Stranački život

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Hrvatska demokratska zajednica

Datum objave: 24.8.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima obilježio je jučer polaganjem vijenaca kod Središnjeg križa i spomen-obilježja hrvatskim domobranima na gradskom groblju u Slavonskom Brodu, svetom misom zadušnicom, te tribinom na kojoj su o tom danu govorili dr. sc. Mato Artuković i Domagoj Maratović, prof.

Pero Ćosić, predsjednik GO i ŽO HDZ-a Brodsko -posavske županije podsjetio je da je Hrvatski sabor svojim Zakonom o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj utvrdio da se 23. kolovoza obilježava kao spomendan - Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, što je primjena rezolucije Europskog parlamenta iz travnja 2009. godine. - Prisjetili smo se i pomolili za žrtve komunističkih, nacional-socijalističkih i drugih totalitarnih sustava, pogotovo onih čija je žrtva ugrađena u temelje slobodne, samostalne i demokratske Hrvatske naglasio je Ćosić.

U gradskoj knjižnici održana je sinoć tribina na kojoj je dr. sc. Mato Artuković govorio o Progonima u komunističkom totalitarnom režimu, posebno na primjeru Đakovačke bogoslovije. Na temu Europski dokumenti o totalitarizmima govorio je Domagoj Maratović, prof., te istaknuo: - U više navrata, nizom dokumenata, od kojih je posljednji Rezolucija o europskoj savjesti i totalitarizmu (2. travnja 2009.), Europski parlament jasno potvrđuje svoj jedinstveni stav protiv totalitarnih vladavina u 20. stoljeću bilo koje ideološke pozadine te snažno i nedvosmisleno osuđuje sve zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni i autoritarni režimi. Posebno se naglašava kako su upravo europske integracije bile odgovor na pitanje koje su nanijela dva svjetska rata i nacistička tiranija koja je dovela do Holokausta i širenja nedemokratskih i totalitarnih komunističkih režima u srednjoj i istočnoj Europi. U Rezoluciji, između ostalog, Europski parlament obnavlja svoju obvezu prema izgradnji mirne i prosperitetne Europe utemeljene na vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva i prava, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine zakona i prava. U isto vrijeme jasno ističe kako će Europa ostati razjedinjena ukoliko ne formira zajednički pregled povijesti, priznajući nacizam, staljinizam i fašističke i komunističke režime kao zajedničko naslijeđe i ne iznese poštene i temeljite rasprave o njihovim zločinima u prošlom stoljeću. U skladu s tim, primjerenim se smatra očuvanje povijesne memorije kao i opsežno revidiranje europske povijesti te se izražava nada kako će upravo europsko široko priznavanje svih povijesnih aspekata moderne Europe jačati europske integracije.

bp

Ostale novosti

14.2.2014.Spremni smo preuzeti vlast!

4.7.2013.Financijski izvještaj izborne kampanje Marka Pavića

8.2.2013.Domoljublje, tradicija i zajedništvo snaga su HDZ-a

17.8.2012.Rušenje vijeća i (grado)načelnika, odnosno skupštine i župana u paketu

18.8.2011.POVJERENIK DANIJEL MARUŠIĆ

27.8.2009.BROĐANIN NA ČELU HSP-a?

17.10.2008.Nitko nije amnestiran!

17.10.2008.I DALJE TRAŽIMO OSTAVKE ODGOVORNIH

18.4.2008.ZDRAVKO SOČKOVIĆ PONOVNO PREDSJEDNIK

12.9.2007.MINI SABOR HDZ-a

2.4.2007.GRAĐANI SU SVOJE REKLI - JE LI IH TKO ČUO?

23.2.2007.NEKA BIRAČI ODLUČE

9.2.2007.ŽELIM STVORITI UVJETE ZA PREDSTOJEĆE IZBORE

7.12.2006.ZDRAVKO SOČKOVIĆ STAVIO U MIROVANJE SVOJ VIJEĆNIČKI MANDAT

30.11.2006.HSP nije problem nego rješenje za Hrvatsku!

20.10.2006.ODLUKA U RUKAMA SANADERA?

19.10.2006.PODRŽAVAMO KOALICIJU U GRADU

11.10.2006.Političko trgovačko poduzeće - bankrotiralo