Komentari

Kada slova i riječi bole

OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

Datum objave: 15.7.2011.

Zadnjih nekoliko godina moj veliki prijatelj Boža kroz svoje kolumne govori kako smo ne samo po gospodarskom rastu najslabije razvijena županija, nego smo i po broju pritvorenih u Remetincu najgori. I preko noći sve se na glavu promjeni. Nismo više zadnji, ali da li je ova promjena zakašnjela pitamo se svi. Za proteklih dvadeset godina moderne Hrvatske države ostali smo bez kompletnoga gospodarstva u vrlo sumnjivoj privatizaciji. S lica zemlje je doslovce nestao jedan TOB s tridesetak svojih prodavaonica i dispečerskim centrom, lanac ugostiteljskih objekata Brodvin, veliki poljoprivredni kombinat Jasinje s ogromnim poljoprivrednim površinama, vinogradima, vinarijom, silosima, pekarom i ribnjacima, Veterinarska stanica, s najvećim sustavom organizirane proizvodnje i prerade pilića u ovom dijelu Europe, Plamen tiskarska tvrtka, dijelovi Đure ĐakovićA, Ciglana Mika Babić, MIB tekstilna industrija, dijelovi Slavonije drvne industrije sa stogodišnjom tradicijom i i drugi. U Gradu se trgovalo Jasinjskim zemljištem, mijenjan je GUP i namjena zemljišta kako bi se različitim interesnim skupinama udovoljilo.

U sve ove privatizacije i različite radnje sa zemljištem duboko su umiješani političari koji danas pripadaju (ili su pripadali) različitim strankama koji su svoja politička opredjeljenja mijenjali kako je koja stranka bila na vlasti u gradu i županiji. Nikada naše pravosuđe nije provelo niti jedan ozbiljniji kazneni postupak protiv političara koji su uvijek kumovi ovakvih radnji i koji su duboko bili upleteni u ove i slične kriminalne radnje. Neki od njih nisu više među živima, neki su u političkoj mirovini, dok su neki još uvijek na političkoj sceni. Naše pravosuđe je uglavnom postizalo norme na bakama koji su nosile šteku cigareta iz Bosanskoga Broda, sitnim kriminalcima i drugima koji su potpuno beznačajni kao državni neprijatelji Republike Hrvatske. Njih su strogo kažnjavali i na njima trenirali svoja pravna dostignuća, čuvali svoje pravosudne stolice i bili podobni svim vrstama vlasti, dok su krupne ribe mirno plivale oko loše postavljenih mreža.

Pod pritiskom međunarodne zajednice dođe red i na nas. Prošli tjedan su priveli 6 osoba iz vojnoga vrha države, političkog vrha županije i dva gospodarstvenika. Ništa se nije dogodilo što bi iznenadilo hrvatsku i brodsku javnost. Dogodilo se očekivano, u stvari ono o čemu se šuškalo po kuloarima već duže vremena. Komentari koji su uslijedili od zainteresirane javnosti bili su vrlo različiti. Opet je naš predsjednik Ivo Josipović izašao najkorektnije s vrlo osmišljenom i politički razumnom izjavom: „Istaknuo bih kako je zakon za svakoga jednak. Ja osobno, a i oružane snage, podupiru sve akcije nadležnih tijela oko rasvjetljavanja ovakvih sumnji. Isto tako, siguran sam da će postupak biti brz, utemeljen na činjenicama i da će ishod biti pravedan”. Međutim, izjave koje su dolazile iz naše lokalne zajednice od onih koji su dobili ili kupili medijski prostor pokazale su sav naš provincijalizam, nedoraslost situaciji, a uz to izjave su bile pune osobnih frustracija. Uostalom, već sam u nekoj od prethodnih kolumna napisao: Brođani vam mogu sve oprostiti, ali ne mogu uspjeh.

Naš general koji je bio najviše pozicionirani Brođanin u vojnoj hijerarhiji Republike Hrvatske, ima najvišu vojnu naobrazbu, besprijekoran ratni put (dva puta ranjen, te sudjelovao direktno u najznačajnijim vojnim akcijama Domovinskoga rata) i impresivnu ukupnu vojnu karijeru. Došao je vrlo mlad do samoga vrha jedne ljestvice po kojoj je penjanje vrlo naporan i težak posao. Činjenice govore o tome kako do ovoga čina nije imao značajniji sukob sa zakonom. U zadnjih nekoliko godina kroz različite afere vojnika kojima je zapovijedao u ratu došao je na naslovne stranice pojedinih tiskovina. Oni koji bi trebali javno govoriti o ovakvim ljudima morali bi imati besprijekorne životne prošlosti, obrazovani, bez afera, društveno, kulturno, gospodarski ili na bilo koji drugi način ugledne osobe. Kada o postojećoj situaciji progovore osobe koje od nabrojanih osobina nemaju niti jednu i samo žele dobiti nekakve sitne političke poene u budućoj predizbornoj kampanji, onda se u javnosti sve protumači drugačije. Mediji koji su u principu željni krvi daju prostor onima koji ju puštaju. Moj pokojni profesor dr. Zdravko Pujić često je znao reći: „Tomislave, nikada te u životu neće omalovažiti i podcijeniti osoba koja vrijedi više od tebe!“

Slični komentari i izjave davane su i o ostalim uhićenima. Političke hijene su počele svoju igru i već se slažu nove kombinacije kojima nigdje kraja. U ovom trenutku Brođanima je potreban mir i razum, a političke stranke će nam valjda za predstojeće izbore ponuditi potpuno nove političare koji kao kada se ide na prvu pričest, pred javnost mogu izaći u potpuno bijelim haljinicama, bez ijedne mrlje ali i dovoljno iskusne i stručne. Nama ne trebaju oni koji na izbore idu kako bi riješili svoje financijske probleme i osobne frustracije, nego oni koji zaista žele raditi u cilju razvoja Slavonije i najljepšega nam grada u Hrvatskoj Slavonskoga Broda.


Tomislav Lukić, prof.

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

6.10.2011.Okolišno pravo i pravaši

22.9.2011.Politički kameleoni

15.9.2011.Prozori u svije(s)t

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

1.9.2011.Brodski jal ili kal

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

12.8.2011.Sa čokanjem u Hrvatski sabor

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

8.7.2011.Kada lijevo i nije lijevo

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA