA

7.1.2011.KULINARI I KOBASIČARI SA SVJEDODŽBOM

19.11.2010.PALA KNJIGA NA TRI SLOVA

15.10.2010.RUSKI KAPITAL I DOMAĆA RADNA SNAGA

7.10.2010.VIŠE OD TISUĆU PRIJAVLJENIH PROIZVOĐAČA

26.3.2010.ŠTRAJK, PROSVJED, UNIFORME...

12.3.2010.ONI PRESLUŠAVAJU ULICE!?

6.11.2009.OVAKAV VIJUŠ NAJDUŽE JOŠ TRI GODINE

2.10.2009.TEP JE ODLIČAN PRIMJER SVIMA

11.9.2009.PALE CIJENE PREHRAMBENIM PROIZVODIMA, NARASLE HIGIJENSKIM POTREPŠTINAMA

26.6.2009.20 GODINA S MALINAMA

17.4.2009.ŽUPANIJA SUFINANCIRA ISPITIVANJE KVALITETE MLIJEKA ZA OBITELJSKA GOSPODARSTVA

27.3.2009.I RECESIJI I KRIZI UNATOČ – SAJAM POSLOVA JE PUN POGODAK

20.2.2009.IZ BRODA U SVIJET

23.1.2009.ODLUKU O PRODAJI ZEMLJIŠTA DONOSE OPĆINE I GRADOVI, ALI...

9.1.2009.NESTAŠICA PLINA BACILA U SJENU POVEĆANJE CIJENA

12.12.2008.SLAVONSKA BOŽIĆNA JAGODA

28.11.2008.GOTOVO S MALVERZACIJAMA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

14.11.2008.HLADNJAČA — FENIKS BRODSKOG GOSPODARSTVA

12.9.2008.KORISNICIMA S BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE 670 TISUĆA KUNA BESPOVRATNE POTPORE

2.5.2008.MALO TKO HOĆE RADITI!

11.4.2008.IZRAVNI KONTAKT IZMEĐU POSLODAVACA I NEZAPOSLENIH

21.3.2008.Uzgoj jabuka - proizvodnja na veliko

14.3.2008.BRODSKI RIBNJACI – TEK OSTACI STARE SLAVE

29.2.2008.BROD ĆE ZA TRI GODINE IMATI NAJJAČU RIJEČNU LUKU

22.2.2008.GRADI SE TVORNICA BIO-DIZELA U LUCI BROD

8.2.2008.Bankrot belgijsko-hrvatske uspješnice

21.12.2007.VEĆINA BOROVA STIŽE IZ POŽEŠKOG KRAJA

9.11.2007.BRODSKA ZONA, UZ ULAGANJA I TRANSFORMACIJE, IMA BUDUĆNOST

21.9.2007.OTVOREN ODJEL VETERINARSKE DIJAGNOSTIKE

14.9.2007.DAN ĐURE ĐAKOVIĆA

31.8.2007.NASTAVLJA SE UPIS DIONICA I UVOĐENJE U REGISTAR

3.8.2007.NAJMANJE NEZAPOSLENIH U DESET GODINA

3.8.2007.POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA PRODAJNI CENTAR "PEVEC"

27.7.2007.PROIZVODNJA NA ŠKRGE!

16.4.2007.DANI OTVORENIH VRATA

6.4.2007.KORAK U POKRETANJU DRVNE INDUSTRIJE

23.3.2007.Poskupljuje kruh

23.2.2007."Kako su me pokrali"

16.2.2007.VRIJEDNOST ĐURE ĐAKOVIĆA RASTE

1.12.2006.PRAVI SAJAM

30.11.2006.DVIJE GODINE LOTOSA

3.11.2006.IZ BRODA 1280 VAGONA!

2.11.2006.Koliko smo spremni za strana ulaganja i potencijalne investitore

30.10.2006.KONAČNO ODLUKA O PRODAJI SUŠIONICE?!

20.10.2006.Izigrani investitor traži razgovor sa Sanaderom

6.10.2006.SREDIŠNJA PROSLAVA DANA HRVATSKIH ŽELJEZNICA

21.9.2006.ŠEST LINIJA U JAVNOM GRADSKOM PRIJEVOZU

15.9.2006.Sušionica u Vrpolju

15.9.2006.Komunalac - stigli zeleni otoci!

15.9.2006.Vodovod isključuje neplatiše

11.8.2006.ODLIČAN SUHI PROIZVOD IZ SMRZNUTE VIŠNJE