Nova Gradiška

Najveća želja - izaći iz krize i pokrenuti razvoj

Dana grada Nove Gradiške, 8. prosinca

Datum objave: 13.12.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

U povodu Dana grada Nove Gradiške i Dana župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije uprili čeni su tijekom studenog i prosinca mnogobrojni prigodni sadržaji. Središnji događaj, svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela prigodnih priznanja u Domu kulture, zbio se 7. prosinca. Prije sjednice položeni su vijenci kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te svečana misa

Kao i niz godina ranije u ovakvoj prigodi, okupio se veliki broj gostiju i uzvanika a Svečanu sjednicu nastupom je uljepšao zbor Osnovne glazbene škole Učilišta Matije Antuna Relkovića. Sve nazočne pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić, a potom i gradonačelnik Željko Bigović i župan Danijel Marušić. Među nogobrojnim uzvanicima bili su i predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Pero Ćosić , generali Siniša Jurković i Stjepan Vuković , direktor Hrvatskih voda Milan Mateša , izaslanici gradova Pleternice, Požege i Novske, te mnogobrojn predstavnici građanskih udruga, te županijskih i gradskih ustanova i institucija.

Oporavak za dvije godine

Kako je u svom obra ćanju nazočnima naglasio predsjednik novogradiškog Gradskoj vijeća Josip Mikšić, do sada je već odrađeno pet radnih sjednica Vijeća i nakon ove svečane, do kraja godine preostaje još jedna radna. Ima puno zaostalih i nagomilanih problema koje je nužno rješavati u što kraćem roku kako bi se osiguralo nesmetano djelovanje gradskih upravnih tijela. Mikšić smatra kako je situacija narušena, a najteži i najsloženiji problemi su oni financijske prirode. Pronađeno je rješenje financijske konsolidacije gradskog proračuna no predsjednik Vijeća pretpostavlja kako će za potpunu konsolidaciju i potpuni oporavak trebati otprilike dvije godine i to uz maksimalnu štednju i nužne restrikcije. - Rebalansom za ovu godinu Gradsko vijeće je već ukinulo neke troškove, a za iduću godinu proračun će biti usmjeren prema razvojnim projektima i za pokrivanje gubitaka iz proteklog razdoblja. U sljedećoj godini očekuje se i gradnja najmanje dviju tvornica u Industrijskom parku što to znači da će biti i novog zapošljavanja. – rekao je uz ostalo Mikšić te na kraju uputio čestitke građanima povodom blagdana.

Novi stil rada, rezanje troškova i borba za budu ćnost

U svom prigodom govoru gradona čelnik Željko Bigović iznio je sažetak problema i pregled situacije kakva je uočena nakon što je nova gradska vlast početkom lipnja stupila na dužnost te obavila dubinsko skeniranje i snimanje stanja ponajprije u sferi financija ali i u drugim oblastima. Ponovio je kako nije očekivao tako teško stanje ali da je već poduzet niz mjera kako bi se situacija konsolidirala. Konkretno, spomenuo je kako je po primopredaji dužnosti s bivšom gradskom upravom stanje gradskog proračuna bilo vrlo loše i zabrinjavajuće. Zatekli su „debeli minus“ od 7,5 milijuna kuna (dug Zagrebačkoj banci po osnovi kratkoročnog kredita), kratkoročne obveze prema Hrvatskim vodama iznosile su 1,4 milijuna kuna. Govoreći o „famoznom kreditu“ od 10 milijuna kuna, podignutom prošle godine za kojeg je Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost pa zatim povukla, te je kredit trebalo odmah vratiti, ostao je dug prema Hypo Alpe Adria banci od 1,1 milijun kuna nevraćenog kredita. Neplaćene obveze prema dobavljačima bile su 4,3 milijuna, a ako se tome doda 4 milijuna prenijetog minusa, ukupne kratkoročne obveze siromašnog proračuna, koji se slabo punio, iznosile su 17,3 milijuna kuna. Ništa bolja situacija nije bila niti u tvrtkama koje su u vlasništvu Grada. Komunalno poduzeće Slavča bilo je u postupku predstečajne nagodbe, zbog duga od 43 milijuna kuna, iz kojeg je izašla 23. rujna s preuzetih 23 milijuna obveza prema vjerovnicima. DING je kroz kapitalne potpore iz gradskog proračuna potrošilo 10 milijuna kuna. Ta tvrtka se u dva navrata kreditno zadužila tako da je Grad dao pet svojih nekretnina kao založno pravo Zagrebačkoj banci u vrijednosti od 17 milijuna kuna. Industrijski park, kao osnivač DING-a, također se kreditno zadužio pri čemu je Grad opet dao zadužnice i mjenice. To su samo neki od primjera kako se, po mišljenju Bigovića, nepotrebno trošio gradski novac, te ustvrdio kako očekuje da se o tome očituje Državno odvjetništvo i druge institucije, na temelju Odluke novogradiškog Gradskog vijeća o pokretanju kaznene prijave protiv odgovornih osoba. Situacija je bila alarmantna i zahtijevala je hitne poteze koji su i učinjeni. Da bi se uštedjelo raskinuti su ugovori o financiranju Gradskog radija i Suvenirnice. Rebalansom proračuna za 20 posto umanjene su dotacije udrugama, Sportskom savezu i svim drugim korisnicima gradskog proračuna.

Radimo za dobrobit Novogradiščana

- Kreće se sa smanjenjem plaća djelatnika gradske uprave i racionalizacijom troškova. Dugove koje imamo za kredite iz proteklog razdoblja treba vraćati, pa zato moramo za to iznaći mogućnost - rekao je Bigović te nastavio kako će zajedno sa svojim zamjenicima Ljiljanom Lukačević i Dariom Banom nastojati raditi timski za dobrobit građana. Smatra kako je u proteklih pet mjeseci uspostavljena daleko bolja suradnja s predstavnicima udruga i gospodarstvenicima. Kao jedan od pozitivnih rezultata smatra i to što je poznata manifestacija Novogradiško glazbeno ljeto održana bez naplaćivanja ulaznica i postavljanja ograda u središtu grada. Održan je sastanak s predstavnicima mjesnih odbora, s gospodarstvenicima i osnovano je Gospodarsko vijeće. Sastanak je bio i sa županom i njegovim suradnicima, a s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te dogovoreno je otvaranje Doma i Trga hrvatskih branitelja. Sastanak je održan i s predstavnicima građanskih i sportskih udruga i Savjeta mladih. Na prvi dan školske godine uslijedila je posjeta školama. Dostojno je obilježen i Dan starijih osoba u četiri obiteljska doma na području grada, a istaknuta je i sve bolja suradnja sa župama i vjerskim zajednicama. Obnovljen je i adaptiran Društveni dom, raskinut je ugovor s izvođačem radova na vrtiću Radost i očekuje se početak radova s novim izvođačem. U krugu Opće bolnica na darovanom zemljištu počela je gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, što je projekt vrijedan više od 8 milijuna kuna koji bi trebao biti završen tijekom sljedeće godine. Potpisan je ugovor o izgradnji južne gradske obilaznice vrijedan 20 milijuna kuna. Radovi bi također trebali biti okončani sljedeće godine, a time bi Industrijski park dobio izravan prilaz na autocestu Zagreb–Lipovac. Ministarstvo obrta i malog poduzetništva dodijelilo je 1,4 milijuna kuna potpore, a Grad će osigurati 1,5 milijuna kako bi se nastavili radovi na gradnji infrastrukture u Industrijskom parku. Potpisan je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izgradnju i rekonstrukciju sustava ventilacije višenamjenske dvorane Pučkog otvorenog učilišta MAR u iznosu od oko 600 tisuća kuna. Planiraju se tom Fondu za istu namjenu kandidirati i ostali domovi i upravne zgrade u vlasništvu grada. Nastavit će se aktivnostima na gradnji regionalnog odlagališta komunalnog otpada Šagulje-Ivik, te obnova zgrade Gradskog muzeja. Posebno raduje što je za sljedeću godinu najavljeno otvaranje dviju novih tvornica u novogradiškom Industrijskom parku. Predugovori su nedavno potpisani s Atlantic grupom za gradnju pogona prehrambene industrije te s Klima-opremom iz Samobora za gradnju tvornice klima uređaja. To bi trebalo omogućiti otvaranje nekoliko stotina novih radnih mjesta. Svoje obraćanje nazočnima gradonačelnik Bigović je završio čestitkom građanima i nadom kako će se zajedničkim radom i zalaganjem uspjeti prebroditi aktualne poteškoće.

Opravdajte povjerenje gra đana

Na sve čanoj sjednici govorio je i župan Danijel Marušić posebno naglasivši činjenicu kako je i sam Novogradiščanin kojeg raduje svaki napredak ovoga grada. - Građani su dali povjerenje novoj gradskoj vlasti i ja sam uvjeren kako će ona to opravdati na najbolji mogući način. Kolegi Bigoviću i njegovim suradnicima želim puno uspjeha, upornosti i dobru suradnju s predstavnicima svih političkih opcija, a sve u cilju zajedničkog napretka, jer za prevladavanje krize nužno je zajedništvo - rekao je uz ostalo župan.

Nagra đeni

Nagradu grada dobile su Župa Bezgrešnog za čeća Blažene Djevice Marije i Župa Kraljice svete Krunice . Medalju grada dobili su Vladimir Plavac, Hladni val d.o.o. i Taekwando klub „Vukovi“ , a Grb grada Josip Bošnjak, Ivan Janošević, Donald Josipović, Nikola Tot, Milenko Vučković , TO „Paun“ vlasnika Josipa Ivaniševića i Invalidno društvo ILCO . Uime nagrađenih zahvalio je župnik Perica Matanović .

Antun Toni Brađašević

Ostale novosti

22.4.2016.Klizište prijeti

11.12.2015.Impresivna dinamika razvoja

27.11.2015.Obnovljen vrtić Radost

24.4.2015.Novi uspjeh mažoretkinja

30.1.2015.Vrijedna manifestacija

19.12.2014.I „tsunami“ ali i žestoka bura

12.12.2014.Budućnost ovisna o razvoju gospodarstva

28.11.2014.Slijedi teška godina za proračunske korisnike

29.8.2014. Za svakoga ponešto

20.6.2014.Tko je sljedeći?

25.4.2014.Prijem za mažoretkinje

11.4.2014.Nema više zaobilaženja problema

21.3.2014.Što će biti s novogradiškom bolnicom?

14.3.2014.„Zebre“ osvojile nove hektare zapuštenog zemljišta

10.1.2014. Novogradiški projekt prvi na redu

25.10.2013.U gradu se gradi i obnavlja

4.10.2013.Novi ustroj upravnih tijela Grada Nove Gradiške

27.9.2013.Trasiranje puta bijega od bankrota

20.9.2013.EU-projekt za nova znanja

14.6.2013.Pijavica poharala dio Opatovca i Banićevca

7.6.2013.Konačno projekt južne gradske obilaznice

10.12.2010.Dan grada Nove Gradiške

15.10.2010.NOVOGRADIŠKE MAŽORETKINJE - IZNENAĐENJE PRVENSTVA

27.8.2010.Jubilarno 15. novogradiško glazbeno ljeto

18.6.2010.30. OBLJETNICA PRIJATELJSTVA NOVE GRADIŠKE I HERZOGENAURACHA

28.5.2010.10. OLIMPIJADA DJEČJIH VRTIĆA

11.12.2009.DAN GRADA NOVE GRADIŠKE

27.3.2009.Puna potpora Vlade!

2.1.2009.Nova 2009. uz "Ružu hrvatsku"

31.10.2008."Mali grad za velika ulaganja"

2.10.2008.Sankcije za neozbiljnost u politici

26.9.2008.Gradsko poglavarstvo - Aktualni sat

25.4.2008.HPV - problem s obrisima pandemije

4.4.2008.ZAKUP JE "ZATVORIO" VRATA LJEKARNE

20.7.2007."Bajkeri" u velikoj humanitarnoj akciji

21.6.2007.RAŠOMON LOVACA "ŠLJUKE"

5.4.2007.Prioritet br. 1 - zapošljavanje

2.2.2007.VELIKI USPJEH 9. POLJOPRIVREDNO-PODUZETNIČKIH IDEJA 2007.

8.12.2006.NOVA GRADIŠKA

7.12.2006.Obrazovanje je ključni element

7.12.2006.Radnih mjesta će biti, ovo je tek početak

23.11.2006.Proračun za drugo čitanje, informativni razgovori...

16.11.2006.Za kapitalne investicije - 43 posto!

25.8.2006.BOLNICA ZA PSIHIČKE BOLESNIKE