Komentari

Brodski jal ili kal

OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

Datum objave: 1.9.2011.

Kako predizborna kampanja odmiče tako se i na političkom nebu iznad Slavonije, ali i iznad Slavonskoga Broda počinje mijenjati vrijeme. U svakom času ponekome zasija sunce dok neke prekriju tamni oblaci iz kojih se svaki čas očekuje kiša. HDZ i SDP se svakodnevno putem medija sve žešće obračunavaju u boju promjenljive sreće. Čini se kako agresivni napadački nastupi SDP-a, koji ipak po svim anketama vodi, nisu značajnije urodili plodom. HDZ drži vrlo stabilnu poziciju zahvaljujući infrastrukturi stranke i uspješno osmišljenom strateškom pristupu medijima kod kojih i nisu baš u milosti. U HDZ-u na regionalnoj razini dogodila se logična promjena. Zbog poznatoga sibinjskoga procesa raspušten je županijski odbor, te imenovano povjerenstvo za provođenje procesa pripreme izbora za Sabor. Poruka iz Zagreba je više nego jasna: Ljudi, mobilizirajte sve snage i započnite s kvalitetnim radom. Svaki član stranke je bitan i svatko ima svoju šansu doprinijeti uspjehu.

Međutim, Brod bi do danas imao barem tri ministra i deset državnih tajnika kada mi ne bi bili mi. Dio nezadovoljnika je krenuo odmah u antikampanju prepoznajući u povjerenstvu listu za novi saziv Sabora iako povjerenstvo to nije, niti bi i trebalo biti. Komentiraju se imena, od kuda ovaj, od kuda onaj, zašto Janko nije Marko itd. Dio počinje lobirati za sebe smatrajući da su baš oni odabrani zastupnici, ministri, dopremijeri i slično ne birajući sredstva kako bi to ostvarili. Stranačke interese uvelike su zamijenili osobni.

SDP na ovim izborima ima povijesnu šansu nakon deset godina doći na vlast. Unatoč povoljnom okruženju koje želi promjene i smjenu aferama izjedene aktualne vlasti, ne dominiraju tako kako se očekivalo.Vodstvo stranke sebe već uvelike vidi u ministarskim stolicama na Markovom trgu i počinje manipulacija. Ova atmosfera se prenijela i na lokalnu razinu pa žučnih diskusija, prepucavanja, spletkarenja i podmetanja ne nedostaje i u našem gradu. Trenutno imamo vrlo visoko pozicioniranoga dužnosnika u SDP-u, pa građani u slučaju pobjede ove stranke očekuju konačno barem jednoga ministra Brođanina. Istu rečenicu koju sam napisao za HDZ mogu slobodno i ovdje kopirati. Dio članova stranke počinje lobirati za sebe smatrajući da su baš oni odabrani zastupnici, ministri, dopremijeri i slično ne birajući sredstva kako bi to ostvarili. Stranačke interese uvelike su zamijenili osobni.

HSP, koji je na vlasti u gradu, zahvaljujući ovoj pojavi kada osobni interesi nadvladaju stranačke, je konzumirao s katastrofalnom posljedicom. Najjača gradska stranka jednostavno se raspolovila na dva dijela. Da su ostali jedinstveni niti jedna odluka u regiji ne bi bila donesena bez njih, a na ovim izborima bi imali u našoj izbornoj jedinici možda i dva zastupnika, ali ovako jedva upravljaju gradom u nekakvoj tehničkoj koaliciji ili ne znam niti kako bi to nazvao.

U cijeloj ovoj situaciji u gradu se pojavilo nekoliko grupa nezadovoljnih političkih oldtimera koji svoje životne frustracije, osobne, materijalne, društvene i moralne bankrote pokušavaju staviti u funkciju neke od aktualnih politika služeći se sumnjivim sredstvima iako su iz njih poodavno izopćeni. Dio njih se odlučio djelovati kroz frizeraje i kafiće pokušavajući glamoruznim, velikim i teškim nastupima doći do neke od željenih pozicija u pojedinim strankama koje imaju šansu. Neki od njih se javno hvale kako su postali zviždači i time doprinose poboljšanju ukupnoga gospodarskoga stanja. Možda su ove primitivne političke metodologije nekad i donosile uspjeh, ali ipak se čini kako danas nemaju nikakvoga utjecaja na politički život osim zadovoljenja osobnih frustracija. Drugi putem elektronskih medija i društvenih grupa kao što je facebook pokušavaju ostvariti direktno utjecaj na javno mnijenje grada Slavonskoga Broda, ali i županije. Pri ovome se ne biraju sredstva kako bi se aktualni oblatili, a podobni uveličali ne vodeći računa o profesionalnosti struka u koje su zalutali. I ova pojava je uzela maha te isto mislim kako nema značajniji utjecaj na stvarno stanje u politici. Utjecaj elektronskih medija i korištenje interneta u našoj sredini nije na zadovoljavajućoj razini. Jedan od portala ima na najposjećenijoj vijesti tek nešto iznad 1.000 čitanja što je vrlo malo. Kada bi informatičar pročitao strukturu posjeta po tzv. internet protokolu IP vidio bi kako u prosjeku tih 1.000 posjeta dolazi s 500 IP-a što znači da tu vijest pročita tek 0,5% građana Brodsko-posavske županije. Društvene grupe su još ograničenije jer se vijesti distribuiraju na poznato, tj. animiraju se grupe koje dobivaju tekstove. Pošto se u ovim kafanskim grupama ipak radi o oldtimerima, koji su tek u poznim godinama uvidjeli mogućnosti koje pruža internet, njihovo korištenje je još ograničenije, dok sustavni kafanski rad daje svima nama dobro poznate rezultate - bogatoga gazdu kafića.

U zadnjem kvartalu 2011. godine dolaze nam novi državni izbori na kojima ponovo odlučujemo. Svi skupa se nadamo kako će nam političke stranke ponuditi na listama kvalitetna, stručna i nekompromitirana imena koja će moći na pravi način u Saboru predstavljati interese nas građana. To nikako ne bi smjeli biti oni koji liječe svoje osobne i poslovne frustracije, oni koji idu zaraditi ratu kredita koji uopće ne mogu otplatiti, koji pokušavaju u kasnim godinama riješiti samo svoj status i možda dobiti saborsku mirovinu. Ne trebaju nam oni za koje znamo koliko ne znaju, već sposobni, stručni, pošteni i vrijedni. U Zagrebu nam treba cijeli niz kvalitetnih ljudi ne samo u Saboru nego na mnogim mjestima odlučivanja koji mogu lobirati za nas i našu društvenu zajednicu. Do toga se dolazi poštenjem, radom, zajedništvom, poštivanjem, stručnošću, tolerancijom i političkom mudrošću.

Moram o se upitati kada će brodski jal prestati biti kal?


Tomislav Lukić, prof.

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

6.10.2011.Okolišno pravo i pravaši

22.9.2011.Politički kameleoni

15.9.2011.Prozori u svije(s)t

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

12.8.2011.Sa čokanjem u Hrvatski sabor

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

15.7.2011.Kada slova i riječi bole

8.7.2011.Kada lijevo i nije lijevo

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA