Komentari

Okolišno pravo i pravaši

OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

Datum objave: 6.10.2011.

Slavonski Brod je, niti kriv niti dužan, igrom slučaja i u novije vrijeme postao grad pravaša. Za to veliku zaslugu nosi čovjek koji nije pravaš nego je u vrijeme svoga djelovanja bio liberal, a prije ovoga još ponešto. U jednoj vratolomiji političkoga preslagivanja zahvaljujući ovom liberalu sumnjive političke orijentacije po vrlo velikoj cijeni na površinu je isplivao pravaš kojem je pripala visoka funkcija u gradu iako tamo nikako nije trebao biti. Čovjek je vrlo vješto po svim principima političkoga preživljavanja o kojima sam pisao u prethodnim brojevima pomeo sve političke protivnike u svojoj stranci, istu razvalio, pomeo svoje koalicijske partnere s kojima je došao na vlast i kojI, uz put rečeno, nisu bili sjena ozbiljnoga političkoga djelovanja. U konačnici je i svoga političkoga autora „liberala“ poslao u povijest. Uništio je sve oko sebe pa i samu stranku, posvađao se sa svima pa i sa samim sobom, potrošio gotovo milijardu kuna za šest godina bez vidljivoga rezultata i bez realizacije makar jednoga obećanoga projekta, ali ostao na vlasti. U to postao je politički inovator bez premca i u sve leksikone i rječnike političkih pojmova uveo izraz „kalimero politika“. To vam je takva politika kada su svi drugi krivi za probleme koje vi trebate riješiti, a vi ponavljate kao papagaj: “Nepravda,oni su krivi“. I svi vas mrze i protiv vas kuju urote Zrinski-Frankopan. Ovaj eklatantan primjer je potvrda teze. Nije bitno kako, ali ostati na vlasti znači biti dopadljiv građanima, a to opet znači biti uspješan političar. I to vam je tako u politici.

Od nastanka moderne hrvatske države mi smo jedini grad koji je za ovih dvadeset godina sve gradonačelnike imao liječnike. Imam zaista veliki broj prijatelja liječnika i izuzetno uvažavam ovu cehovsku skupinu. Regrutiraju se iz reda najboljih, a njihovo obrazovanje, ako žele ostati u struci i na vrhu, traje cijeli život. Svatko od njih ima u svom djelovanju potrebnu dozu respektabilnoga humanitarnoga djelovanja. Ali kao političari u našem gradu su se pokazali malo ili nimalo uspješnim. Koristili su na izborima svoju karizmu „doktora“ i na takav način zauzimali mjesto u politici. Redom gotovo svi „doktori-političari-gradonačelnici“ imaju zasluge za ovako nizak položaj grada Slavonskoga Broda na ljestvici društveno-gospodarskoga razvoja države.

Da se mi vratimo našim pravašima. Čovjek zauzme čelno mjesto, uništi u svojoj stranci još jednog doktora i njega posla u oporbu, sve druge stranke i kandidate za gradonačelnika (koji su na nekim listama i postavljeni kako ne bi predstavljali konkurenciju) i na prošlim lokalnim izborima uvjerljivo pobijedi. Obećao je čuda: Seramidini vrtovi, novi nogometni stadion za „milijun“ gledatelja na odlagalištu otpada, novo naselje na mjestu stadiona, nove parkove, gospodarski razvoj, skulpture s likovima iz Ivaninih bajki po gradu i još mnogo toga. Moramo se svi skupa sjetiti spektakularne izložbe u malom Beciću gdje je prikazan idejni projekt novoga stadiona. Projekt iz bajke, ali ovaj projekt je bila bajka kojom se dobivaju izbori. U konačnici nitko vas ne pita koliko ste za te ortodoksne gluposti potrošili novaca. I započe novu vladavinu. Gotovo sve značajnije poslove u gradu ovaj naš čovjek uglavnom dade tvrtkama koje nisu iz Slavonskoga Broda. Na ovaj način želi uništiti do kraja nejako gradsko gospodarstvo, a svima pokazati tko je gazda Joza. Promijeni cijelu gradsku upravu. Eliminira u gradu odjel za zaštitu okoliša i svoga političkoga istomišljenika pravaša degradira i stavi u kut za nedisciplinirane đake. Dok uništava kakvo-takvo organizirano upravljanje okolišem ima najgore riješeno odlagalište otpada u Hrvatskoj koje je u centru grada. Stanovnici Slavonije I i dalje piju 10.000 litara tehnološke vode dnevno iako to ne znaju i nitko ih na to ne upozorava, ima najmanju moguću površinu u gradu pod parkovima, projekt barem deset puta bio na raspravi, ali nikada nije maknuo od ideje, projekt pročistača otpadnih voda stoji već 6 godina, i da ne nabrajam više. Ovi gradski problemi se mogu riješiti ako se uloži trud, angažira znanje i izdvoje novci. Ali gledajte vraga. Naš „kalimero-pravaš“ postaje prvi ekolog regije i krene u rješavanje problema zagađenja u susjednoj državi. Organizira veliku političku kampanju, okupi brodske „intelektualce“, postaje okolišno osjetljiv i „sprečava“ zagađenje iz rafinerije nafte. Pošto otvara vrlo osjetljivu Pandorinu kutiju međudržavnih odnosa u grad nam dolaze predsjednici i ministri kako bi riješili problem. Znate li što su riješili? NIŠTA! Samo je naš okolišni pravaš, koji je prije toga uništio sve elemente okoliša u Slavonskom Brodu, dobio cijelu hrpu političkih bodova. Grad ga slavi kao spasitelja, a u stvari nije spasio niti uradio apsolutno ništa, a zagađenje nije umanjeno. Čovjek je sve svoje poraze, neuspjehe i promašene projekte pretvorio u pobjede. I to vam je uspješna politika i uspješan političar.

Na predstojećim izborima na državnoj razini pravaši bi imali ozbiljnu šansu zauzeti vrlo značajno mjesto na hrvatskoj političkoj sceni da nisu imali toliko promašenih kadrovskih egzibicija i cijepanja. Imali su veliku šansu iskoristiti nastali vakum koji je proizveo HDZ aferama i gubitkom dijela članstva. U međuvremenu je nastala nova pravaška stranka koja sadrži u sebi perspektivu jer je, čini se, okupila onaj zdraviji dio stranke. Vođa (XXXXL) izvornih državnih pravaša je prvo eliminirao svakoga unutarnjega političkoga protivnika, pa se zanio u čistki i u konačnici eliminirao samoga sebe. Sada čujemo da se vraća na liste kako bi ponovo došao u Sabor, iako je iz Sabora sam otišao. Angažirao je i neke naše lokalne dobro potrošene političke old timere za druge izborne jedinice.

Vidite koliko sam bio u pravu. Teško je biti na vlasti, ali još je teže ne biti tamo.


Piše: prof. Tomislav Lukić

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

22.9.2011.Politički kameleoni

15.9.2011.Prozori u svije(s)t

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

1.9.2011.Brodski jal ili kal

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

12.8.2011.Sa čokanjem u Hrvatski sabor

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

15.7.2011.Kada slova i riječi bole

8.7.2011.Kada lijevo i nije lijevo

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA