Komentari

Sa čokanjem u Hrvatski sabor

Oklišne vibracije ravnice

Datum objave: 12.8.2011.

Rad je osnovna pokretačka snaga svakog društva. Praksa je pokazala kako rad uvijek bude više ili manje nagrađen, te se samo njime realiziraju ambicije. Ova teza i nije impresivna, ali da je vrlo učinkovita u politici potvrdio je jedan naš doktor iz stranke naslonjene na život i rad Branimira Glavaša. Kao regionalna stranka u Slavoniji, HDSSB je postala respektabilna politička veličina koja je zauzela ono mjesto koje otprilike ima IDS u Istri, bez znakova stagnacije ili rasipanja, što je karakteristično za stranke koje se odvoje od matične. Stranka je nastala na temeljima HDZ-a i kao takva ima desno orijentirani politički program. Iskusni političari koji su zanat naučili kod starije sestre odmah su se dali u stvaranje kvalitetne infrastrukture, birajući kadrove koji su prvenstveno veliki radnici. Materijalnu potporu su našli u lokalnim megatajkunima i time zatvorili začarani krug političkoga djelovanja. Zauzeli su ključna mjesta u Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku, gdje su na vlasti, dok u druge tri slavonske županije ipak zauzimaju periferna mjesta sa ponekim članom županijskog ili gradskog vijeća.

U našoj županiji imaju četiri, u Gradskom vijeću Slavonskog Broda jednog vijećnika, ali iz naše izborne jedinice imaju jednoga saborskoga zastupnika. I to kakvog. Ovaj političar je porušio sva politička pravila i, unatoč vrlo lošim izbornim predviđanjima proizašlim iz anketa, izborio zastupnički mandat u Saboru. Njegov rad u predizbornoj kampanji trebao bi biti primjer kako se dobivaju izbori kada svi misle kako nemate šanse. Doktor je, zajedno s infrastrukturom koju mu je ponudila središnjica iz Osijeka, visoko uvažio činjenicu koju većina političkih stranaka zanemari: svaki glas i svaki glasač su samo jedna jedinica u brojanju koja je apsolutno izjednačena s onima čije imovno stanje i obrazovanje nisu na visokoj razini. Naš je zastupnik uzeo tamburaše i s nekoliko stotina litara rakije pretočene u uredno dizajnirane čokanje krenuo od kuće do kuće, u svako dvorište, na čašicu razgovora sa svakom bakicom i svakim paorom koji je htio razgovarati. Ovakav ljudski pristup građani su prepoznali i dali mu svoj glas. Metodologija neposredne kampanje nije novost u politici, ali predani odnos i ogroman trud i rad, vrlo odmjereni razgovori i ono „doktor mi je došao u kuću“ u potpunosti je uspjelo. I za ovakav izborni nastup morate imati dobro priređen i osmišljen plan i taktiku i, naravno, impresivnu logistiku. Sviđa mi se i materijalna strana ovakve kampanje. Umjesto jumbo-plakata s kojih nam se gdje god pogledate smiješe kojekakve ružne i lijepe face, ova stranka je potrošila na rakiju i tamburaše. Ostali novci kod kuće. Opet ima smisla. Kompletirajući svoj odnos prema politici i ljudima koji ga izabraše, naš je doktor opravdao povjerenje građana u Saboru gdje spada u red najboljih i najaktivnijih zastupnika. Rad saborskoga zastupnika ovisi i o položaju stranke u vlasti. Mnogo više prostora za dopadljivo nastupanje na saborskoj pozornici imaju zastupnici opozicije. Međutim, imali smo, a i danas imamo, zastupnike u opoziciji koji gotovo da ne postoje na aktivnoj sceni. Dakle, ipak je do odnosa prema poslu koji obavljamo.

Gledajući sa aspekta nadolazećih izbora, HDSSB ima u najmanju ruku velike izglede ponoviti izborne rezultate, a jakom neposrednom kampanjom dobiti još ponekog zastupnika više u Saboru. Njihov cilj je desna strana političke scene koja ima tradicionalno fiksirano biračko tijelo. Oduzimat će glasove HDZ-u koji ima probleme s učestalim aferama, oduzimat će i glasove HSS-u, a dobar dio glasova oduzet će i pravašima koji su stvorenu izbornu bazu u Osijeku izgubili kompromitirajućim izletima XXXXL vođe. Oduzeli su u Osijeku i dio članstva SDP-u, što govori kako podjela na lijevo i desno orijentirano biračko tijelo u Slavoniji i nije baš čvrsta. HDSSB je imao nekoliko sitnih afera. Sjetimo se samo zastupnika Drmića, tajkuna Tadića koji je nudio mito sucu Vrhovnoga suda za slobodu Glavaša, te njegove afere „šljunak“. Unatoč svemu, mislim da se ove afere nisu politički značajnije odrazile na njihovo biračko tijelo. Generalno gledano, to je još uvijek isto biračko tijelo koje je nastalo djelovanjem HDZ-a, a utemeljeno na političkom žrtvovanju Branimira Glavaša. Principijelnost koja krasi rad ove stranke, vezano za rad i ime Glavaša, svakako je za pohvalu, ali generalni lagani postupni odmak od ipak osuđenoga ratnoga zločinca (bez obzira na okolnosti) donio bi na predstojećim izborima snažniji vjetar u leđa HDSSB-u. To bi se posebno odrazilo u sredinama kao što je naša, gdje Glavaš nema karizmu kakvu ima u Osječko-baranjskoj županiji. Ovih dana na proslavama Domovinske zahvalnosti HDZ se razbacuje različitim izjavama o našim generalima iz rata, dok na istim izjavama HDSSB strpljivo skuplja političke bodove koji će biti od velikoga značaja u predizbornoj kampanji.

Unutarnje ustrojstvo i rad stranke s članstvom vrlo je slično kao i u drugim strankama. Tko god se novi pojavio u stranci, tretira se kao prijetnja vodstvu. Još ako ima ideju, obrazovan je i ugledan ili odstupi od zacrtane politike, odstrane ga kao kancerogenu izraslinu s ljudskoga tijela. Uostalom i predsjednik stranke i naš saborski zastupnik su kirurzi traumatolozi, tako da im je ova operacija poznata iz svakodnevnoga rada. U politici su ove negativne selekcije vrlo česte, a od njih pate gotovo sve stranke. Pojava negativne selekcije u politici je dovela na samo dno gospodarstvo i ukupan društveni život u Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji. Gotovo sve stranke su pretrpjele raskole i svađe zahvaljujući najprimitivnijem tračerskom obliku komuniciranja među članovima. Vještim političarem se smatra onaj koji unosi najviše nemira i među članovima stranke te stvara takvu atmosferu u kojoj se nitko ne osjeća sigurnim. Tada su sve otrovne strelice uperene protiv drugih, a on uživa u hladovini svoga političkoga umijeća.

Zapravo, u politici vam je najvažnije biti lojalan i poslušan, a o struci i ne morate baš znati mnogo. Kao takvi izvršavate postavljene zadaće i u zasjedi čekate svoje vrijeme. Možda je ono pred vama. Što čekate, pridružite se onima koji vas hoće!

Svima njima treba naš glas, a nas građane pozivaju na izbore samo zato da bismo odobrili ovakvo stanje.


Tomislav Lukić, prof.

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

6.10.2011.Okolišno pravo i pravaši

22.9.2011.Politički kameleoni

15.9.2011.Prozori u svije(s)t

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

1.9.2011.Brodski jal ili kal

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

15.7.2011.Kada slova i riječi bole

8.7.2011.Kada lijevo i nije lijevo

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA