Eurointegracija

Europski uspjeh ekipe OŠ “I. G. Kovačić” iz Slavonskog Broda

Na završnici natjecanja “Govorite li europski? (Do You Speak European?)”

Datum objave: 28.5.2010.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

U Bruxellesu je 19. svibnja 2010., u organizaciji Skupštine europskih regija (The Assembly of European Regions - AER), održana europska završnica natjecanja “Govorite li europski? (Do You Speak European?)”, na kojem je sudjelovala i ekipa Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Slavonskog Broda. Natjecanje je to koje se provodi na 3 razine (regionalna, nacionalna i europska), a omogućuje timovima mladih ljudi između 14 i 18 godina da pripreme i iznesu svoje poglede na pitanje “Što mi znači Europa?”. Sve tri razine odvijaju se na isti način: sudionici moraju imati između 14 i 18 godina, tim se sastoji od najviše pet članova, a prezentacija ne smije trajati duže od sedam minuta. U ovogodišnjem natjecanju sudjelovala je 31 regija iz 11 zemalja, a na europsku završnicu u Bruxelles stigli su najbolji timovi koji su predstavljali ne samo svoje regije, već i zemlje iz kojih dolaze. Savjet za europske integracije Brodsko-posavske županije prepoznao je vrijednost ovoga projekta i pozvao sve osnovne i srednje škole i organizacije mladih da se uključe u natjecanje, a t im od pet učenika iz OŠ “Ivan Goran Kovačić” iz Slavonskog Broda svojom je originalnom i kreativnom izvedbom uvjerljivo pobijedio na županijskom, te kasnije i nacionalnom natjecanju, koje je održano u Topuskom.

- Prezentacije timova iz Engleske, Francuske, Norveške, Švedske, Portugala, Turske, Moldavije, Rumunjske, Mađarske i Belgije oslikale su mnoge europske teme: demokracija, europsko građanstvo, mir, kulturna raznolikost, mobilnost mladih, prijateljstvo, europska i regionalna povijest, zapošljavanje, diskriminacija i tolerancija u suvremenoj Europi.

Hrvatski je tim osvojio drugo mjesto svojim kazalištem sjena pod nazivom “Europska bajka”. U vrlo kreativanoj i razigranoj prezentaciji oslikali su hrvatsku stvarnost koja je daleko od bajke i maštovito ispričali priču o demokratskim vrijednostima koje se moraju neprekidno dograđivati u “maloj jadranskoj državi”, kako su rekli neki članovi prosudbene komisije.

Dora Decorti, Silba Knežević, Karla Miškić, Andrija Rizvić i Domagoj Mitrović, učenici OŠ “Ivan Goran Kovačić” za svoju su izvedbu dobili mnoge pohvale i simpatije timova iz drugih europskih zemalja. Malo je nedostajalo do prvog mjesta koje su osvojili mladi iz Belgije. Komunikacija na engleskom jeziku, kako na natjecanju tako i između mladih Europljana, nije bila nikakva prepreka hrvatskoj ekipi. Djeca su bez poteškoća razgovarala na engleskom jeziku koristeći svoja znanja i vještine stečene tijekom školovanja - kaže voditeljica tima, nastavnica engleskog jezika Rozalija Baričević.

Zahvaljujući Upravnom odjelu za razvoj i europske integracije BPŽ, učenici su na dar dobili još jedan dan u Bruxellesu, kako bi upoznali grad, posjetili zabavno-edukativni park “Mini Europe”, te nakon toga bili primljeni u Misiji Republike Hrvatske pri EU. Učenike je, u pratnji tajnice Savjeta za EU integracije brodsko-posavske županije mr. Lidije Vukojević, i voditeljice tima Rozalije Baričević, primio šef Misije i veleposlanik Republike Hrvatske Branko Baričević sa svojim suradnicima. Tijekom ugodnog i opuštenog razgovora, veleposlanik je učenicima govorio o poslovima kojima se bavi osoblje u Misiji, o pregovorima Republike Hrvatske i Europske Unije te o svakodnevnom životu u Bruxellesu. Izrazio je zadovoljstvo uspjehom hrvatske ekipe i istaknuo značaj sudjelovanja na europskoj pozornici za mlade.

- Nakon četiri duga i plodna dana činilo se kao su se dijelovi europskog mozaika složili u jednu cjelinu i stvorili sliku o avanturi zvanoj “Govorite li europski?”. Mladi Brođani svakako su profitirali od ovog natjecanja jer su se družili i razmjenjivali iskustva s mladima iz drugih europskih zemalja. To će ih zasigurno motivirati da u svojim sredinama djeluju kao mladi promicatelji pravih europskih vrijednosti. Zbog svega ovoga finale projekta “Govorite li europski?” 2010. za hrvatsku je ekipu prekrasno iskustvo i poticaj drugima da se odazovu pozivu Savjeta za EU integracije Brodsko-posavske županije na natjecanje 2011. godine - zaključuje Rozalija Baričević.


D. V.

Ostale novosti

8.7.2016.Tko je dobio, a tko izgubio

25.3.2016.Plodovi ubrani i podijeljeni sugrađanima

4.3.2016.Ubrali prve plodove

9.10.2015.Djeca oduševljena

10.7.2015.Novi kurikulum za nova znanja

8.5.2015.Kreativno i edukativno

13.2.2015.Igrom do govora

13.2.2015.Projekt ME4CataLOgue

6.2.2015.Lokalni info centar za mlade Bebrina

30.1.2015.Pokreni sebe u svojoj lokalnoj zajednici

17.10.2014.Sve više odgojitelja želi na edukativne radionice

16.5.2014.Debate, nastupi i izleti u multikulturalnom tonu

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

12.4.2013.Birajmo najbolje!

1.3.2013.Zelena oaza

11.5.2012.Bogat i raznovrstan program

2.7.2010.U ŠEST DANA BICIKLISTI POVEZALI OSAM ŽUPANIJA

14.5.2010.PRAZNIK RADOSTI I KREATIVNOSTI

11.2.2010.DRŽAVA UVODI RED U PROIZVODNJU I PRODAJU DOMAĆE RAKIJE

5.10.2007.PRVI TEČAJ MEDICINSKE SURADNJE LONDONA I SLAVONSKOG BRODA

11.5.2007.Za Europu s manje nepoznanica