Eurointegracija

Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

Europski tjedan u Brodsko-posavskoj županiji

Datum objave: 9.5.2014.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Europski tjedan u Brodsko-posavskoj županiji, u organizaciji županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske integracije te Savjeta za europske integracije, ove se godine obilježava sa šezdesetak manifestacija. Prezentacije, okrugli stolovi, stručni skupovi, sportska natjecanja i izložbe za mlade, starije građane, poduzetnike, djelatnike obrazovnih institucija te predstavnike lokalne samouprave organizirane su s ciljem upoznavanja građana s mogućnostima sudjelovanja u programima financiranja i obrazovanja te ostvarenjima prava u Europskoj uniji. U programu obilježavanja sudjeluje 25 udruga i škola, a broj sudionika i događanja čini ga najbogatijim do sada.

Obilježavanje Europskog tjedna počelo je u nedjelju promocijom radioamaterske natjecateljske lokacije "73 Europi s vrha Slavonije" u organizaciji Radioamaterske udruge "Slavča". Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije organizirala je u ponedjeljak i utorak humanitarnu prodajnu izložbu kreativne radionice svojih članova "Europska kreativnost u lokalnoj zajednici". Osim prodaje čuvarkuća, strašila, staklenih pladnjeva i platnenih torbi u prostorima Udruge i na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić Udruga je organizirala i potpisivanje peticije za pravo na besplatne baterije za slušna pomagala za osobe oštećena sluha.

- Udruga gluhih i nagluhih jedna je od najaktivnijih i najoriginalnijih u obilježavanju Europskog tjedna. Toliko su toga pripremili što je za svaku pohvalu. Sigurno ćemo nastaviti surađivati jer se pokazala kvalitetnim suradnikom- rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Marijan Štefanac. Udruga gluhih i nagluhih Brodsko-posavske županije organizirala je i interaktivne radionice o osobama oštećena sluha te izboru zastupnika u EU parlament.


Projekti vrijedni 2,1 milijarde kuna

Europski je tjedan svečano otvoren Danom otvorenih vrata županijske podružnice Hrvatske gospodarske komore i predavanjem županijskog pročelnika Marijana Štefanca o spremnosti za strukturne fondove EU te predavanjem direktora županijske Razvojne agencije Dragana Jelića o mogućnostima ruralnog razvoja županije korištenjem europskih fondova. Prema riječima pročelnika Štefanca Brodsko-posavska županija počela se pripremati za strukturne fondove prije nego je Hrvatska ušla u Europsku uniju i sada ima 31 projekt u vrijednosti 2,1 milijarde kuna, od kojih će 14 projekata krajem ove ili početkom iduće godine biti moguće kandidirati za strukturne fondove.

- Najmlađa smo članica Europske unije i pred nama su novi izazovi, ali i novi vidici. Nedavno smo imali sastanak s kolegama iz Bosne i Hercegovine i projekt istočne obilaznice Slavonskog Broda može biti projekt međudržavne suradnje, a kao takav kandidiran za europske fondove i visoko bodovan u Europskoj uniji - istaknuo je župan Danijel Marušić i dodao da Brodsko-posavska županija ima 83 projekta vrijednosti veće od 500 milijuna kuna, financirana iz europskih fondova, od kojih su neki dovršeni, a drugi u fazi realizacije. Direktor CTR-a Dragan Jelić prisutnima je predstavio skup financijskih mjera u programu ruralnog razvoja koje će poljoprivrednici moći iskoristiti u idućih sedam godina, uz novac iz strukturnih fondova.

Bebrinska udruga mladih organizirala je predavanje "Europski građani-aktivni građani" na kojem su sudjelovali članovi brodskih udruga i predstavnici županijske uprave. Predsjednica udruge Ana Crnac i tajnica Ivana Jozić prisutnima su predstavile prednosti i koristi volonterskog i djelovanja u udrugama te pojasnile pravnu, odnosno birokratsku proceduru osnivanja udruge. Na prijedlog Građanske inicijative Udruge za zaštitu okoliša i prirode održan je okrugli stol " Pravo okoliša iz perspektive Brođana" na kojem je koordinatorica istoimenog programa Željka Leljak Gracin ukratko pojasnila direktive, konvencije i pravne postupke koje Hrvatska mora ispoštovati i uskladiti s europskim pravosuđem kada su u pitanju zaštita okoliša i zraka. Zamjenik župana Davor Vlaović rekao je da razvoj gospodarstva Hrvatske u Europskoj uniji mora biti usmjeren na održivi razvoj i brigu za okoliš, a samim time i kvaliteta zraka za koju se zalaže i Građanska inicijativa. Srđan Carić , viši stručni suradnik za ekologiju Općinske administrativne službe Brod istaknuo je da je međudržavna suradnja na području ekologije važna jer ona nema državnih granica te da Ministarstvo Republike Srpske čini određene napore u rješavanju problema rafinerije nafte u Brodu.

Tijekom tjedna građanima su predstavljene i Lokalne akcijske grupe u općinama, održan je stručni skup Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola te sportsko-rekreativne manifestacije. Europski tjedan traje još danas (petak) i sutra, 10. svibnja.

mb

Ostale novosti

8.7.2016.Tko je dobio, a tko izgubio

25.3.2016.Plodovi ubrani i podijeljeni sugrađanima

4.3.2016.Ubrali prve plodove

9.10.2015.Djeca oduševljena

10.7.2015.Novi kurikulum za nova znanja

8.5.2015.Kreativno i edukativno

13.2.2015.Igrom do govora

13.2.2015.Projekt ME4CataLOgue

6.2.2015.Lokalni info centar za mlade Bebrina

30.1.2015.Pokreni sebe u svojoj lokalnoj zajednici

17.10.2014.Sve više odgojitelja želi na edukativne radionice

16.5.2014.Debate, nastupi i izleti u multikulturalnom tonu

12.4.2013.Birajmo najbolje!

1.3.2013.Zelena oaza

11.5.2012.Bogat i raznovrstan program

2.7.2010.U ŠEST DANA BICIKLISTI POVEZALI OSAM ŽUPANIJA

28.5.2010.Europski uspjeh ekipe OŠ “I. G. Kovačić” iz Slavonskog Broda

14.5.2010.PRAZNIK RADOSTI I KREATIVNOSTI

11.2.2010.DRŽAVA UVODI RED U PROIZVODNJU I PRODAJU DOMAĆE RAKIJE

5.10.2007.PRVI TEČAJ MEDICINSKE SURADNJE LONDONA I SLAVONSKOG BRODA

11.5.2007.Za Europu s manje nepoznanica