Eurointegracija

Bogat i raznovrstan program

Od 2. do 9. svibnja obilježen Europski tjedan u Brodsko-posavskoj županiji

Datum objave: 11.5.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije, gradova Slavonskog Broda i Nove Gradiške, a u organizaciji županijskog Savjeta za europske integracije i Upravnog odjela za razvoj i EU integracije kojima su se pridružile brojne institucije, ustanove i civilne udruge, u Brodsko-posavskoj županiji je, nikad bogatijim i raznovrsnijim programom, obilježen Europski tjedan. Tijekom sedam dana održane su brojne tribine, okrugli stolovi, rasprave i kreativne radionice za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i mlade, ali i zanimljivi glazbeno-scenski programi na kojima su sudjelovala djeca iz dječjih vrtića, učenici iz osnovnih i srednjih škola, mladi glazbenici..., a posebno je bio značajan dolazak mladih iz Bugarske i Turske koji su sudjelovali u projektu Europskog doma iz Slavonskog Broda. Jednako sadržajan program odvijao se i u Novoj Gradiški, dio kojeg je realizirala Bebrinska udruga mladih poput predavanja i radionice, održan je u društvenom domu i školi u Bebrini.

Iako je od države ove godine, za razliku od prijašnjiha kad je u financiranju obilježavanja Europskog tjedna Ministarstvo vanjskih poslova, zbog izuzetno kvalitetnog programa, prema Brodsko-posavskoj županiji bili vrlo darežljivo, stiglo samo 10.000 kuna, svi su planirani programi i izvedeni. Kod odabira programa do kojih se došlo javnim pozivom, naglasak je stavljen na komunikaciju s poduzetnicima i obrtnicima koji moraju biti dobro pripremljeni za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Uglavnom, baš kao što su organizatori i obećali, u mnoštvu programa svatko je mogao naći nešto za sebe, a oni koji su još uvijek imali nekih dvojbi i pitanja vezanih za EU, mogli su dobiti i odgovore.

Sjednica Nacionalnog parlamenta mladih

Brođani ugostili mlade Turke i Bugare

Jedan od najvažnijih događaja tijekom obilježavanja EU tjedna bila je sjednica Nacionalnog parlamenta mladih i parlamenta mladih Slavonskog Broda kojoj je nazočio i predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj Paul Berizzi te mladi iz Turske i Bugarske. Okupljanje mladih parlamentaraca organizirao je Europski dom Slavonski Brod koji već godinama ustrajno nastoji upoznati građane Hrvatske, posebno mlade, s procesom pristupa Hrvatske EU pokušavajući ih mobilizirati za postizanje najviših društvenih ciljeva. Suradnici su im i partner iz Crostar projekta te iz projekta Korijeni krila, a potporu su dali i Brodsko-posavska županija, Grad Slavonski Brod te Europska komisija u Hrvatskoj. Naime, Europski dom Slavonski Brod, zajedno s partnerima, Brodsko-posavskom županijom te nevladinim organizacijama mladih iz Bugarske i Turske, a uz potporu Agencije za mobilnost i EU programe, organizirao je višednevni susret mladih koji je dio jednogodišnjeg projekta pod nazivom Korijen i krila. Programi su održani u Galeriji Ružić od 5. do 9. svibnja. Cilj je projekta uključivanje mladih u raspravu o sudjelovanju u različitim oblicima djelovanja, od procesa odlučivanja do kreiranja i pokretanja projekata na lokalnoj i regionalnoj razini.

Na sjednici Nacionalnog parlamenta mladih i Parlamenta mladih Slavonskog Broda Paul Berizzi je predstavio politiku i strategiju Europske unije za mlade naglasivši kako će upravo ova populacija imati najviše koristi od pristupanja Hrvatske europskim integracijama. Berizzi je iskazao iznenađenje, pomalo i razočaranje velikim postotkom mladih koji se protive ulasku Hrvtaske u EU. U drugom dijelu sjednice nazočni su mogli čuti izvješća o položaju mladih u Hrvatskoj, Bugarskoj i Turskoj nakon čega je predstavljeno nekoliko projekata koje su izradili i proveli mladi iz osnovnih i srednjih škola iz Slavonskog Broda, Požege, Rijeke, Zadra i Osijeka.

U organizaciji Europskog doma

TV kviz o poznavanju EU

U okviru Crostar projekta, Europski dom Slavonski Brod organizirao je i u prostoru kazamata, u brodskoj tvrđavi, održao TV kviz o poznavanju Europske unije za učenike triju slavonskih županija. Točnije, održana su tri kviza – za Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku i Brodsko-posavsku županiju. Pobjednici prvog kviza su Ivan Smiljanić i Luka Franjić iz Srednje škole Petra Preradovića iz Virovitice, drugog požeške gimnazijalke Elena Petek i Nikolina Lednicki, a pobjednici kviza za Brodsko-posavsku županiju su Katarina Kljajić i Filip Kurkutović, učenici Ekonomske škole iz Slavonskog Broda. Finale kviza za svih pet slavonskih županija bit će održano u prvom tjednu mjeseca lipnja u Slavonskom Brodu.

Davor Vlaović, zamjenik župana i predsjednik Savjeta za europske integracije Brodsko-posavske županije

Čestitam svim sudionicima

- Iako je Ministarstvo vanjskih poslova ove godine dotaciju smanjilo na samo 10.000 kuna zbog čega smo morali izdvojiti sredstva iz županijskog proračuna, opet smo imali jedan od najboljih i najbogatijih programa obilježavanja Europskog tjedna te čestitam svima koji su sudjelovali u njegovom kreiranju i realizaciji. Željeli smo da se što više mladih uključi u projekt obilježavanja, ali i da obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima pokažemo koje su to novosti za njih pripremljene u Europskoj uniji i vjerujem da ćemo i ove godine biti pohvaljeni od Ministarstva vanjskih poslova kao županija koja je učinila najviše u promociji Europske unije. Uostalom, i na referendumu smo bili druga županija po glasovanju za ulazak i kao predsjednik Savjeta, ponosim se što smo kao tim u tome uspjeli. Spomenuo bih da smo u organizaciji Europskog doma imali Parlament mladih pri čemu je naša mladež imala priliku komunicirati s vršnjacima iz drugih zemalja i čuti njihova iskustva i širiti znanja iz Europskih zemalja. Poduzetnicima i obrtnicima smo predstavili dosadašnje aktivnosti Županije na privlačenju sredstava iz EU, a činjenica je da smo s 400 milijuna kuna u tome jedni od najuspješnijih u Hrvatskoj. U nekim smo detaljima predstavili i Poduzetnički impuls tako da se naši gospodarstvenici upoznaju s natječajima i uvjetima dodjele potpora i kredita, ali i ponudili svu potrebnu stručnu pomoć. Za sljedeću ćemo godinu, očito, morati planirati više vlastitih sredstava, ali ćemo, podnoseći izvještaj Ministarstvu, tražiti da nam doznače veći iznos nego što su nam dali ovaj put.

Marijan Štefanac, pročelnik Upravnog odjela za razvoj i europske integracije

Kontinuirano radimo na promicanju europskih integracija

- Ove smo godine imali najbogatiji i najraznovrsniji program obilježavanja Europskog tjedna i s najviše sudionika pri čemu se zbilo 37 različitih događaja. Među njima su bile i brojne tribine s temama iz gospodarstva, odnosno poduzetništva, obrtništva i poljoprivrede. Dalje, dominirale su teme vezane za mlade koje su odrađene u suradnji s Europskim domom, a za sve je bio pripremljen i bogati glazbeno-scenski program. No, sve je to samo dio aktivnosti koji se odvijao i odvija tijekom cijele godine i koji je potvrđen rezultatima referenduma o ulasku u Europsku uniju na kojem su građani Brodsko-posavske županije u vrlo visokom postotku zaokružili ZA.

Marija Ravlić

Ostale novosti

8.7.2016.Tko je dobio, a tko izgubio

25.3.2016.Plodovi ubrani i podijeljeni sugrađanima

4.3.2016.Ubrali prve plodove

9.10.2015.Djeca oduševljena

10.7.2015.Novi kurikulum za nova znanja

8.5.2015.Kreativno i edukativno

13.2.2015.Igrom do govora

13.2.2015.Projekt ME4CataLOgue

6.2.2015.Lokalni info centar za mlade Bebrina

30.1.2015.Pokreni sebe u svojoj lokalnoj zajednici

17.10.2014.Sve više odgojitelja želi na edukativne radionice

16.5.2014.Debate, nastupi i izleti u multikulturalnom tonu

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

12.4.2013.Birajmo najbolje!

1.3.2013.Zelena oaza

2.7.2010.U ŠEST DANA BICIKLISTI POVEZALI OSAM ŽUPANIJA

28.5.2010.Europski uspjeh ekipe OŠ “I. G. Kovačić” iz Slavonskog Broda

14.5.2010.PRAZNIK RADOSTI I KREATIVNOSTI

11.2.2010.DRŽAVA UVODI RED U PROIZVODNJU I PRODAJU DOMAĆE RAKIJE

5.10.2007.PRVI TEČAJ MEDICINSKE SURADNJE LONDONA I SLAVONSKOG BRODA

11.5.2007.Za Europu s manje nepoznanica