Komentari

Kada lijevo i nije lijevo

OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

Datum objave: 8.7.2011.

Lijevo orijentirana politička scena regije dugi niz godina nije nikako uspijevala zauzeti poziciju u vlasti koju bi očekivali s obzirom na vrlo bogatu radničku prošlost i tradiciju velikih socijalistički orijentiranih imena kao što su Đuro Đaković i Đuro Salaj. Do Domovinskoga rata Slavonski Brod je imao danas gotovo nevjerojatnih 25.000 radnika, izgrađena naselja za iste, te snažnu industriju. Uostalom, imali smo i predsjednika Izvršnoga vijeća tadašnje republike unutar bivše države Antuna Milovića i lidera stranke SDP (pravni i ideološki slijednika SKH) u modernoj Hrvatskoj Ivicu Račana. Doprinos Ante Milovića izgradnji Slavonskoga Broda i Slavonije je, ma koliko ga neki osporavali, neupitan i značajan, a što se tiče Račana taj je (Bog da mu duši oprosti) zaboravio od kuda je isti tren kada je otišao u Zagreb. Od cijeloga njegovoga političkoga djelovanja kao zajednica nismo imali gotovo nikakve koristi, pa ga u Slavonskom Brodu vrlo malo ljudi doživljava kao Brođanina.

Danas možemo reći kako na predstojećim izborima SDP ima veliku šansu zauzeti vlast. Pored HDZ-a kao lidera desno orijentirane političke scene, izjedenoga velikim aferama, ali ipak s velikom i kvalitetnom infrastrukturom, te zasigurno velikim političkim uspjehom završetkom pregovora s Europskom unijom, SDP se pojavljuje kao nova snaga i glavni kandidat za preuzimanje vlasti. Izabrani kadar SDP-a na državnoj razini je koktel starijih jastrebova sa značajnim političkim utjecajima koji prvenstveno dolaze iz Rijeke i Dalmacije i koji se smatraju njihovim izbornim temeljem, do novih lavova koje je odabrao šef stranke Milanović, ali koji nikako da odbace "mliječne zube". Imaju toliko lošu agresivnu napadačku politiku koja kod većine građana izaziva osjećaje arogancije i prepotencije, a nikako političke stranke kojoj treba povjerenje građana. Po meni, vrlo loši pripremljeni politički nastupi, nedovoljno argumentirane teze, sveprisutna arogancija, loši odnosi s javnošću iz dana u dan doprinose sumnji u uspjeh SDP-a na sljedećim izborima. Prošlotjedni nastupi prvoga čovjeka SDP-a upravo su potvrda ovih teza. Neargumentirana elaboracija popraćena svađalačkim tonom koji se probirljivom biračkom tijelu nije mogao svidjeti. Još kada mu se odgovori istim tonom i argumentima kakvim je on napao vladajuće, još je žešći. Teško može čelnik jedne stranke za vladajuće reći, a detaljno narodu ne pojasniti: “Bolje im je da ništa ne rade i ništa ne potpisuju“. Čovjek je jednostavno najbolji kada ne nastupa u javnosti.

Na regionalnoj i lokalnoj razini slika je sasvim drugačija. U Brodsko- posavskoj županiji SDP je u opoziciji dok u Novoj Gradiški SDP ima s koalicijskim partnerima većinu u gradskom vijeću i gradonačelnika. U Slavonskom Brodu SDP je imao oduvijek značajno biračko tijelo, ali je imao i lidera koji je bio sve, ali nikada nije bio socijalist. Naravno da je odabir takve karizmatične osobe bio veliki teret razvoju stranke. Uz ovoga, po nekima dvojbenoga političara, SDP je imao i jednoga izvrsnoga saborskoga zastupnika i dugogodišnjega predsjednika županijskoga odbora koji je, čini se uspješno, doprinosio stabilnosti stranke i amortizirao lošu karizmu gradskoga vodstva. Osobno mi je žao što ovaj političar više ne djeluje. Danas je SDP u gradu u vrlo sumnjivoj neprincipijelnoj crveno-crnoj koaliciji (tehničkoj potpori) u kojoj su definitivno u defenzivi. Ako su se već odlučili za ovu ideološku opasnu avanturu, svoju kožu su trebali puno skuplje naplatiti. Činjenica je, unatoč mladom kadru na gradskoj razini, stranka gotovo da i nema nikakvu platformu i strategiju. Nemaju razvojnu viziju (ili o njoj ne pričaju), ali ako je imaju utopljena je u „kalimero“ politici aktualnoga gradonačelnika koji vješto koristi neiskustvo i politički avanturizam nedoraslih mu lavića mliječnih zuba. Umjesto da snažno zatresu političku scenu i svojim idejama, projektima, programima i zahtjevima prodrmaju gradonačelnika koji ima samo jedan cilj - ostati na vlasti, oni su se utopili u zadovoljavanju osobnih ambicija. Na zadnjoj sjednici gradskoga vijeća pokazali su kako se može biti i oštriji, a za to im je vjerojatno trebala preporuka iz Zagreba. Sada je valjda došlo vrijeme za distanciranje od gradonačelnika, a s ovim bi značajnije utjecali na predstojeće državne izbore, te zadobili povjerenje građana. Ovako se stiče utisak da je SDP kao i ostale stranke prepun članova kojima dominiraju oni s izrazitim osobnim ambicijama i vrlo su slična drugim strankama.

SDP ima i jednoga sjajnoga načelnika općine koji je pokazao kako SDP može i u ruralnoj sredini biti vrlo uspješan. Vodeći jednu mikro zajednicu istaknuo se kao kandidat za važne pozicije u Zagrebu, pa mu je za malo izmakao i Sabor u vrlo sumnjivom brojanju glasova na prethodnim izborima. Njegov rad obećava i stvara jedno kvalitetno okruženje i nadu u bolje sutra. Ipak se čini kako i u ovim slučajevima ne možemo izdići iznad provincijalizma. Osim nabrojanoga, SDP ima u Zagrebu iz Slavonskoga Broda vrlo visoko pozicioniranoga političara koji ima veliku šansu u budućim eventualnim preslagivanjima vlasti zauzeti onu ministarsku poziciju o kojoj mi Brođani sanjamo već dvadeset godina. Žalosno bi bilo ako i on započne svoje političko dokazivanje koristiti kao i većina drugih koji su otišli u Zagreb prodajući na tržnici nemorala za svoj osobni napredak sve projekte vezane za Slavoniju. Dobili bi Brođanina koji zaobilazi Slavonski Brod, a projekti vezeni za Slavoniju (ako ih uopće imamo) opet će završiti u nekoj birokratskoj ministarskoj ladici.


Tomislav Lukić, prof.

Ostale novosti

27.10.2011.Entropija Broda

20.10.2011.Educiranost političara

13.10.2011.Hrvatski seljaci ili Radićevci

6.10.2011.Okolišno pravo i pravaši

22.9.2011.Politički kameleoni

15.9.2011.Prozori u svije(s)t

8.9.2011.Kada otpad nije smeće

1.9.2011.Brodski jal ili kal

26.8.2011.Kada Sava krene prema Brodu

18.8.2011.Strategije bez strategije

12.8.2011.Sa čokanjem u Hrvatski sabor

4.8.2011.Izvana gladac, unutra jadac

29.7.2011.Čuvajte se senjske ruke

22.7.2011.Kukuriku kokoši jedna

15.7.2011.Kada slova i riječi bole

30.6.2011.OKOLIŠNE VIBRACIJE RAVNICE

23.6.2011.Politika kao sudbina življenja

17.11.2006.STRAHOTE SAMOOBMANJIVANJA

13.10.2006.MUŠKI BUNAR

13.10.2006.LEDENA BERBA - U RUJNU!

1.9.2006.ILI HB ILI NOVI IZBORI

1.9.2006.Bez rukavica

19.5.2006.DOMOVINA JE TAMO GDJE TI JE DOBRO!?

12.5.2006.INCIDENTI I AKCIDENTI

12.5.2006.OPTUŽUJEM!

3.4.2006.U KOM GRMU LEŽI ZEC?

3.4.2006.OTROVI U FUNKCIJI ZAŠTITE

27.3.2006.Eko slika našeg kraja (46)

27.3.2006.Pod povećalom

10.3.2006.Eko slika našeg kraja (44) BEUZ

10.3.2006.Pod povećalom

3.3.2006.ZAŠTITA OKOLIŠA U KLOPCI???

3.3.2006.PRESVLAČENJA