Eurointegracija

Zelena oaza

Projekt IPA – prekogranične suradnje pod pokroviteljstvom Europske unije

Datum objave: 1.3.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

"Zelena oaza – Green Oasis" projekt je kojeg pod pokroviteljstvom Europske unije (u okviru programa IPA – prekogranična suradnja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine) zajednički provode Hrvatsko kulturno društvo Napredak (podružnice Odžak i Modriča), zaklada Otvorena kuća – Centar za mir i kulturu dijaloga iz Garevca i Srednja škola Matije Antuna Reljkovića iz Slavonskog Broda kroz dvije godine trebao bi poljoprivrednicima u bosanskoj Posavini donijeti nova znanja i mogućnosti zarade. Ukupna je vrijednost projekta, koji će trajati dvije godine, 534.127,62 eura, Europska unija će financirati 85 posto, a ostalo Otvorena kuća i SŠ M. A. Reljkovića.

Znanje hrvatskih stručnjaka i volja poljoprivrednika

Cilj je projekta pridonijeti društveno-gospodarskom razvoju prekograničnoga područja kroz jačanje malog i srednjeg poduzetništva u poljoprivrednoj proizvodnji i srodnim djelatnostima u Posavini, točnije povećati konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača bosanske Posavine kroz istraživanje, razvoj i prijenos novih znanja i tehnologija u poljoprivredi te stvaranje edukacijsko-istraživačkog i savjetodavnog centra za široko područje bosanske Posavine kao i zajedničkog ekonomskog prostora i to sve kroz (za sada planirana) četiri modula: proizvodnja ljekovitog i začinskog bilja, plastenički uzgoj sadnog materijala iz sadnica proizvedenih bezvirusnim i klasičnim metodama u SŠ M. A. Reljković, proizvodnja sira i proizvodnja meda. Radi se o tome da će stručnjaci iz Srednje škole Matija Antun Reljković, ali i s fakulteta te instituta, kroz radionice i savjetovanja, u izravnom kontaktu poljoprivrednicima prenositi nova znanja i tehnologije, otvarajući im put kvalitetne proizvodnje i tržišta.

Veliko zanimanje i potpora "Oazi"

Da zainteresiranih u ovom tradicionalno poljoprivrednom kraju ima, potvrđuje i činjenica da se u srijedu u Garevcu (općina Modriča) okupilo preko 200 osoba, što samih poljoprivrednika koji su došli iz mjesta u krugu 70 kilometara, što predstavnika institucija vlasti te "Napretkovih" ogranaka. Na ovom prvom sastanku predstavljen je projekt i njegova organizacija, a poljoprivredni proizvođači su putem anketnoga listića iskazali svoje potrebe i krug interesa. Dakako, sve što se postigne kroz projekt u smislu razvoja poljoprivredne proizvodnje i plasmana proizvoda, u konačnici će rezultirati gospodarskim napretkom, osiguranjem uvjeta za povratak raseljenih ali i tolerancijom, suradnjom i suživotom na ovom području.

O projektu su ovom prilikom govorili predsjednica zaklade Otvorena kuća Slavica Šerić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak msgr. prof. dr. Franjo Topić, ravnatelj SŠ M. A. Reljković mr. sc. Vlado Prskalo, te koordinatori projekta Goran Štrbac (Napredak) i Ivana Petrošanec-Pišl (SŠ M.A.Reljković). Dolaskom i riječima potpore projekt su podržali i direktorica Organske kontrole iz Sarajeva Mersida Musabegović, pomoćnik federalnog ministra za raseljene Zdravko Beljo, potpredsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Ivo Jelušić, predsjednik Općine Odžak Hajrudin Hadžisejdić i drugi. Zanimanje i potpora postoje, a prve radionice hrvatskih stručnjaka u Garevcu mogu se očekivati već sredinom travnja.

D. Vanić

Ostale novosti

8.7.2016.Tko je dobio, a tko izgubio

25.3.2016.Plodovi ubrani i podijeljeni sugrađanima

4.3.2016.Ubrali prve plodove

9.10.2015.Djeca oduševljena

10.7.2015.Novi kurikulum za nova znanja

8.5.2015.Kreativno i edukativno

13.2.2015.Igrom do govora

13.2.2015.Projekt ME4CataLOgue

6.2.2015.Lokalni info centar za mlade Bebrina

30.1.2015.Pokreni sebe u svojoj lokalnoj zajednici

17.10.2014.Sve više odgojitelja želi na edukativne radionice

16.5.2014.Debate, nastupi i izleti u multikulturalnom tonu

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

12.4.2013.Birajmo najbolje!

11.5.2012.Bogat i raznovrstan program

2.7.2010.U ŠEST DANA BICIKLISTI POVEZALI OSAM ŽUPANIJA

28.5.2010.Europski uspjeh ekipe OŠ “I. G. Kovačić” iz Slavonskog Broda

14.5.2010.PRAZNIK RADOSTI I KREATIVNOSTI

11.2.2010.DRŽAVA UVODI RED U PROIZVODNJU I PRODAJU DOMAĆE RAKIJE

5.10.2007.PRVI TEČAJ MEDICINSKE SURADNJE LONDONA I SLAVONSKOG BRODA

11.5.2007.Za Europu s manje nepoznanica