Turizam

Dani Slavonskog Broda u Zagrebu

Slavonska košarica kao primjer dobre prakse

Datum objave: 24.5.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Turistička zajednica Slavonskog Broda u suradnji s Turističkom zajednicom Zagreba i Udrugom brodskih studenata organizirala je Dane Slavonskog Broda u Zagrebu. Ovogodišnji je program počeo je predstavljanjem Turističkog klastera "Slavonska košarica" kao primjera dobre prakse studentima ekonomije, čiji je suorganizator bila Katedra za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Brođane, kao i studente, pozdravili su domaćini, prof. dr. sc. Mato Bertoluci, pročelnik Katedre za turizam, te profesori, prof. dr. sc. Darko Prebežac i doc. dr. sc. Josip Mikulić.

Predstavljajući Turistički klaster "Slavonska košarica" direktorica Turističke zajednice Slavonskog Broda dr. sc. Biljana Lončarić podsjetila je da su ga osnovali Grad Slavonski Brod, Razvojna agencija i Turistička zajednica. Napomenula je da je u početku okupljao proizvođače s područja grada, te je imao 28 članica. Danas, nakon proširenja na regiju Slavonije i Baranje, ima 97 članica i najveći je hrvatski turistički klaster.

Primjere dobre prakse predstavili su i Antun Tonkić , te Tajana Jurišić koja je priredila i malu modnu reviju svojih tkanih haljina.

Pet milijuna eura iz EU

Vrlo zanimljivo predavanje o razvoju škole priredio je Vlado Prskalo , ravnatelj Srednje škole "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod: - Studentima sam predstavio oblik poduzetništva, kako smo od situacije koja je bila depresivna, neobećavajuća, kojoj nitko nije dao vjetar u leđa, napravili školu koja danas ima solidan status unutar Republike Hrvatske, ali i Europske unije. Imamo rezultate na koje smo ponosni, "povukli" smo oko 5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU, napravili smo bolju i uspješniju školu. Moja poruka studentima je da moraju stvari uzeti u svoje ruke, da se trebaju educirati cijeli život, te da su sve promjene koje budu dolazile rješive, samo treba biti uporan i ulagati u sebe. Nužno je i surađivati s drugim ljudima, stvarati timove, a to je put kojim smo mi išli.

Predstavljanjem je bio zadovoljan i prof. dr. sc. Darko Prebežac: - Ideja o ovome je nastala spontano kada sam na sastanku u Ministarstvu turizma sreo direktoricu slavonskobrodske Turističke zajednice, a inače smo nas dvoje zajedno studirali. I po reakcijama studenata se vidi da su ovakva predavanja dobro prihvaćena, a na taj su način mogli izravno saznati o primjeni teorije u praksi.

Direktorica Lončarić najavljuje i daljnju suradnju s Ekonomskim fakultetom: - S Katedrom za turizam ćemo surađivati i u segmentu aktivnosti Turističke zajednice tako da u rujnu očekujemo studijsko putovanje zagrebačkih studenata ekonomije u Slavonski Brod. Nakon toga bismo ih i angažirali u određenim primarnim istraživanjima koje Turistička zajednica provodi u sklopu redovnih aktivnosti.

Nakon predstavljanja Klastera priređena je i degustacija proizvoda članova klastera, kulina, kobasice i slanine obitelji Galović, voćnih rakija obitelji Vitas i vina obitelji Čaldarević.

Večer Brođana i prijatelja

Cjelodnevni program završio je s Večeri Brođana i prijatelja u pivnici "Zlatni medo", uz već tradicionalni, zabavni program Tamburaškog sastava "Širok šor".

- Prvi put smo organizirali ovu manifestaciju kao cjelodnevnu što se pokazalo dobrim. Zagreb je grad velikih mogućnosti i nije neobično da i mnogi slavonskobrodski studenti ostaju tu živjetu. No, u posljednje se vrijeme čini kako ih sve više razmišlja o povratku doma, što, naravno, ovisi o mogućnostima zaposlenja u rodnome gradu, istaknuo je predsjednik Udruge brodskih studenata Tomislav Lalić.

Svake godine zagrebačke Brođane pozdravi i domaćin, gradonačelnik Milan Bandić , koji je i ovom prigodom Udruzi obećao prostor. - Shvatio sam da sam nešto previdio, nešto što nisam napravio. Udruga brodskih studenata godinu dana traži prostor, što do mene nije došlo, i evo već idući tjedan ćemo to pokušati riješiti, ne samo da ćemo naći prostor za udrugu Brođana, nego za sve Slavonce, obećao je Bandić. Napomenuo je kako u Slavonskom Brodu ima prijatelje, ali i kuma, te da će svakako doći na kavu u Slavonski Brod.

Uz studente na večeru u pivnicu pozvani su bili i predstavnici studentskih zavičajnih udruga iz cijele Hrvatske, ali i Brođani, uspješni gospodarstvenici i predstavnici društvenog života u Zagrebu. Svi su obećali pomoć Udruzi brodskih studenata.

Zagrebački Brođani obećali pomoć studentima

Dalibor Drugović, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb - Centar: - Rođeni sam Brođanin, enklava smo u Domu zdravlja koja vodi brigu o Brođanima i uvijek smo spremni pomoći kome treba. Redovito sam na večeri Brođana i dobro je da se ona održava u kontinuitetu.

Dragan Marčinko, predsjednik Upravnog odbora Centra za energetiku i investicije: - U Zagreb sam doselio 1996. godine i volim ove susrete Brođana. To treba njegovati. Činjenica je da je Hrvatska mala, da se svi međusobno znamo, ali svakome je drago vidjeti nekoga koga godinama nisi sreo i zato to treba održavati. Kad je riječ o prostoru za rad Udruge brodskih studenata, mislim da to možemo riješiti jer prostora ima, bitna je samo njihova volja za rad.

Prof. dr. sc. Maja Martinović, prodekanica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta: - Jako volim Brod i tamo imam puno prijatelja, a za njega me vežu i lijepe uspomene. Od onih sam Brođana koji se vole javiti na ovakva događanja, a to je, na neki način, i obiteljska tradicija jer je moj otac Dubravko Viduč bio predsjednik Kluba Brođana u Zagrebu 90-ih godina. Rat je prestao, Klub je prekinuo aktivnosti, ali mislim da ono što danas rade brodski studenti opet ima smisla. U Zagrebu je puno Brođana koji mogu pomoći brodskim studentima.

Prof. dr. sc. Igor Jukić , dekan Kineziološkog fakulteta: - Drago mi je da sam ovdje, a u razgovoru s ostalim rođenim Brođanima konstatacija je jedinstvena - zaista nedostaje ovakvih susreta. Inicijativa koju mlađi poduzimaju je nešto posebno dobro i treba ju podržati. U moje vrijeme studiranja mi Brođani smo se družili u užim društvima. Kada bi sadašnji studenti uspjeli potaknuti sve brodske studente u Zagrebu na druženje, možda bismo i mi stariji bolje reagirali. Što sam stariji sve više razmišljam o Brodu i sve se češće i radije vraćam u rodni grad. Podržavam sve akcije mladih Brođana i gdje god možemo pomoći to ćemo i učiniti.

San Ivanjske noći Satiričkog kazališta mladih

U programe obilježavanja Dana Slavonskog Broda u Zagrebu uključilo se i Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda. U kino-dvorani Forum Studentskog doma "Stjepan Radić" izveli su svoju nagrađivanu predstavu San Ivanjske noći.

Marija Kovačević

Ostale novosti

8.7.2016.Jače od državnog prvenstva!

14.8.2015.U Đermu vrhunski majstori

15.5.2015.Shopping turizam

10.4.2015.Jestivi suvenir

6.3.2015.Poziv na međunarodnu vrtnu izložbu

13.2.2015.Svih pet slavonskih županija zajedno

19.12.2014.Pored Save i sa Savom

24.10.2014.Dani hrvatskog turizma

10.10.2014.Peterostruko veći broj noćenja!

3.10.2014.Dvije regije u Oprisavcima

19.9.2014.U Hrvatskoj i Sloveniji

30.5.2014.Slavonska košarica u metropoli

23.5.2014.Hrvatski turizam u preustoju

14.3.2014.Petica turističkoj ponudi Slavonskog Broda

17.5.2013.Ljepote zavičaja u dječjim radovima

17.5.2013.Serenada Brodu

10.5.2013.Mladi Europljani u Staroj Kapeli

26.4.2013.Otvoren hostel u Velikoj Kopanici

19.4.2013.Turistička zajednica ugostila učenike

8.3.2013.I četvrta zvjezdica

16.11.2012.Imamo što naučiti od Brođana

5.10.2012.Zaklade pomažu, udruge ostvaruju

21.9.2012.Slavonska košarica

8.6.2012.Godina elitnog halal turizma

18.5.2012.Ljetna pozornica na bastionu sv. Elizabete

9.3.2012.Poslovni gosti preko tjedna, vikendom turisti

24.2.2012.Vodim jer volim Brod

28.10.2011.Hotel Art

4.2.2011.MALI HOTELI - PERJANICE HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE

17.9.2010.KUHINJA, KUŠAONICA VINA I ZATVOR

28.5.2010.BROD U ZAGREBU - ZAGREB U BRODU

30.12.2009.SKIJANJE POTUKLO RECESIJU

5.9.2008.JOŠ NE MOŽEMO UGOSTITI JEDAN AUTOBUS LJUDI

13.7.2007.Međunarodna regata

13.7.2007.OŽIVLJENA TRADICIJA

6.7.2007.NAGRADE TURISTIČKE ZAJEDNICE

28.9.2006.ATRAKTIVNO U BRODSKOM STUPNIKU

22.9.2006.NAJUREĐENIJI TRG U HRVATSKOJ

11.8.2006.Gdje ljetuju poznati Brođani

11.8.2006.Pete ribarske večeri u Davoru

1.4.2006.KOVAČNICA ŽAMBOK U TVRĐAVI BROD

25.3.2006.TOP NA BASTIONU SV. MIHOVILA