Stranački život

GRAĐANI SU SVOJE REKLI - JE LI IH TKO ČUO?

Datum objave: 2.4.2007.

Svaki put kad čovjek pomisli da je barem četiri godine miran i da se suludim idejama nećemo morati baviti, dođu izvanredni, kao ovaj put, izbori za grad Slavonski Brod. Naši svagdašnji političari vrate nas u stvarnost. Je li gore živjeti u sustavu i okružen ljudima koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali i već godinama sudjeluju i kreriranju naše tužne stvarnosti, ili pak još jednom u životu krenuti od početka, u nepoznato (ili čak dobro poznato?), dvojba je koju nije lako razriješiti. Tko je žrtva, a tko se žrtvom samo doživljava... Tko je , a tko je proglašen , tko su sive eminencije, tko vuče konce iz sjene, čiji je Brod već godinama talac, pitanja su na koja je teško odgovoriti posebice ako je čovjek dovoljno lud da sve zajedno pokušava sagledati realno, tražeći bar neko zrnce pravde i zdrave pameti u ponašanju naših političara. U taj politički, a po najavama, osvetnički teatar apsurda ovih dana savršeno se uklapaju oni koji već prekrajaju sistematizacije radnih mjesta, raspoređuju funkcije, prijete različitim odmazdama. Na ulici se okreću glave, izbjegavaju pogledi. Jesu li to zreli političari, je li i to u interesu građana ili tek puka taština, mržnja ili osveta onima koje ne doživljavaju .

Koliko je kampanja do izbora bila glasna i prljava (posebno u elektronskim medijima) toliko je sastavljanje vlasti (pre) tiho. Emisari kruže na sve strane, slaže se i preslaguje. Nudi se i obećava. Traže se ako ne koalicije onda tehničke potpore. Došlo se i do već poznatog — vi nama grad - mi vama županiju. Samo tko koga prvo treba presložiti, pogotovo kada u županiji HDZ najavljuje da ima stabilnu većinu! Znači nema više bjanko podrške. Svatko bi sa svakim a opet nitko nikome ne vjeruje. I u takvoj međusobnoj neiskrenosti trebala bi se formirati gradska vlast.

Na gradskim izborima najviše glasova dobila je koalicija HSP-HSLS-HSS (10), pojedinačno najviše je glasova dobila stranka HDZ (6), SDP je ostao na istom (4), kao i HNS (2), a najveće iznenađenje je HDSSB s dva vijećnika i Akcija HRSS s jednim. No, s njima, valjda zato što se drže samozatajno, do sada nitko i nije kontaktirao. Ostavljaju ih očito za kraj, ako ne uspiju s drugima, što je loša računica. Najveći gubitnik je svakako HB, gdje su sada veliki potresi, a moguće je i da se članstvo uskoro uputi u HDSSB, HDZ ili HSP. Unatoč svemu izrečenom živjeti se mora. Moraju se zaboraviti i predizborna retorika i ideološke barijere, ako zaista želimo dobro ovome gradu a ne samo sebi — čemu nas poučava praksa i prošlost. Dajmo stoga mašti na volju i pogledajmo - kako bi mogla biti sastavljena gradska vlast? Prirodno bi bilo da su se već približili, a nisu (?) HSP-HSLS, HDSSB i Akcija HRSS. Ako i dođe do ovakve suradnje problem će biti što u toj kombinaciji uz sigurnog kandidata za gradonačelnika (Duspara) ima najmanje dva kandidata za predsjednika Gradskog vijeća, a sigurno niti jedan neće odstupiti. Druga je, i već najavljivana mogućnost, vlast HSP-HSLS-HSS (gradonačelnik Duspara, predsjednik Gradskog vijeća Jerković) uz tehničku potporu SDP-a koji nije tražio izvršne funkcije, ali ima i te kakve programske uvjete, a prije potpore u gradu traži prethodno preslagivanje u Županiji, što će, kako smo već rekli ići teško pogotovo prije slaganja gradske vlasti. Moguća je i kombinacija HSP-HSLS-HSS- HDSSB i HNS-a. Ovdje je problem što uz dva kandidata za gradonačelnika ima najmanje dva kandidata za predsjednika Gradskog vijeća. Moguća je i vlast HNS - Akcija HRSS uz tehničku potporu SDP-a i HDZ-a čime se dodatno učvršćuje i vlast u županiji. U ovoj kombinaciji gradonačelnik bi najvjerojatnije bio HNS-ovac Đanić. Moguća je i vlast SDP-HNS-Akcija HRSS uz tehničku potporu HDZ-a s Račkim na mjestu gradonačelnika. Ne treba zanemariti i mogućnost koalicije koja je i prije izbora bila u gradskoj vlasti — HDZ-HSP-HSLS-HSS. Tom se kombinacijom ništa ne bi mijenjalo niti u gradu niti u županiji osim nekoliko nepoželjnih imena s jedne i s druge strane. Dakle sve je moguće, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se sve ovo raspetljati i tko će koga odabrati, uvjeriti ili podržati. Hoće li prevagnuti stari koalicijski odnosi ili novi eksperimenti? Da li će grad preuzeti novi ili već poznati vladari? Bez obzira na lokalnu samostalnost ipak će odlučiti središnjice u Zagrebu i Osijeku?!

Neke istine, a ima ih sve više, počinju . Ili su to samo novi kosturi iz ormara? Ono što se olako dobiva, olako se i prokocka. Ali tu i je problem. U ovom gradu do sada je bilo previše kockara gradskom imovinom ,koji su olako dobivali pa su lagano i prokockali, a sve opet u građana, koje ni do sada a vjerojatno ni od sada nitko ništa neće pitati. Sve do ponovnih izbora kada će ih se raznim smicalicama privesti na birališta.

B. Penić

Ostale novosti

14.2.2014.Spremni smo preuzeti vlast!

4.7.2013.Financijski izvještaj izborne kampanje Marka Pavića

8.2.2013.Domoljublje, tradicija i zajedništvo snaga su HDZ-a

24.8.2012.Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

17.8.2012.Rušenje vijeća i (grado)načelnika, odnosno skupštine i župana u paketu

18.8.2011.POVJERENIK DANIJEL MARUŠIĆ

27.8.2009.BROĐANIN NA ČELU HSP-a?

17.10.2008.I DALJE TRAŽIMO OSTAVKE ODGOVORNIH

17.10.2008.Nitko nije amnestiran!

18.4.2008.ZDRAVKO SOČKOVIĆ PONOVNO PREDSJEDNIK

12.9.2007.MINI SABOR HDZ-a

23.2.2007.NEKA BIRAČI ODLUČE

9.2.2007.ŽELIM STVORITI UVJETE ZA PREDSTOJEĆE IZBORE

7.12.2006.ZDRAVKO SOČKOVIĆ STAVIO U MIROVANJE SVOJ VIJEĆNIČKI MANDAT

30.11.2006.HSP nije problem nego rješenje za Hrvatsku!

20.10.2006.ODLUKA U RUKAMA SANADERA?

19.10.2006.PODRŽAVAMO KOALICIJU U GRADU

11.10.2006.Političko trgovačko poduzeće - bankrotiralo