Graditeljstvo

DOZVOLE ZA GRADNJU SADA IZDAJU GRADOVI I ŽUPANIJE

Datum objave: 11.1.2008.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Za gradnju objekta do 400 kvadrata više nije potrebna građevinska dozvola nego je dovoljno i rješenje o uvjetima gradnje kojega će, kao i ostale dozvole umjesto ureda državne uprave od sada izdavati upravni odjeli u gradovima i županijama

 Novi zakon kao i odredba o decentralizaciji izdavanja dozvola pojednostavnit će i možda nešto ubrzati «papirologiju», ali ju neće i pojeftiniti jer će se naknade i takse koje «pumpaju» cijene dozvola i rješenja i dalje morati plaćati

S prvim danom 2008. godinu počela je primjena odredbe još u srpnju prošle godine donesenog Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji decentralizira izdavanje dozvola potrebnih za gradnju koje više neće izdavati uredi državne uprave nego upravna tijela velikih gradova (s više od 35.000 stanovnika) i gradova sjedišta županijskih uprava za svoja područja dok će ostala područja «pokrivati» županijska upravna tijela. Spomenuti zakon, osim odredbe o decentralizaciji izdavanja dozvola, stupio je na snagu 1. listopada prošle godine, a veliku je pozornost javnosti izazvao zbog smanjenja broja dozvola potrebnih za gradnju i uporabu građevina.

Za gradnju stambenog objekta površine do 400 kvadratnih metara i zgrade za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti do 600 kvadrata umjesto dosadašnje lokacijske i građevinske dozvole potrebno je ishoditi samo rješenje o uvjetima gradnje dok je za njezinu uporabu, umjesto dosadašnje uporabne dozvole, dovoljno tijelu koje je izdalo spomenuto rješenje dostaviti završno izvješće nadzornog inženjera.

Za gradnju ostalih građevina umjesto lokacijske i građevinske dozvole potrebna je samo lokacijska dozvola i potvrđen glavni projekt. Potvrđivanje glavnog projekta znatno je jednostavnije i brže od postupka izdavanja građevinske dozvole, no, za te je objekte potrebna uporabna dozvola. Za tehnološki zahtjevnije građevine poput rafinerija i industrijskih pogona potrebna je lokacijska i građevinska dozvola te objedinjeni uvjeti zaštite okoliša. Ove dozvole izdaje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a za njih je potrebna i uporabna dozvola.

Za stambene objekte do 400 kvadratnih metara koji su izgrađeni bez lokacijske i građevinske dozvole, a nalaze se u građevinskoj zoni i u skladu su s prostornim planom potrebno je ishoditi rješenje o izvedenom stanju dok je za takve veće građevine potrebna i lokacijska dozvola.

Još novosti

 UVODI SE URBANA KOMASACIJA

Zakon o prostornom uređenju i gradnji povezao je upravna područja prostornog planiranja i gradnje u jedinstven sustav pa je, tako, uvedena i urbana komasacija kojom će biti omogućeno uređenje građevinskog zemljišta u naseljima, a bit će i značajan instrument u jačanju zaštite okoliša. Ovaj je zakon, prema pojašnjenju Ministarstva jedan od koraka prema usklađivanju hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom na području gradnje, posebno u dijelu energetske učinkovitosti. U zakon su unesene mjere zaštite prostora, pojačano je sudjelovanje javnosti kod donošenja prostornih planova uz obvezu da planovi budu doneseni u roku od devet mjeseci od provedbe javne rasprave inače će se ona morati ponoviti.

Kako su Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija dočekali stupanje na snagu odredbe o decentralizaciji izdavanja dozvola za građenje?

 NOVI POSLODAVAC, POSAO ISTI

 Grad Slavonski Brod preuzeo je šest djelatnika iz Ureda državne uprave čija će radna mjesta sistematizirati unutar postojećeg Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, a smjestit će ih u tzv. domarev stan na ulazu u Tvrđavu

Županija je formirala Upravni odjel za prostorno uređenje i građenje u kojem će ukupno raditi 13 djelatnika preuzetih iz Ureda državne uprave - šestero u Slavonskom Brodu, a troje u ispostavi u Novoj Gradiški, svi u svojim dosadašnjim uredima u zgradi Projekt biroa u Slavonskom Brodu, odnosno u gradskoj upravi u novoj Gradiški

Kako Brodsko-posavska županija ima samo jedan veći grad koji je uz to i županijsko sjedište, dozvole i rješenja o uvjetima gradnje izdavat će se u dva upravna tijela – jednom u gradskoj upravi Slavonskog Broda i drugom u Brodsko-posavskoj županiji, ali na dvije lokacije – na lokaciji u Novoj Gradiški i na lokaciji u Slavonskom Brodu.

Sporazumom potpisanim između Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda, Grad je od ukupno 13 djelatnika, koliko ih bilo u Uredu državne uprave u Slavonskom Brodu, preuzeo njih šestero, jednako koliko i Županija u novoformirani Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje s tim što je 13. djelatnik koji je radio na poslovima zaštite okoliša otišao u županijski Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša. No, Županiji je pripalo još 7, od ukupno 11 djelatnika koji su radili u novogradiškoj ispostavu Ureda državne uprave tako da je ona preuzela ukupno 13 bivših državnih službenika koji će raditi na dvije lokacije.

Šestero novih službenika gradske uprave za sada još uvijek rade u svojim starim uredima i čekaju da im se uredi vlastiti prostor u tzv. domarevom stanu na ulazu u Tvrđavu čija je adaptacija već počela i trebala bi biti gotova do kraja mjeseca. U Gradu trenutno rade na sistematizaciji njihovih radnih mjesta u okviru Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje u sklopu kojeg se formira zasebna Služba za izdavanje dozvola i akata u provedbi dokumenata prostornog uređenja. Za same djelatnike koji prelaze u gradsku upravu, barem kad je riječ o poslu ništa se bitno neće izmijeniti jer će raditi isti posao kao i do sada ali s nešto većom plaćom koja će biti sufinancirana iz državnog proračuna, ali i usklađena s plaćama u Gradu koje su veće od onih u državnoj upravi. Kad se budu selili, djelatnici će sa sobom ponijeti i svoju opremu, no, kako je ona dobrim dijelom zastarjela Grad će je vjerojatno dopuniti suvremenijim uređajima.

Za razliku od Grada, Županija je zbog novih poslova koji dolaze u njezinu nadležnost donijela odluku o formiranju novog upravnog odjela, Upravnog odjela za prostorno uređenje i građenje s ukupno 13 zaposlenih za čiju je v. d. pročelnicu jučer imenovana Dunja Magaš. No, zaposlenici ovog novog upravnog odjela, iako im se promijenio poslodavac, uz to što nastavljaju raditi isti posao, ostaju i u svojim starim uredima – njih šestero u zgradi Projekt biroa u Slavonskom Brodu i sedmero u prostorima gradske uprave u Novoj Gradiški u kojoj će Upravni odjel za prostorno planiranje i građenje imati svoju ispostavu. Ovi prvi će raditi na predmetima koji se odnose na područje općina koje gravitiraju Slavonskom Brodu, a drugi na dozvolama i rješenjima za područje grada Nove Gradiške i njoj pripadajućih deset općina. No, i novopečeni županijski službenici, poput kolega koji su otišli u brodsku gradsku upravu, mogu očekivati veće plaće nego što su ih imali dok im je poslodavac bila država.

M. Ravlić

Ostale novosti

8.4.2016.Posljednji radovi

12.2.2016.Autobusi (ne) smiju na nasip

11.12.2015.Deset metara ispod pruge

20.2.2015.Sporna kuća još spornija

21.11.2014.Podvožnjak u Osječkoj i kružni tok u Gupčevoj

17.10.2014.Poništeno izvlaštenje kuće!

26.9.2014.Hrvatske ceste: "Nismo stranka u postupku!"

1.8.2014.Podvožnjak zvan čežnja

26.7.2013. Obnova prometnica za 13 milijuna kuna

31.5.2013.Najsuvremenija tehnologija

13.4.2012.U poliklinici cjelodnevni rad specijalističkih ambulanti

11.11.2011.POSLJEDICE NELEGALIZACIJE SNOSIT ĆE NAŠA DJECA

7.1.2011.NAKNADE OD NEKOLIKO TISUĆA DO BESPLATNIH

19.3.2010.HOĆEMO LI OSTATI BEZ NOVCA IZ IPA FONDA, ALI I ONOG IZ DRŽAVNE BLAGAJNE?

12.2.2010.SLAVONSKI BROD- VELEUČILIŠNI GRAD

26.11.2009.RADOVI IDU PREMA PLANU

20.11.2009.PODVOŽNJAKOM ĆE SE RASTERETITI PROMET

13.11.2009.Svačićeva ulica na čekanju još godinu dana

11.4.2008.NAJVEĆI DOBITNIK PODVINJE

14.3.2008.PONOVNO NA JAVNU RASPRAVU

7.3.2008.Kako su se povećana stanogradnja i rast kamata odrazili na tržište nekretnina

7.3.2008.Prva brodska avenija na čekanju

29.2.2008.Bez prostornog plana nema ni muzejskoga postava

22.2.2008.Prvi pravi brodski rotor!?

15.2.2008.Stanje redovno - ništa se ne radi

16.11.2007.SLAVONIKU OTVORIO PREMIJER IVO SANADER

26.10.2007.Sada - umjetna trava i klizalište, slijedi - bazen!

21.9.2007.NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM I ČEKAJTE

16.6.2007.Za regionalni vodovod Davor - 16 milijuna eura

2.4.2007.ISTEKLA POLOVICA OBEĆANOG ROKA, A OD RADOVA GOTOVO NIŠTA

2.2.2007.OBI CENTAR IPAK SAGRAĐEN BEZ DOZVOLE

11.1.2007.TEŽIH POSLJEDICA ZA SADA NEMA

10.11.2006.Slučaj Korčula

28.9.2006.KONAČNO RASPLET!

1.9.2006.NOVI PROSTORNI PLAN - RJEŠENJE PROBLEMA

1.9.2006.TKO ODREĐUJE RAZVOJ GRADA - INVESTITORI, STRUKA, POLITIČARI ILI INTERESI

25.8.2006.POČELA SANACIJA KORZA

18.8.2006.JEDAN ZAHTJEV ODBIJEN, DRUGI PODNESEN

11.8.2006.Ministarstvo ruši sportske terene uz autocestu

26.7.2006.UBRZANIM RADOVIMA POPRAVLJA SE ONO ŠTO JE GODINAMA PROPUŠTENO

27.6.2006.Radovi prije roka, HAC iznimno zadovoljan