Zanimljivosti

Svi za lijep i uređen grad

Izabrani najbolji u akciji Turističke zajednice grada Slavonskog Broda

Datum objave: 19.7.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Svečanost proglašenja najuređenijih i najboljih u akcijama Turističke zajednice grada Slavonskog Broda održana je prošloga petka na najljepšoj gradskoj terasi Caffe bara "Come back". Uime domaćina dobrodošlicu je zaželio Petar Huljić koji je i direktor Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, a kao koordinator za područje Turističkog klastera "Slavonija" najavio je jedinstvenu akciju izbora najboljih hrvatskih turističkih odredišta u kojoj 40 sudaca ocjenjuje uređenost hrvatskih gradova.

Vlasnicima najljepšeg gradskog bara i restorana, te najljepših gradskih okućnica, balkona, prozora i terase ugostiteljskog objekta poklone su uručile predstavnice Obrtničke i Gospodarske komore, Željka Pergl i Marija Lugarec, te gradonačelnik i predsjednik slavonskobrodske Turističke zajednice Mirko Duspara.

Uz čestitke svima koji su sudjelovali u ovim akcijama natjecateljskog karaktera, a posebno nagrađenima gradonačelnik Duspara je istaknuo: - I ovogodišnje su akcije pokazale da se Brođani trude urediti okoliš kako za sebe, tako i za one koji dolaze u grad. Nagrađeni pokazuju da se ostvaruje cilj Turističke zajednice, a to je da se akcija proširi kako bi se uključilo i predgrađe. Zahvaljujući građanima i njihovom trudu i Slavonski Brod je posljednjih deset godina osvajao značajne nagrade Hrvatske turističke zajednice što očekujemo i ubuduće. Priče nagrađenih govore da je Slavonski Brod lijep i uređen grad.

Novi projekti

Tom je prigodom voditelj RJ "Zelenilo" Komunalca Tihomil Rečić predstavio i nove projekte slavonskobrodske Turističke zajednice kandidirane prema HTZ-u koja je za njihovu realizaciju već odobrila inicijalna sredstva. Tako će se u runju realizirati projekt "Cvjetna dobrodošlica " na travnatoj površini na križanju Vukovarske i Svačićeve ulice. Glavni ured HTZ-a ovaj projekt sufinancira s iznosom od 20.000 kuna. Uz cvjetnu gredicu, grmolike nasade dobodošlicu će svima koji dolaze u Slavonski Brod poželjeti i trodimenzionalna skulptura rode. Autor rode je Dražen Grozdanović iz Udruge "Sveti Antun" iz Batrine.

Drugi kandidirani projekt je "Polivalentni vrt u Tvrđavi Brod" za koji je prethodnu suglasnost dao Konzervatorski odjel Slavonski Brod.

Najljepša okućnica obitelji Jovanović iz Brodskog Vinogorja

Ljepota za oko i raj za dušu

Da obitelj Jovanović oko svoje kuće u Brodskom Vinogorju (Hrastić 31) prvotno građene kao vikendica, nije učinila ništa više od redovite košnje, već bi i to bilo dovoljno da gostima iz "donjega grada" zastane dah kad stignu pred nju. A kad se pogleda sve ono što su od 1995. godine kad je vikendica postala obiteljska kuća, u njoj, a posebno oko nje na oko tisuću kvadratnih metara zelene površine do danas napravile Svjetlana i njezina snaha Marija, onda je to nešto na što ne mogu ostati ravnodušni ni najokorjeliji sinovi asfalta i gradskog betona. Obitelj Jovanović u Vinogorje je doselila upravo iz središta grada, iz Zrinske ulice što je začudilo mnoge njihove prijatelje. Okućnicu su intenzivnije počeli uređivati prije 10 godina, a glavni pokretač je bila Marija, inače frizerka po struci, koja je velika ljubiteljica cvijeća i svega što raste na zemlji. Nikakav poseban detaljan plan nisu imale nego je jedna stvar spontano povlačila drugu.

- Naša bi se okućnica mogla podijeliti u nekoliko cjelina od kojih je prva, ona kod samog ulaza u kuću, namijenjena odmoru i ugodnom druženju i tu smo, uz stolove, stolice i ljuljačke, postavili i vodoskok čiji zvuk smiruje. Drugi dio je namijenjen djeci, njihovoj igri i zabavi i tu smo smjestili tobogan i ljuljačke, a u blizini je i mjesto na koje postavljamo bazen. Preostali dio bih nazvala radnim dijelom okućnice na kojem je malo vrta i voćnjaka te plastenik. Osim toga, imamo i svoje koke, piliće, guske, pure..., a sav naš uzgoj je ekološki, kaže Marija. Na okućnici je najviše zimzelenih grmova, puzajućih trajnica, a tu su i jednogodišnje sadnice koje se redovito obnavljaju.

Uz kuću su sagradili i nekoliko pomoćnih objekata od kojih posebnu pozornost gostiju privlači prelijepo uređena pecara, a koliko je oduševljenje posjetitelja najbolje svjedoči zgoda kad je Svjetlanin zet koji s obitelji živi u Zagrebu, doveo svoje poslovne partnere iz Austrije. Austrijanci su toliko bili oduševljeni ne samo ljepotom krajolika i njihove okućnice nego i slavonskim specijalitetima iz vlastite pušnice da su teškog srca nastavili putovanje.

- Ovdje je prelijepo živjeti, čak i preko zime jer se ceste redovito čiste i nikada ne bismo otišli odavde. No, jedna stvar nam ipak nedostaje, a to je voda. Mi još uvijek nemamo gradski vodovod tako da svaki tjedan kupujemo cisternu vode što nas mjesečno košta tisuću kuna i to je najskuplji dio života u brdu, kaže Svjetlana.

Održavanje ovakve okućnice kakva je kod obitelji Jovanović, uz ogromnu ljubav, traži jako puno rada i novaca. Svjetlana i Marija, uz zalijevanje, kopanje, plijevljenje i sve ono što se očekuje da žene rade, moraju obavljati i muški dio posla poput košnje, orezivanja voća i šišanja živice. Naime, muški članovi obitelji, otac i sin Josip i Marko cijeli svoj radni vijek provode na terenu, trenutačno u Finskoj, tako da je gotovo sav posao na Svjetlani i Mariji. No, velika pomoć su im 14-godišnja Mariela i pet godina mlađa Oriana koje, poput bake i majke, vole prirodu i rad na okućnici i u vrtu.

Najljepši balkon obitelji Vuletić

Cvjetni pogled na grad

Cipele i cvijeće dvije su stvari koje žene vole, a kad ih se uspije spojiti onda se dobije trgovina obućom iznad koje stoji najljepši balkon u gradu. Takav ima Snježana Vuletić iz "Rome" u Ulici Augusta Šenoe 7. Balkon od kovanog željeza rađen je prema uzoru na one u Veneciji i na jugu Francuske, a zajedno s cvijećem uklopio se u izgled stare jezgre grada, što je i bila Snježanina želja: - U duši sam romantičarka, volim cvijeće i ono me uveseljava. Drugi put sam dobila nagradu za najljepši balkon i zahvaljujem Turističkoj zajednici na tom lijepom priznanju za moj trud. Ono mi je poticaj za daljnje uređenje balkona iako cvijeće uređujem za svoju dušu.

Surfinije su joj i prošli put donijele nagradu, a ubuduće, ako pronađe vrstu koja će je zaintrigirati "za promjenu" možda uzgoji i neku drugu vrstu. A kako ta poduzetnica uz posao pronađe vremena njegovati cvijeće na najljepšem gradskom balkonu?

- Kad nešto volite onda se uvijek za to nađe vremena. Obveza postoji i morate se organizirati zbog redovnog zalijevanja, ali uvijek to uspijevam. Svaki dan se bavim cvijećem sat ili dva, ovisi o tome što radim na balkonu, a imam i obveza oko onoga u dvorištu, objašnjava Snježana. Kod kuće brine o ružama penjačicama, lavandi, kaktusima i kamenjaru. Njenu ljubav prema cvijeću pomalo dijele i ukućani, kao "ispomoć". Suprug zalijeva cvijeće kad ona nije doma, a dok je na godišnjem odmoru tu je brigu povjerila kćerki. Savjete o njegovanju čita na internetu, čuje i pokoji usmeni savjet, ali najviše se oslanja na vlastitu intuiciju. Pažnja, voda, minerali, sunce - to je ono što cvijeću treba i očito je pravi recept jer komentari prolaznika i kupaca ne izostaju.

- Žene vole cvijeće, ali najviše me oduševi kad mladi muškarci fotografiraju balkon mobitelima. Ako ga oni primijete onda to zaista nešto vrijedi. Voljela bih da građani više ukrašavaju balkone jer u pitanju nije velik novac, a potrebno je samo malo truda kako bi nam grad bio ljepši dok njime šetamo i u njemu živimo. Kad posjećujem gradove u inozemstvu primijetim da svaka kuća i balkon ima barem jedan cvijet. Mislim da svi možemo naći vremena za to, ističe Snježana i dodaje da bi građani i tako mogli pronaći i bijeg od svakodnevnih briga ili, poput nje, način da pokažu svoju osobnost, a pritom i uljepšaju grad.

Najljepši prozor obitelji Šimović

Što je prozor bez cvijeća?

U Osječkoj ulici, na kućnom broju 347, preko puta Trgovačkog centra Supernova nalazi se kuća s najljepšim prozorima u Slavonskom Brodu. Kuća je na kraju ulice, a svakom prolazniku koji ne skrene u kupovinu svakako će pogled privući prelijepo cvijeće koje se nalazi na prozorima.

- Ovo je bila obiteljska kuća koju smo preuredili u ured. Uređeni prozori sada uljepšavaju moju tvrtku koja se bavi projektiranjem, nadzorom, graditeljstvom i legalizacijom. Prvi put sudjelujem na natječaju Turističke zajednice, nisam se prijavio, nego je moj prozor bio odabir komisije. Nisam mislio da je prozor toliko poseban, vjerojatno je pobjedničke bodove donijelo cvijeće.

Crvene lize, osim estetski dobar su i marketinški dodatak. Njihovom lijepom izgledu svakako je pridonio poseban sustav navodnjavanja – sve žardinjere povezane su gumenim cijevima, odnosno pumpicom iz koje se zalijevaju. Inovativni sustav brige o cvijeću Zdravko je sam napravio, a kaže da je tako puno jednostavnije jer ih ne mora svakodnevno zalijevati, a radnici imaju previše posla pa im briga o cvijeću i nije posebno bitna. Naravno, ženska ruka je prisutna – kad Zdravko ne stigne, brigu o cvijeću vodi njegova kći Anamarija. Osim cvijeća na prozoru u dvorištu kuće Zdravko ima i prelijepe kaktuse, a budući da živi u stanu voli da poslovno okruženje bude inspirativno i zeleno. Svoju ljubav prema biljkama Zdravko možda najbolje pokazuje u okruženju svoje vikendice. Tko zna, možda sljedeće godine dobije još jednu nagradu.

Prozor je funkcionalan, ali detalji su bili presudni:

- Sam sam napravio žardinjere od drveta – ništa komplicirano, jednostavno sam obradio i obojao daske. Voda u cvijeće dolazi postepeno i sustavno – kap po kap. Eto, odao sam i tajnu uspjeha. Osim velike ljubavi i brige, važna je tehnika, kaže vlasnik najljepšeg prozora Zdravko Šimović.

Muškarac i cvijeće?

- Zašto ne... Briga o cvijeću je kao da imam kućnog ljubimca. A nagrada Turističke zajednice mi je veliki poticaj - sad se ipak mogu malo praviti važan..., dodaje Zdravko.

Najljepša terasa ugostiteljskog objekta Damira Huljića

Come back - četvrti put

I ove godine titulu najljepše terase ugostiteljskog objekta zasluženo je dobio Caffe bar "Come back", četvrti put. Jedan od najstarijih kafića u gradu otvoren je 1982. godine, a ogradu terase posljednjih godina krase puzajuće surfinije.

- Prošle godine se nisam ni prijavljivao na natjecanje jer je cvijeće lošije uspjelo. Ove godine je kako treba i drago mi je da smo opet izabrani. Surfinije su među najzahtjevnijim biljkama i zato oni koji nisu sve naučili o njihovom uzgoju, bolje neka ih ni ne pokušavaju saditi. Da biste dobili njihovu punu ljepotu, potrebna je doslovno svakodnevna briga, obavezno ih treba zalijevati dva puta dnevno, a kad su veće vrućine i suša i tri puta, savjetuje Damir Huljić koji vodi brigu o najljepšoj cvjetnoj ogradi. Svatko tko prolazi Primorskom ili Zagrebačkom ulicom, na čijem se križanju nalazi Come back, ne može ne primijetiti ovaj bogati sklad ružičastih i bijelih cvjetova surfinije. Čak se jednom dogodio i manji sudar jer je supruga zadivljena prizorom puzajućih surfinija navela supruga-vozača da skrene pogled s ceste zbog čega su se zabili u automobil ispred.

- Ne smatram da je moja terasa najljepša, to je kao izbor za miss, pobijedila je naljepša prijavljena djevojka, a možda u susdjedstvu ima i neka ljepša. Posljednjih se godina primjećuje da se ljudi više trude oko uređenja svog okoliša, ali može to puno više i bolje, a tako će nam svima biti ljepše, kaže Damir.

Najbolji gradski bar

City na Korzu

Ljubaznost i izgled osoblja, ambijentalnost, vizualnost i urednost prostora, kao i urednost sanitarnog čvora, glazba, asortiman i cijene, te prozračnost prostora kriteriji su koji su se ocjenjivali kod izbora najboljega gradskog bara. Komisija, koju su činili novinari, predstavnici Turističke zajednice, studenti i srednjoškolci, najboljim je ocijenila Cafe bar "City" na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić.

- Naš City nema puno kvadrata, ali ima veliko srce i to srce dajemo našim gostima. Trudit ćemo se da tako ostane, istaknula je, zahvalivši na priznanju osobno i uime osoblja, vlasnica Marija Begić.

Savus - najbolji restoran

Ocjenjujući najbolji gradski restoran Prosudbena komisija odlučila je da se u kategoriji krčmi i konoba, te u kategoriji pizzerija ove godine ne dodijele priznanja. U kategoriji restorana i gostionica najboljim je ocijenjen restoran Hotela "Savus" u vlasništvu Đuro Đaković Stan d.o.o.

- Kad govorimo o našoj ponudi to znači da trebamo zadovoljiti i zaljubljene, i ostavljene, i vesele, i tužne, a zna se što to znači i kako je to teško. Dakako, u pripremi hrane treba zadovoljiti i posebne okuse, zahtjeve, a usto biti konkurentan u cijeni i ponudi. No, naši su djelatnici to uspjeli zajedno s našim menadžmentom, direktorom Ivanom i voditeljem restorana Petrom. Preporuka našega restorana su već poznate i prepoznate bakine palačinke koje se priređuju na način kako se to radilo u Bickom Selu, odakle ja potječem. Naš specijalitet su i janjetina i teletina ispod peke također pripremane na način kako se to radi kod nas na selu, a u ponudi imamo i knedle sa šljivama i kajsijama. Najavljujem i novu ponudu, restoran otvorenog tipa u Bukovlju koji za sada radi samo po narudžbi. Naime, dobili smo certifikat za eko-etno pripremu hrane te ćemo na toj lokaciji u etno-stilu obogatiti ugostiteljsku ponudu pripremajući hranu isljučivo od namirnica iz sela, najavio je Antun Bogović.


PH

Ostale novosti

24.6.2016.Arijanin put u Ameriku

6.5.2016.Samo za taj (kostimirani) osjećaj

15.4.2016.Sladoled s konopljom!

18.3.2016.Hercegovačka klapa razgalila Slavonce

22.1.2016.Nova pjevačka zvijezda

8.1.2016.Bajkerica koja izrađuje prekrivače za djecu

11.12.2015.Treće mjesto u Hrvatskoj

23.10.2015.Slavonski ponos

28.8.2015.Prvi rock festival

7.8.2015.Bebrinka očarala Buffona!

7.8.2015.Sa Savom na Savi

10.7.2015.Rekord nad rekordima

3.7.2015.Lokomotiva za Winnetoua?

5.6.2015.Jedinstven mural

5.6.2015.Trideset i pet godina zajedništva

8.5.2015.Zelena radionica

30.4.2015.Mega bikers susret No. 12

3.4.2015.Dječja radionica za primjer

13.3.2015.Žene za žene

13.3.2015.Kreativno i inovativno

23.1.2015.Oživljeni drveni predmeti

31.12.2014.Helga je uvijek glavna

31.12.2014.Dodijeljene nagrade izvrsnima

7.11.2014.Odmor u prirodi uz jelene

24.10.2014.Čarobna priča za Čarobnu pričaonicu

24.10.2014.Psi - društvo samo za kod kuće?

24.10.2014.Rekord nad rekordima

10.10.2014.Normalan život u najluksuznijem gradu

10.10.2014.20 godina ponosnog čuvanja i zaštite prirode

10.10.2014.Al Jazeera u Slavonskom Brodu

26.9.2014.Djeca osjete život i toplinu u drvenoj igrački

12.9.2014.Željkove visine

25.7.2014.Gundinačke radenice

11.7.2014.Brođani žive sa Savom

6.6.2014.Eurobikeri velikog srca

16.5.2014.Hvala Slavonski Brode, moj rode!

28.3.2014.Bolje je da vjeruješ meni...

21.3.2014.Cijeli Brod je Happy!

14.2.2014.Ja sam bećar od mladosti rane

10.1.2014.We Serve - Služimo

24.12.2013.Otkad pamte stari moji...

13.12.2013.Korijeni i krila najmlađima

22.11.2013.Slike u izlogu

8.11.2013.Brođanin na 'australskom' travnjaku

27.9.2013.Kazan stari, nikad se ne kvari...

13.9.2013.I pjesme i kola, ali i neodoljivog jabučnog mošta

13.9.2013.Živio cikloturizam!

12.7.2013.Deset tisuća fišoljubaca

21.6.2013.Pedeset godina Službe pomoći na cesti

24.5.2013.Nova nastamba za ptice močvarice

10.5.2013. Sviđa im se njihov bicikl

26.4.2013.Hrvatska - zelena zemlja srdačnih ljudi

12.4.2013.Otvoren City Colosseum

15.3.2013.New York, New York!

8.3.2013.Od Ivana Gorana Kovačića do Sjedinjenih Američkih Država

1.2.2013.Družina vesela iz četrnaest sela

25.1.2013.Stari graničarski pokladni običaj

11.1.2013.Sarin "djedica" putuje zemaljskom kuglom

28.12.2012.Mali Gabrijel u jaslicama

30.11.2012.Devedeset dana do CineStara

16.11.2012.Doš'o je doš'o Sveti Martin…

2.11.2012.Mandango i njegove pjesme

28.9.2012.Sikirevački motivi progovaraju jezikom naših dana

17.8.2012.Ekstremno dotrajalo i opasno

13.7.2012.Na Poloju k'o po loju

20.6.2012.Poloj još ljepši

8.6.2012.Ronioci izvrsni

2.3.2012.Dvadeset godina "Berde banda"

17.2.2012.Taja - ambasadorica slavonske tradicije

12.1.2012.Kad gazda svira harmoniku, pas Fredi pjeva

6.1.2012.NAGRADNA IGRA "1.000 BROJEVA POSAVSKE HRVATSKE"

17.11.2011.MARTINJSKA ZABAVA

28.10.2011."Dalmoši" najbolje ispekli pečenku

22.9.2011.PIKNIK NASRED SAVE

15.9.2011."Ižimači" trideset godina!

9.9.2011.PEKMEZ OD 200 KILOGRAMA ŠLJIVA

15.7.2011.Galovo – kolijevka europske civilizacije

30.6.2011.MATIJA I ČARLI

30.6.2011.FILIPOV SVJETSKI REKORD

3.6.2011.I SANJAJ, SAMO SANJAJ...

13.5.2011.OSMA BIKERSKA REPUBLIKA BROD

31.3.2011."SINOVI" KAKVE BI SVATKO POŽELIO

31.3.2011.VAROŠKA PRIČA IDE DALJE

25.2.2011.COKNE, KIKE I PLETENICE

3.12.2010.NJIHOVO JE POSLANJE DOBROČINITELJSTVO

19.11.2010.MARTINJE U BRODU

20.8.2010.Darko Karamazan – ovlašteni zmijolovac

20.8.2010.REZBARENJE ŽIVOTA

13.8.2010.NEPOZNANICE PRED RASPLETOM

13.8.2010.USPJEŠNA I 3. KUKURUZIJADA

13.8.2010.BRAVO BICIKLISTI!

9.7.2010.LIJEPA NAŠA SAVA

14.5.2010.3. FLORAFEST U TVRĐAVI

14.5.2010.BIKERSKA REPUBLIKA BROD - 7. PUT

30.4.2010.DANONOĆNO POSVEĆENI GOSTIMA

22.4.2010.ZA IVANU

16.4.2010.TOP-LISTAMA VEDRI VEDRANA

26.3.2010.ZNAŠ DA KRAJA NEMA...

29.1.2010.TREĆA ŠVARGLIJADA U HRVATA

26.9.2009.NAJLJEPŠI KONTINENTALNI GRAD U HRVATSKOJ!

3.9.2009.DOBRA LOKACIJA, LOŠA POSJEĆENOST

3.9.2009.TAJANSTVENA VILA

27.8.2009.Posjetitelje najviše privlače zmije, majmuni i tigar

3.7.2009.STO ŠEST FIŠEVA NA OBALI SAVE

30.4.2009.Izbor miss&mister Slavonije i Baranje

17.4.2009. USPJELA PROLJETNO-LJETNA ETNO - REVIJA

19.2.2009.Visoka vinska akademija u promotivnom posjetu Hercegovini

8.1.2009.ŠOKCI ZA PET

28.11.2008.BRODSKI BIKERI VEĆ U EUROPI

12.9.2008.U SLAVONIJI IMA CRNOG TARTUFA

5.9.2008.U Podvinju tisuće posjetitelja

23.5.2008.FLORAFEST U TVRĐAVI

3.4.2008.Najbolji studentski projekt autosalona

8.2.2008.Nikad veselije i raznolikije

25.1.2008.VINOGRADI I PODRUMI PUNI GOSTIJU KOJI SU UZ PJESMU DOBRO JELI I PILI

18.1.2008.POBJEDA ME NIJE NI MALO PROMIJENILA

14.12.2007.I MI SLIJEDIMO POMODNE BLAGDANSKE LUDOSTI

23.11.2007.Modna revija Tonija Brekala

9.11.2007.NARODNO BLAGO UTKANO U SUVREMNOST

18.10.2007.OTVORENO PRVENSTVO GOLF KLUBA "BROD"

27.9.2007.CIJELO SELO SLAVILO 70. OBLJETNICU "FAZANA"

7.9.2007.Osma manifestacija folklora i tradicije u Podvinju

24.7.2007.U novootkrivenoj zemunici neobični nalazi

13.7.2007.TISUĆE BROĐANA NA SAVI

5.7.2007.Cravata croata - još jedan spektakl

26.5.2007.Maturijada

19.5.2007.BIKERSKA REPUBLIKA BROD – 4. PUT

18.5.2007.IZNIMNO USPJELA NACIONALNA IZLOŽBA PASA "CAC BROD 2007."

11.5.2007.Likovna kolonija "Korzo" - iznad očekivanja

27.4.2007.TAJANA I STJEPAN NAJLJEPŠI

13.4.2007.OTVORENA "BROĐANKA"

23.2.2007.VESELO I ŠARENO S PUNO MAŠTE

22.1.2007.OTVORENA GALERIJA SPORTA

11.1.2007.PECCIOLI- MJESTO GDJE SE ŽIVI DOBRO

5.1.2007.Gdje se čekala Nova godina?

7.12.2006.PUSTINJA POD KOTAČIMA

30.10.2006.DODIJELJENO 58 ZAHVALNICA I POVELJA

30.10.2006.ZANIMLJIVO I POUČNO

18.10.2006.POVELJOM POTVRĐENO PRIJATELJSTVO I SURADNJA

1.9.2006.Vozači - oprez!

1.9.2006.Bakljada za pamćenje

18.8.2006.Gdje ljetuju poznati Brođani

11.8.2006.Motorom i padobranom iznad Slavonskog Broda

25.7.2006.MLADA MISA VLČ. ANTUNA JAPUNDŽIĆA