Komentari

Politički kameleoni

OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

Datum objave: 22.9.2011.

Pred nama je burna politička jesen iako ni tijekom ljeta nije nedostajalo vrlo atraktivnih društveno političkih događanja. Izbori su pred vratima i svaki malo ozbiljniji političar traži šansu u političkim pretumbacijama koje nam slijede prvenstveno na državnoj razini. Svakodnevna paljba iz svih oružja trese političku scenu, dok u slavonskoj ravnici stoluje prividna tišina. Čuje se samo tek poneki ratni poklič, a ratne se boje stidljivo stavljaju na lica. Što se to događa s bojama lica? E, to je pitanje svih pitanja.

U proteklih dvadeset godina političari su znali često promijeniti stranku i time doprinijeti raznolikosti i uzbuđenju na političkoj sceni. Moramo se sjetiti devedesetih godina kada smo puni entuzijazma krenuli u stvaranje moderne hrvatske države. Velika većina tadašnjih političara regrutirana je iz redova jedine političke partije, Saveza komunista Jugoslavije - SKJ. Jedan dio je dolazio iz zemalja u kojima su demokratski procesi bili dio svakodnevice dok je jedan dio svoje političke ambicije, koje je skrivao duboko u sebi, dobio prigodu pokazati. Slična situacija bila je i u našem okruženju. Polaznici političke škole iz Kumrovca uz ljude prepune iskrene želje i ljubavi za Hrvatsku činili su tih dana devedesetih političku scenu Slavonije. Kvaliteta političara stvaranih u edukativnoj zagorskoj instituciji bila je na zavidnoj razini, a veći broj aktivnih današnjih političara ima završenu tu školu.

U to vrijeme šest hrvatskih stranaka dominiralo je političkom scenom. To su HDZ, SDP, HSLS, HNS, HSP i HSS, dok su ostali ipak bili regionalnog karaktera, ili nisu pravili zanimljiviji utjecaj na aktualna politička zbivanja. Kako je vrijeme demokracije odmicalo tako su se gomilale neostvarene osobne želje, povećavao se broj političkih poraza, a kod nekih su osobne frustracije prešle gornju granicu tolerancije. Dolazi do stvaranje cijeloga niza političkih stranaka bez infrastrukture, ali sve u cilju postizanja osobnog cilja. Nastajali su DC, AHSS, HB, Liga za Brod, HIP, HDSSB, HSP-Ante Starčević i mnogi drugi. I Brođani su počeli pokazivati sve češće osobinu političkih kameleona. Mijenjale su se stranke kao košulje, tuklo se iz svih oružja protiv dojučerašnjih kolega, a sve s ciljem biti na vlasti. Opet je na snazi ona teza: Teško je biti na vlasti, ali teže od ovoga je ne biti u njoj. Zbog ovih pojava se gubila većina u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini, ostajalo ili se postajalo gradonačelnikom, dok su neki spretnim prevrtanjem dospjeli u Sabor. Svi gradonačelnici Grada Slavonskog Broda u modernoj Hrvatskoj su bili politički kameleoni osim dr. Mate Vukelića koji je počeo i završio svoju političku karijeru kao član HDZ-a. Vladimir Jerković (HDZ- HSLS), Jozo Meter (HDZ-HB),čak je i sadašnji gradonačelnik bio član HDZ-a prije svoga dolaska na vlast s HSP-om.

Stvoriti političku stranku od utjecaja na državnoj razini je ogroman posao. Za to treba imati istomišljenike, ljude sa ambicijom i novcem, te ogroman entuzijazam i viziju. Bez kvalitetne infrastrukture stranke nemate ozbiljniju šansu trajati na političkoj pozornici, a stvarati političku infrastrukturu je veliki i skupi posao. Ipak je većina novih stranaka u stvari „plesala samo jedno ljeto“. Kako su se pojavili, tako su i nestali, a odmetnuto članstvo se utopilo ponovo u domicilne ili nove stranke po različitim cijenama. U odmetništvu pojedinci su sigurno postigli ograničene osobne ciljeve, kao recimo biti kakav pročelnik, ravnatelj ili direktor dok je većina iza sebe imala samo gubitke slobodnoga vremena i materijalne troškove. Samo su rijetki i to zahvaljujući spletu političkih i sretnih okolnosti ili uz uložen nadljudski napor i rad uspjeli. U presudnim momentima nemajući političku viziju za svoj osobni interes jednostavno prodaju sve članstvo koje ih je u presudnom političkom momentu u njihovoj disidentnoj namjeri slijedilo. Većina političkih kameleona ipak kad-tad bude kažnjena i nestanu iz političkoga života.

Na širokoj desnoj strani političke scene najčešće su se događale ovakve egzibicije, mada i lijeva nije bila operirana od promjene stranačkih ideala. Unatoč navodnom lošem političkom imidžu ovih dana svjedočimo pravoj navali političkih kameleona upravo na HDZ. Svi se žele pod svaku cijenu odjednom vratiti iz nekih propalih ili nestalih stranaka i biti na „gubitničkoj sceni“ stranke kojoj redom gotovo svi politički analitičari daju minimalne izglede na predstojećim izborima. Možete li to zamisliti? Politički oldtimeri se predstavljaju kao spasitelji i nude svoj davno izgubljeni imidž u svrhu uspjeha stranke. Napada ih valjda grižnja savjesti zbog jednom izdanih ideala ili neostvarenih osobnih ambicija. Zaista simptomatična ilustrativna pojava.

Kvalitetan i uspješan političar je onaj koji u svakom trenutku donosi ispravnu odluku. To je često vrlo teško jer se dogode situacije da što god odlučite - svakako griješite. Ali kada u svojim političkim odlukama tri puta za redom odaberete pogrešno i kada izađete na izbore pa i tamo više puta izgubite, morate shvatiti kako ste politički antitalent. U ovim slučajevima ne pomaže niti mijenjanje stranaka, ogroman trud, kontinuirani politički rad i uložena sredstva jer jednostavno politika nije za vas. Neki uz ovo pogrešno pomisle kako mogu sve kupiti novcima. I ovo može biti točno jer je u politici zaista sve na prodaju, a ona je u stvari najveći mogući biznis. Političke stranke vam dođu kao dobro uhodana poduzeća gdje se jedino dobro prodaje magla. Kupci magle smo mi, obični građani, koje demokratski pozivaju na izbore kako bi odobrili ovakvo stanje. Pošto se naš lijepi grad i županija nalaze na Savi, magla je kod nas vrlo česta pojava pa je imamo u izobilju.

Kupujmo hrvatsko!


Piše: Tomislav Lukić, prof.

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

6.10.2011.Okolišno pravo i pravaši

15.9.2011.Prozori u svije(s)t

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

1.9.2011.Brodski jal ili kal

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

12.8.2011.Sa čokanjem u Hrvatski sabor

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

15.7.2011.Kada slova i riječi bole

8.7.2011.Kada lijevo i nije lijevo

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA