Eurointegracija

DRŽAVA UVODI RED U PROIZVODNJU I PRODAJU DOMAĆE RAKIJE

Novi Zakon o trošarinama usklađen s normama Europske unije

Datum objave: 11.2.2010.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Prijavu kotla nadležnoj carinarnici potrebno je obaviti najkasnije osam dana prije prvog pečenja rakije, a sve detaljnije upute zainteresirani mogu dobiti na broj telefona 035/453-529

Prvog siječnja ove godine hrvatske građane dočekao je, između ostalog, i novi Zakon o trošarinama među čijim je odredbama najviše prijepora i podijeljenih mišljenja izazvala odredba kojom se uvodi trošarina za male proizvođače alkoholnih pića. Fizičke osobe koje za svoje potrebe peku rakiju trošarinu će plaćati prema zapremini kotla - 100 kuna za kotao zapremine 40 do 100 litara, a za one preko 100 litara 200 kuna, s tim što će plaćati i trošarinu na proizvedenu rakiju iznad dopuštene količine za osbnu upotrebu. Ova promjena pogodit će i veliki broj stanovnika brodskog Posavlja u čijoj je tradiciji pečenje rakije što je, uz kolinje, jedan od najprepoznatljivijih simbola Slavonije. Trošarina na vino i dalje nema.

Prema novom zakonu, po domaćinstvu se može ispeći 20 litara čistog alkohola, što je otprilike 50 litara rakije jakosti 40 posto ili 16 gradi bez plaćanja trošarine, ali uz obaveznu godišnju prijavu. Na proizvedenu rakiju iznad ovog neoporezivog dijela, trošarina će se naplaćivati. Mali proizvođači rakija koji su je do sada mogli proizvoditi i prodavati bez ikakve kontrole i davanja državi, ovim novim zakonom, blago rečeno, nisu nimalo oduševljeni. Veliki proizvođači, odnosno oni koji su i do sada bili registrirani i već odavno plaćaju porez na svaku proizvedenu litru rakije, pozdravljaju ga nadajući se da će njime biti suzbijena nelojalna konkurencija zbog koje je njihov proizvod bio više nego dvostruko skuplji od onoga za kojeg se državi nije moralo davati ništa.

Za one koji proizvedu više od 20 litara čistog alkohola godišnje, dakle oko 50 litara rakije, obavezni su platiti trošarinu čak i onda ako svu rakiju sami popiju. Po litri čistog alkohola trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije, ovisno o postotku alkohola u njoj Nove odredbe Zakona o trošarinama predviđaju i kaznene mjere. Iako nije točno precizirano tko će ih provoditi, kazne su uobičajene za gospodarski kriminalitet. Kazne za fizičke osobe su dvije do deset tisuća kuna. Za pravne osobe od 40 tisuća do čak milijun kuna. Kazne za male proizvođače koji ne poštuju zakon iznose od 20 do 500 tisuća kuna. Trošarine će plaćati i vlasnici kotla ili kazana koji će ih morati registrirati te voditi evidenciju ne samo o vlastitoj proizvodnji nego i o tome kome su kazan posudili i koliko je u toj posudbi rakije ispečeno. Točnije, posudbe u pravom smislu riječi neće biti jer će se zbog obaveze iskazivanja podataka o proizvedenoj rakiji i plaćanja trošarine, kazani morati iznajmljivati. Vlasnici kotlova koji zbog novog zakona žele odustati od pečenja rakije moći će zatražiti pečaćenje kotla koje će obaviti ovlašteni djelatnik carine po cijeni od 300 do 400 kuna.

Suprotno mišljenjima malih proizvođača stručnjaci tvrde da će ovim zakonom izvjesno rakija biti sve bolja i bolja. - Profilirat će se pravi proizvođači, oni koji će od svog proizvoda moći i živjeti. Ovim zakonom na svoje će doći oni koji prave kvalitetnu rakiju. Ono o čemu možemo razgovarati je moguće povećanje dijela koji ne podliježe trošarini i o eventualnom smanjivanju njezinog iznosa, rekao je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović. Da bi država o tome mogla ozbiljno razmisliti pa možda i popustiti, dao je naslutiti i ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji je bio gost na nedavno održanim Poljoprivredno-poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški gdje se i potpisivala peticija upravo s ovakvim zahtjevom na koju je svoj potpis stvaio i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

ĐURO ŠTEFANČIĆ, proizvođač voćnih vina i rakija iz Gornje Vrbe

KONAČNO JEDNAKI UVJETI ZA SVE

- Do sada registriranim proizvođačima rakija primjena novog zakona donijet će olakšice jer je cijena po litri čistog alkohola sa 60 snižena na 53 kune što nam, naravno, ide na ruku. S druge strane, oni koji do sada nisu bili evidentirani kao proizvođači alkohola morat će se prilagoditi standardima i normama koji već odavno vrijede u Europi pa ih i mi, želimo li se pojaviti na tom tržištu, moramo ispuniti. Oni su svoju rakiju do sada prodavali za prosječnih 30 kuna po litri, no, nakon plaćanja trošarina i ostalih obveza koje proizlaze iz novog zakona, morat će podići cijenu na 60 ili 70 kuna. To će ih, onda, motivirati i na proizvodnju što kvalitetnije rakije jer se nova, viša cijena mora i opravdati. Ja sam, baš kao i svi registrirani proizvođači, u odnosu na ove druge do sada bio u neravnopravnom polažaju jer sam plaćao poseban porez na alkohol, porez na dobit i još niz davanja što se moralo ugraditi u konačnu cijenu proizvoda. Mi smo i do sada carini, od koje smo dobivali i posebne markice, morali podnositi redovita mejsečna izvješća o količinama prodanog alkohola na temelju kojeg se obračunavao poseban porez koji se za prethodni, morao platiti do kraja tekućeg mjeseca. Do sada je na području Brodsko-posavske županije bilo prijavljeno svega nas 10-ak proizvođača rakija. Nakon stupanja na snagu novog zakona, do sada ih je prijavljeno negdje oko 115 po čemu smo, u odnosu na ostale županije u Hrvatskoj, među najbrojnijim. Ljudi su uvidjeli da se, žele li prodati svoju rakiju za koju će morati dokazati iz kojeg je kazana i šljivika, trebaju prijaviti. U početku će, budimo realni, biti teško sve kontrolirati, ali s vremenom će stvari doći na svoje.

M. Ravlić

Ostale novosti

8.7.2016.Tko je dobio, a tko izgubio

25.3.2016.Plodovi ubrani i podijeljeni sugrađanima

4.3.2016.Ubrali prve plodove

9.10.2015.Djeca oduševljena

10.7.2015.Novi kurikulum za nova znanja

8.5.2015.Kreativno i edukativno

13.2.2015.Igrom do govora

13.2.2015.Projekt ME4CataLOgue

6.2.2015.Lokalni info centar za mlade Bebrina

30.1.2015.Pokreni sebe u svojoj lokalnoj zajednici

17.10.2014.Sve više odgojitelja želi na edukativne radionice

16.5.2014.Debate, nastupi i izleti u multikulturalnom tonu

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

12.4.2013.Birajmo najbolje!

1.3.2013.Zelena oaza

11.5.2012.Bogat i raznovrstan program

2.7.2010.U ŠEST DANA BICIKLISTI POVEZALI OSAM ŽUPANIJA

28.5.2010.Europski uspjeh ekipe OŠ “I. G. Kovačić” iz Slavonskog Broda

14.5.2010.PRAZNIK RADOSTI I KREATIVNOSTI

5.10.2007.PRVI TEČAJ MEDICINSKE SURADNJE LONDONA I SLAVONSKOG BRODA

11.5.2007.Za Europu s manje nepoznanica