Graditeljstvo

Slučaj Korčula

ZAŠTO VIJEĆNIK METER POZIVA USKOK

Datum objave: 10.11.2006.

Rješenjem Općinskog, pa Županijskog i na kraju Vrhovnog suda Grad Slavonski Brod, kao vlasnik nekadašnjeg odmarališta Ferijalnog saveza na Korčuli, izgubio je spor s Novogradnjom. U Grad je stiglo i rješenje o ovrsi, a u javnosti se barata s iznosom od 130 milijuna kuna koje Grad treba isplatiti Novogradnji. No, iznos još nije utvrđen zbog zamršenog načina obračuna zateznih kamata od početka 90-ih godina pa sve do prošlogodišnje Vladine uredbe. Slučaj Korčula još uvijek nije riješen. Gradski vijećnik i nekadašnji gradonačelnik dr. Jozo Meter gotovo na svakoj sjednici Gradskoga vijeća postavlja pitanje Korčule, a na posljednjoj je predložio da se pozove USKOK i istraži taj problem

ZAŠTO VIJEĆNIK METER POZIVA USKOK

  • Nisam odbijao sklopiti nagodbu, ali su svi tadašnji pregovori, dogovori završavali klauzulom da ćemo nagodbi prići kada se skinu hipoteke. U to vrijeme nije bila donesena nikakva presuda, nisam ništa ni morao osporavati, kao što je sada gradonačelnik Duspara trebao napraviti. Po nekim događanjima, brzom ročištu na Općinskom sudu i Županijskom, pa još brže na Vrhovnom sudu, što nije uobičajeno za hrvatsku sudsku praksu, to me upućuje da to nisu čista posla. Prosjek dolaska na raspravu traje tri-četiri godine a ovdje je sve završeno u nekoliko mjeseci
  • Predlagao sam da se i prije odluke Vrhovnog suda ide i prema sudu u Strasbourgu, jer smatram da je učinjeno puno propusta naših ranijih sudskih vlasti od Trgovačkog suda koji je lihvarenje proglasio legitimnim do svih ostalih procjena (novci posuđeni u markama, a kamate izračunavane u dinarima, odnosno kunama). Baš kod tih milijuna vidi se da su se mnogi uortačili, ali mislim da će ostati kratkih rukava i ne mogu drukčije protumačiti nedjelovanje gospodina gradonačelnika i Poglavarstva nego da i gradonačelnik ili čelnik njegove strane opet imaju neki svoj interes u tome. Gradonačelnik Duspara je vrlo jasno rekao da će se ići na Strasbourg ali kad se riješi na Vrhovnom sudu, što je riješeno a nije se išlo prema Strasbourgu. Ne optužujem nikoga ali mi je sve skupa sumnjivo

undefined undefined undefined undefined undefined undefined undefined undefined

- Problem Korčule počinje negdje još 1988/1989. godine kada tadašnji Ferijalni savez sklapa ugovor s Novogradnjom o izgradnji određenih objekata koji su potrebni za organizaciju ljetovanja u odmaralištu Korčuli. U tom ugovoru vrlo jasno stoji da će Novogradnja dobiti avans, a ako ja dobro tumačim to znači da će dobiti određena financijska sredstva unaprijed, vjerojatno da bi mogli kupiti materijal i organizirati gradilište. Međutim, vrlo je interesantno da se nigdje, ni u jednom papiru ne vidi je li taj avans isplaćen i naravno nema niti iznosa. Dakle, ne zna se koliko je Ferijalni savez tada platio Novogradnji. Ovako ispada da je Novogradnja sve radila i gradila badava, da ništa nije dobila. Na moje inzistiranje da se dođe do toga podatka još nitko nije odgovorio već nekoliko mjeseci, podsjetio je dr. Meter.

Na pitanje zašto je on kao gradonačelnik bio relativno pasivan po ovom pitanju, odgovara: - Zbog vrlo jednostavnog razloga - kada je 2000. godine Vlada Republike Hrvatske prepisala to zemljište s države na Grad Slavonski Brod pretpostavljam da su naši ljudi, a u to je vrijeme gradonačelnik bio dr. Jerković, dobili uvjeravanja tadašnjih državnih čelnika, Radimira Čačića i Gorana Granića, da će se hipoteke koje su bile na tom zemljištu u nekakvom skraćenom roku skinuti. Da sam ja tada bio gradonačelnik, jedino bih pod tim uvjetom pristao da se to zemljište knjiži na Slavonski Brod jer nažalost tih desetak hipoteka koliko ih je bilo težilo je sto puta više nego što to zemljište košta. Ti ugovori o pozajmljivanju novaca bili su stravično štetni za Ferijalni savez, odnosno nakon što je falsificiran dokument o ukidanju Ferijalnog saveza i formiranju F-toursa, na čijem čelu je bio Željko Zorić. Taj gospodin Zorić je počeo «vašariti» s pozajmljivačima novca, odnosno s kamatarima, lihvarima, zelenašima jer su sklapani ugovori prema kojima, ako se do određenog roka ne vrati novac što se realno i nije moglo, kamata postaje 1 posto dnevno. Čini mi se da je Zorić i bio procesuiran radi toga, ali ne znam kakvu je kaznu i je li je uopće dobio.

U mandatu od 2001. do 2005. pokušali smo u nekoliko navrata napraviti nagodbu s direktorom Novogradnje Dragičevićem koji je stalno mahao sa stečajem Novogradnje. Da bi javnosti bilo jasno, Novogradnja je današnja Visokogradnja, sve je ostalo isto, i zaposleni i direktor, samo je ime tvrtke promijenjeno.

Ponovno ću tražiti da se moj prijedlog o pozivanju USKOK-a uobliči proceduralno i s tim ćemo ići na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća, napomenuo je vijećnik Meter i naglasio da će biti uporan.

undefined undefined undefined undefined undefined undefined undefined undefined

Gradonačelnik Mirko Duspara

ZAŠTO NIJE OVAKO REAGIRAO KAD JE BIO PREDSJEDNIK SKUPŠTINE, ŽUPAN I GRADONAČELNK

  • Ako netko ima dokaza da se tamo bilo što kriminalno radilo, onda neka kao savjestan građanin to i prijavi, poručio je gradonačelnik Duspara
  • Kao gradonačelnik sigurno neću pristati na bilo kakve ucjene vezane uz Grad. Obavili smo dosta razgovora s gospodinom Dragičevićem i nastavljamo pregovore

Direktor Novogradnje Ivan Dragičević nije želio komentirati slučaj Korčula. Gradonačelnik Mirko Duspara je rekao kako je dr. Meter bio dobro upoznat sa slučajem Korčula, jer je bio i predsjednik Skupštine, župan i gradonačelnik.

- Muči me samo zbog čega nije ranije ovako žučno intervenirao vezano uz Korčulu. Nažalost, mi smo zbog takvog stava prema Korčuli izgubili sve sudove u 6-7 mjeseci mandata novoga Gradskog poglavarstva. Ne sjedimo skrštenih ruku i dalje vodimo proces na sudu, pokušali smo ga i obnoviti. S druge strane vezano uz kamate koje se nerealno procjenjuju na 150 milijuna kuna, neki dan smo dobili važnu obavijest iz PBZ-a u kojoj je rečeno da ne stoje kamate o kojima se priča. Kao gradonačelnik sigurno neću pristati na bilo kakve ucjene vezane uz Grad. Obavili smo dosta razgovora s gospodinom Dragičevićem i nastavljamo pregovore. Gospodin Dragičević je došao s određenim zahtjevima koje smo mi dali u postupak, obrađujemo ih pa ćemo vidjeti. Radi se o nekretninama vezano za neka zemljišta u gradu i napravit ćemo procjenu koliko to vrijedi. Čekamo i ocjenu suda koliki je stvarni dug. Nerealno je pričati o nekoliko milijuna dok sud ne kaže koliko je to. Kad dobijemo od Suda službeno kolika je ta kamata,Sud je, mislim, odredio Agendu da napravi procjenu, ponovno ćemo sjesti s gospodinom Dragičevićem i nastojati se dogovoriti, napominje gradonačelnik.

O avansnom plaćaju Novogradnji dodaje da ne zna ništa. - Nemam dokaza o avansnom plaćanju, a i nisam bio upućen u sudske procese jer su se oni odvijali davno prije. Prema tome, ako gospodin Meter ima te dokaze bilo bi dobro da ih da državnom odvjetništvu i da ih prikaže. Logika je da se građevinci naplaćuju po situacijama i za očekivati je da je to i plaćeno, ali na koji način plaćeno ne znam. Činjenica je da to nije pokazano kao dokaz na sudu. Ne bih se petljao u rješenja pravosudnih organa, ističe gradonačelnik te dodaje da vijećnik Meter može pozvati USKOK, te podnijeti kaznenu prijavu prema državnom odvjetništvu.

- Nije mi cilj da se blokira račun Grada Broda, obavljamo i dalje razgovore i ako se možemo dogovoriti ja sam u svakom slučaju za dogovor. Činjenica je da je tamo nešto napravljeno, da ta zgrada postoji, a je li ona plaćena i kako, po ovome što je sud odlučio nije plaćena i Grad je treba platiti.

undefined undefined undefined undefined undefined undefined undefined undefined

Ostale novosti

8.4.2016.Posljednji radovi

12.2.2016.Autobusi (ne) smiju na nasip

11.12.2015.Deset metara ispod pruge

20.2.2015.Sporna kuća još spornija

21.11.2014.Podvožnjak u Osječkoj i kružni tok u Gupčevoj

17.10.2014.Poništeno izvlaštenje kuće!

26.9.2014.Hrvatske ceste: "Nismo stranka u postupku!"

1.8.2014.Podvožnjak zvan čežnja

26.7.2013. Obnova prometnica za 13 milijuna kuna

31.5.2013.Najsuvremenija tehnologija

13.4.2012.U poliklinici cjelodnevni rad specijalističkih ambulanti

11.11.2011.POSLJEDICE NELEGALIZACIJE SNOSIT ĆE NAŠA DJECA

7.1.2011.NAKNADE OD NEKOLIKO TISUĆA DO BESPLATNIH

19.3.2010.HOĆEMO LI OSTATI BEZ NOVCA IZ IPA FONDA, ALI I ONOG IZ DRŽAVNE BLAGAJNE?

12.2.2010.SLAVONSKI BROD- VELEUČILIŠNI GRAD

26.11.2009.RADOVI IDU PREMA PLANU

20.11.2009.PODVOŽNJAKOM ĆE SE RASTERETITI PROMET

13.11.2009.Svačićeva ulica na čekanju još godinu dana

11.4.2008.NAJVEĆI DOBITNIK PODVINJE

14.3.2008.PONOVNO NA JAVNU RASPRAVU

7.3.2008.Kako su se povećana stanogradnja i rast kamata odrazili na tržište nekretnina

7.3.2008.Prva brodska avenija na čekanju

29.2.2008.Bez prostornog plana nema ni muzejskoga postava

22.2.2008.Prvi pravi brodski rotor!?

15.2.2008.Stanje redovno - ništa se ne radi

11.1.2008.DOZVOLE ZA GRADNJU SADA IZDAJU GRADOVI I ŽUPANIJE

16.11.2007.SLAVONIKU OTVORIO PREMIJER IVO SANADER

26.10.2007.Sada - umjetna trava i klizalište, slijedi - bazen!

21.9.2007.NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM I ČEKAJTE

16.6.2007.Za regionalni vodovod Davor - 16 milijuna eura

2.4.2007.ISTEKLA POLOVICA OBEĆANOG ROKA, A OD RADOVA GOTOVO NIŠTA

2.2.2007.OBI CENTAR IPAK SAGRAĐEN BEZ DOZVOLE

11.1.2007.TEŽIH POSLJEDICA ZA SADA NEMA

28.9.2006.KONAČNO RASPLET!

1.9.2006.TKO ODREĐUJE RAZVOJ GRADA - INVESTITORI, STRUKA, POLITIČARI ILI INTERESI

1.9.2006.NOVI PROSTORNI PLAN - RJEŠENJE PROBLEMA

25.8.2006.POČELA SANACIJA KORZA

18.8.2006.JEDAN ZAHTJEV ODBIJEN, DRUGI PODNESEN

11.8.2006.Ministarstvo ruši sportske terene uz autocestu

26.7.2006.UBRZANIM RADOVIMA POPRAVLJA SE ONO ŠTO JE GODINAMA PROPUŠTENO

27.6.2006.Radovi prije roka, HAC iznimno zadovoljan