Komentari

Prozori u svije(s)t

OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

Datum objave: 15.9.2011.

Medijski prostor Brodsko-posavske županije i Grada Slavonskog Broda otprilike je u onom stanju u kakvom nam je cijela društvena zajednica, s mnoštvom financijskih problema, ali činjenično bi mogao biti i mnogo bolji, kvalitetniji, širi i zapunjeniji.

Na žalost, u našoj županiji djeluje samo jedan tiskani list i to ovaj koji upravo čitate. Posavska Hrvatska nas redovito, objektivno i vrlo profesionalno tjedno izvješćuje već dvadesetak godina. Najveći nedostatak naše novine je upravo ova zadnja riječ tjedno, zbog česte zastarjelosti informacija koja se mora uvijek kompenzirati na različite načine. Kako bi ovaj nedostatak popravili i počeli izlaziti recima dva puta tjedno morala bi materijalna dimenzija novine biti sasvim drugačija. Redakciju čini vrlo profesionalan tim znalaca koji svoj posao u najmanju ruku obavljaju korektno, nepristrano, s vrlo visokim novinarskim etičkim kodeksom. U samom pristupu već zastarjelim informacijama koje redovito čitamo novinari koje smatram profesionalnim mogli bi unijeti malo više sebe pa tu vijest učiniti kvalitetnijom ponekom izjavom aktera ili komentarom. Kao pravilo u svaki bi broj trebalo uvesti obavezni intervju, te reakcije ili ankete čitatelja. Kolumne koje i sam pišem imaju različitu namjenu i kao takve su korisne i korektne za publiku kojoj su namijenjene. Uglavnom se radi o dosada neizrečenim osobnim profesionalnim impresijama od kojih kao posebno vrijednu izdvajam kolumnu Zvonimira Toldija o povijesti brodske Posavine.

Medijski radijski prostor popunjavaju gradski Radio Brod i regionalni Radio Slavonija. Gradski radio nas redovito i profesionalno objektivno izvješćuje o događajima vezanim za sam Grad. Medijski sadržaj je objektivan i vrlo otvoren, interesantan i širok. Radio Slavonija ima vrlo kvalitetan tim novinara koji su razinu izvješćivanja i sadržaj izdigli iznad uobičajene i djeluju u kombinaciji s Medija servisom vrlo moderno i moćno. Glazbeni sadržaj je namijenjen mlađim generacijama. Otvoreni su za svaku suradnju, prozor su u regiju i sasvim sigurno spadaju u red najboljih radijskih kuća u Hrvatskoj. Međutim, ne treba vas iznenaditi podatak kako unatoč ovim komplimentima Radio Brod ima 15% veću slušanost nego Radio Slavonija. Radio kao medij je omiljen kod srednje i starijih generacija dok mladi, ako nisu u autu, ipak rjeđe primaju informacije na ovaj način. Koncepcijski Radio Slavonija za moj ukus ima šture vrlo kratke vijesti u kojima je u pravilu izostavljeno aktualno zbivanje u gradu. Mora se priznati kako Radio Slavoniji nedostaje doajen brodskog novinarstva Dražen Kasun. Lepršav, lagan za slušanje, duhovit, ali i vrlo ozbiljan, od kada je na bolovanju iza sebe je ostavio pravu rupetinu u radio-novinarstvu.

SBTV je naša jedina televizija koja nas kroz svoj program uvodi u modernu dimenziju informiranja. Kroz različite razmjene i kupovine programa, ali i u solidnoj vlastitoj produkciji uspijevaju egzistirati na tržištu iako je ovaj medij uvjerljivo najskuplji. Uigrana, sada već iskusna ekipa novinara i tehničkoga osoblja uspijeva se izboriti na tržištu vrlo solidnim izvješćivanjem s lokalnih događaja. Ovakva izvješćivanja ne zaostaju za sličnim na puno iskusnijim televizijama. Kao i svakom drugom mediju nedostatak vlastitih novih ideja i inventivnosti će u skoro vrijeme postati prava prepreka daljnjem razvoju SBTV-a.

Elektronski internetski medijski prostor u ovom trenutku je najslabija karika u sustavu našega informiranja. Sbonline je naš najstariji internetski portal koji postoji od 1996. godine, u vrijeme kada je broj računala i internet priključaka u Slavonskome Brodu bio zanemariv. Ali zahvaljujući izuzetnom entuzijazmu i viziji jednoga čovjeka, Željka Klindžića, uz velike teškoće ovaj portal do danas predstavlja prozor u svijet globalnih komunikacija. I danas je Sbonline bio poveznica Brođanima diljem svijeta. Klindžić je dobitnik i nekoliko vrijednih međunarodnih nagrada za različite oblike programiranja na internetu. Zajedno s Klindžićem sudjelovao sam u izradi nekoliko stručnih web stranica od kojih je sigurno varganj.hr najznačajnija jer je svojevremeno, dok je bila u produkciji, zauzimala visoko 50. mjesto u svijetu po broju obrađenih gljiva, te imala 12 znanstvenih citata. Danas je Sbonline u produkciji, ali nema kvalitetan izvor dnevnih informacija iz lokalne i regionalne zajednice, niti tim novinara koji bi administrirao stranicu, tako da se portal puni tzv. „free vijestima“ koji su mu dostupni.

Drugi portal koji na žalost nije više u produkciji je Sbi portal. Administratori i upravljački tim ovog portala su vrlo uspješno nekoliko godina bili značajno osvježenje na našem medijskom informatičkom nebu. Svojim vrckavim mladalački entuzijazmom i oblikom pristupanja informiranju uvelike su razbili stereotipe i izuzetno doprinijeli informiranju građana Slavonskoga Broda. Iz nekih razloga (vjerojatno materijalnih) portal nije više u produkciji.

Treći i najmlađi elektronski medij u produkciji je Sbplus portal. U početku djelovanja ovaj portal je obećavao jako mnogo. Okupio je vrlo značajna novinarska imena koja su trebala dati svoj doprinos uspjehu portala. Međutim, vjerojatno zbog financijskih problema, vlasnik nije uspio zadržati okupljeni tim, pa se portal sveo na povremeno pisanje tek ponekoga autora. Portal je urađen u solidnom internetskom alatu koji od montiranja nije dorađivan. Veliki nedostatak portala je njegova internetska neprepoznatljivost jer na ovom informatičkom problemu uopće nije rađeno. Sadržajno ovaj portal je u stvari novinarski gledano poprilično neprofesionalan. U zadnjih nekoliko mjeseci tekstovi koji nude informaciju o događaju su vrlo jednostrani, u sebi sadrže osobno stajalište, što nikako ne bi smjelo biti u novinarstvu. Uz to komentari i forumi koji se pojavljuju na ovom portalu puni su mržnje i uvreda za koje moralnu i kaznenu odgovornost snosi isključivo urednik. Uz sve ovo portal nema lektora tako da je većina tekstova puna gramatičkih i pravopisnih pogrešaka. Unatrag nekoliko dana u podnaslovu jednoga teksta se pojavila takva neoprostiva gramatička pogreška da bi autor iste sekunde u osnovnoj školi dobio jedinicu iz hrvatskoga jezika. Činjenica je kako portal ima evidentnu perspektivu i u dogledno vrijeme kada se savladaju dječje bolesti ima šansu postati pravim medijskim prostorom.

Svi ovi mediji, uz naravno državne i globalne, uvelike sudjeluju u formiranju javnoga mnijenja grada i županiji pa bi društvena zajednica trebala dati značajniju materijalnu podršku svima.

Ne trebamo se bojati znanja već neznanja.


Tomislav Lukić, prof.

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

6.10.2011.Okolišno pravo i pravaši

22.9.2011.Politički kameleoni

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

1.9.2011.Brodski jal ili kal

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

12.8.2011.Sa čokanjem u Hrvatski sabor

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

15.7.2011.Kada slova i riječi bole

8.7.2011.Kada lijevo i nije lijevo

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA