Turizam

Gdje ljetuju poznati Brođani

UGLAVNOM U PRIVATNOM SMJEŠTAJU

Datum objave: 11.8.2006.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Nakon burnoga srpnja gradonačelnik Mirko Duspara odmara se s obitelji u Kaštelima kod suprugine sestre gdje i inače ljetuju. Na Dan domovinske zahvalnosti bio je na poprištu središnje svečanosti obilježavanja vojno-redarstvene akcije «Oluja» u Kninu i Čavoglavama sa skupinom prijatelja, gdje je bilo još Brođana. Predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Jerković ljeto provodi, citiramo ga «sa svojom starosti i brigama». Kako nismo povjerovali u to, priznao je da planira na more: - Kći sam zadužio da mi nađe neko izolirano mjesto na moru. Malo ribarsko selo, gdje ima vode, ribe i vina, bez previše ljudi.

NETKO U POTRAZI ZA KORIJENIMA, NETKO DEŽURA

Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Markotić na godišnjem se odmoru vraća svojim korijenima, u Hercegovinu. Prilika je to da njegova obitelj i bratova, koji živi vani, provedu zajedničke trenutke. Župan Šimo Đurđević ljetovanje provodi u Novom Vinodolskom u privatnom smještaju, a već sljedeći tjedan počinje raditi. Zamjenik župana Zvonimir Laslo «dežura» u zgradi županije dok su ostali na odmoru. On je s obitelji bio tjedan dana u Drveniku u hotelu, a ukupno je imao deset dana godišnjeg što je, kako sam kaže, ipak bolje u odnosu na prošlu godinu kada je na godišnjem bio samo tri dana. Dok su gradski čelnici na odmoru, «dežurna» u Gradu je tajnica Ureda gradonačelnika Verica Tolić. No, već sljedeći tjedan se vraćaju i gradonačelnik i zamjenici pa će i gospođa Tolić na odmor koji će provesti u Brodu. Jozo Meter, gradski vijećnik, odmor već uobičajeno provodi u Pirovcu u vlastitom apartmanu gdje je s obitelji stigao 20. srpnja. - Vrijeme je prekrasno, a ovo je zadnja godina da je cijela obitelj na ljetovanju jer se najstarija kći Iva udaje. Zaista se odmaram, ali pratim i znam sve što se događa u Slavonskome Brodu što me nije iznenadilo, ali sam razočaran, rekao je dr. Meter. Boro Grubišić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, odmara se, kako čitatelji njegovo kolumne i znaju, na Viru u vlastitoj vikendici. – Budući da vrijeme nije najidealnije za kupanje, oblačno je, prepustio sam se robinzonskom istraživanju otoka. Obišao sam cijeli otok i upoznao i najskrivenije kutke. HSP-ov županijski čelnik Tomislav Vlajnić ovoga je ljeta imao zaista sretan događaj u obitelji – udao je kći. No, uspio je tek nekoliko dana otići i na more, bio je na Murteru gdje kod poznanika ljetuje već nekoliko zadnjih godina. Željko Landeka, čelnik županijskog HNS-a, ovaj vikend će se pridružiti svojoj obitelji u Svetom Filipu Jakovu gdje ljetuju već godinama u vlastitom apartmanu. Predsjednik županijskog HSS-a Davor Vlaović godišnji je odmor proveo u privatnom smještaju bivše ravnateljice Poljoprivredno-savjetodavne službe Marice Markusi u okolici Zadra. Uz kupanje bilo je vremena i za odlazak u Zadar i dakako obilazak nezaobilaznih morskih orgulja. Šerifa Isakovića, županijskog HSLS-ovca, ljetovanjem na moru časti brat koji radi i živi u inozemstvu. Već nekoliko godina ljetuje u Dramlju kod Crikvenice, a ove je godine pomogao bratu u sređivanju «papira» kod kupnje stana u tom gradu. Saborski zastupnik Mato Gavran bio je u Biogradu, te u Seget Vranjici u hotelu Medena. Čini se da je dobro napunio baterije jer je ovih dana zaokupljen fizičkim poslovima, ruši dvorišnu zgradu i pravi garažu. I Zdravko Sočković je zamijenio saborske klupe morskom obalom. Već tradicionalno s obitelji je na Viru u vlastitoj vikendici.

BRODOM, PA MOTOCIKLOM

Brodski SDP-ovac i odvjetnik Željko Rački cijelu godinu uživa na moru, a u Slavonski Brod samo navrati. Sa svojom flotom brodova oplovio je cijeli Jadran, a nakon krstarenja morem, sada na dva kotača krstari asflatom, te svojim motorom obilazi gradove po moru. Bio je i u Šibeniku, Vodicama, na Lastovu, Visu… Odvjetnik Mirko Tomac ljetovao je u Punatu na otoku Krku i odsjeo je s obitelji u hotelu Park preko turističke agencije. Smještajem je bio zadovoljan, ali vrijeme ih baš i nije poslužilo. – Obišao sam cijeli otok i vidio svaki zakutak Krka. Vratio sam se i sada obavljam poslove na kući i oko kuće. Kada živiš na selu i imaš kuću uvijek ima posla, malo radim na zemlji, a i bojam stolariju, kaže Mirko Tomac. Načelnik općine Garčin Mato Grgić već tradicionalno ljetuje u Novom Vinodolskom gdje ima kuću. Županijski financijer Ivo Lukić ljeto provodi na Pašmanu u mjestu Mrljane gdje ima kuću, odnosno jedan kat uz punca i punicu. Ove je godine unajmio kajak i u početku je dok nije svladao vožnju kajakom, prevrćući se zabavljao goste.

Bračni par brodskih liječnika Marica i Ivan Balen i ove su godine ljetovali u Pirovcu, gdje su proveli dva tjedna početkom srpnja i lijepo se odmorili. Doktoricu Balen sredinom srpnja čekala je i obrana docenture, tako da su sada oboje predavači na osječkom Medicinskom fakultetu. Dr. Božo Vujeva je na godišnjem još ovaj tjedan, a zadnje dvije godine odmara se na Lošinju u iznajmljenom apartmanu. Dio ovogodišnjeg ljeta proveo je i na otoku Ižu u kući kod kolege. Brodom, kako ističe, ne svojim, oplovio je lošinjski akvatorij do Italije i Kornata. Kako na Lošinju ljetuje dosta Brođana organiziraju se i teniski turniri. Zdenko Veir, direktor Elektre Slavonski Brod ljetuje na Pagu u vlastitom apartmanu. Gabrijel Sentić, voditelj poslovnice Credo banke na godišnji odmor će iza Velike Gospe, ali neće na more, nego će ostati u Brodu. Malo više će se posvetiti poljoprivrednim radovima u vinogradu i voćnjaku. Pero Paunović, voditelj pizzerije Uno za razliku od prijašnjih godina kada je ljetovao u Rijeci i riječkoj okolici gdje mu živi kći, ovogodišnji odmor proveo je u Makarskoj i zaključio kako je to zaista najljepši dio Jadrana. On i supruga na odmor su poveli i svoja dva unuka i uživali u ulogama bake i dide.

DIO BROĐANA NA GODIŠNJI U TRANSILVANIJU

Frano Piplović već tradicionalno ljetuje u svojoj kući u Vinišću, a tamo kuću na obali ima i Zvonimir Ćirić. Dubravko Galović s obitelji se odmarao u Crikvenici gdje ima stan. Silvio Stilinović, šef brodskoga Dopisništva HTV-a će s ekipom «2CV» put Transilvanije i u Ukrajinu. Za volanom ili kao suvozači u ovom avanturističkom pohodu bit će i urednik slavonskobrodske televizije Denis Čugura, direktor Topline Jure Čorak, brodski Ukrajinac Vlado Karešin, Tomislav Goll, Mirko Bilešić-Gumeni, Boža Krajnović i mnogi drugi. U Rumunjskoj će odraditi i «diplomatski» susret s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Karoševu što je dogovoreno sa saborskim zastupnikom hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj. Cilj im je rezidencija grofa Dracule, kao i zemljopisni centar Europe.

Marija Kovačević

Ostale novosti

8.7.2016.Jače od državnog prvenstva!

14.8.2015.U Đermu vrhunski majstori

15.5.2015.Shopping turizam

10.4.2015.Jestivi suvenir

6.3.2015.Poziv na međunarodnu vrtnu izložbu

13.2.2015.Svih pet slavonskih županija zajedno

19.12.2014.Pored Save i sa Savom

24.10.2014.Dani hrvatskog turizma

10.10.2014.Peterostruko veći broj noćenja!

3.10.2014.Dvije regije u Oprisavcima

19.9.2014.U Hrvatskoj i Sloveniji

30.5.2014.Slavonska košarica u metropoli

23.5.2014.Hrvatski turizam u preustoju

14.3.2014.Petica turističkoj ponudi Slavonskog Broda

24.5.2013.Dani Slavonskog Broda u Zagrebu

17.5.2013.Ljepote zavičaja u dječjim radovima

17.5.2013.Serenada Brodu

10.5.2013.Mladi Europljani u Staroj Kapeli

26.4.2013.Otvoren hostel u Velikoj Kopanici

19.4.2013.Turistička zajednica ugostila učenike

8.3.2013.I četvrta zvjezdica

16.11.2012.Imamo što naučiti od Brođana

5.10.2012.Zaklade pomažu, udruge ostvaruju

21.9.2012.Slavonska košarica

8.6.2012.Godina elitnog halal turizma

18.5.2012.Ljetna pozornica na bastionu sv. Elizabete

9.3.2012.Poslovni gosti preko tjedna, vikendom turisti

24.2.2012.Vodim jer volim Brod

28.10.2011.Hotel Art

4.2.2011.MALI HOTELI - PERJANICE HRVATSKE TURISTIČKE PONUDE

17.9.2010.KUHINJA, KUŠAONICA VINA I ZATVOR

28.5.2010.BROD U ZAGREBU - ZAGREB U BRODU

30.12.2009.SKIJANJE POTUKLO RECESIJU

5.9.2008.JOŠ NE MOŽEMO UGOSTITI JEDAN AUTOBUS LJUDI

13.7.2007.Međunarodna regata

13.7.2007.OŽIVLJENA TRADICIJA

6.7.2007.NAGRADE TURISTIČKE ZAJEDNICE

28.9.2006.ATRAKTIVNO U BRODSKOM STUPNIKU

22.9.2006.NAJUREĐENIJI TRG U HRVATSKOJ

11.8.2006.Pete ribarske večeri u Davoru

1.4.2006.KOVAČNICA ŽAMBOK U TVRĐAVI BROD

25.3.2006.TOP NA BASTIONU SV. MIHOVILA