Zanimljivosti

New York, New York!

Putopis iz SAD-a (2)

Datum objave: 15.3.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

"I zato, bez obzira tko ste, ako vjerujete u sebe i svoj san, New York će uvijek biti mjesto za vas", tako r eče 108. njujorški gradonačelnik, poduzetnički magnat, političar i filantrop Michael Rubens Bloomberg. Njegova odanost ovom megagradu potvrđena je trećim uzastopnim mandatom od 2002. Nije ni demokrat ni republikanac. Procijenio je da je njegov neovisni stranački status najbolja opcija za New York.

Annina srdačna dobrodošlica

Sve što sam ikada čula, pročitala, vidjela ili zamišljala o "Velikoj Jabuci", trebalo je biti dovoljno za moj prvi susret s New Yorkom. Let od Londona preko Atlantika trajao je nešto duže, gotovo 9 sati, zbog jakog zapadnog vjetra. U prednosti sam pred Europljanima koji ostadoše na Starom kontinentu - moj dan će trajati 6 sati duže. Tolika je vremenska razlika prema GMT (Greenwich Mean Time).

Anne čeka, grlimo se… Ooh, welcome, welcome!!!, Thank you, thank you!!!

Sjedamo u njezinu Toyota Corollu, smijemo se, gledamo jedna drugu:

- Wow! I can’t believe da si konačno tu!

Ni ja to ne mogu vjerovati, oduševljena sam njezinom srdačnošću, silno se trudim razumjeti njezin brzi američki engleski, pitanja, pitanja… yes, yes, let je bio sasvim ok, no, no, nisam gladna ni umorna, nahranili su me nekoliko puta u zrakoplovu, ne vozim večeras do kuće… 82 milje od downtown-a, you know… predaleko, odsjest ćemo u malom, jeftinom hotelu… great!

Anne mi dodaje bočicu vode umotanu u dva bijela lista s tekstovima koje “ you must ” pročitati da bih bila sigurna da sam u NYC. Od ranije znam da je moja prijateljica duhovita i maštovita, pa me nije iznenadio naslov "Kako ćete znati da ste u New Yorku?". Slijedi nekoliko rečenica:

* Kazna za skok s nebodera je smrt.

* Ne smijete šetati nedjeljom sa sladoledom u džepu.

* Protuzakonito je baciti loptu u nečiju glavu iz zabave.

* U dizalu ne smijete s nikim razgovarati, ruke držite prekrižene na prsima dok gledate prema vratima dizala.

* Budite sumnjičavi prema osobama koje vam se ljubazno obrate.

Ha! Ovoga nije bilo u udžbenicima i lekcijama koje sam godinama, kao nastavno gradivo o kulturi i tradiciji zemalja engleskog govornog područja, prenosila na svoje učenike.

Hotel zatvorenih prozora

Autocesta prema citiju , pet traka do grada, isto toliko u suprotnom smjeru, beskrajna rijeka svjetala, buka, ogromni prometni znakovi, osupnuta zurim u veličanstveni noćni skyline u daljini. Anne se ne gasi, silno se trudi biti glasnija od radija i emisije " Traffic and Weather Together", najslušanije američke radiopostaje s vremenskom prognozom, najnovijim vijestima o poslovnom svijetu, sportu i zabavi. Imam osjećaj da spikerica govori baš meni. Anne glasno pjeva, reklame na zgradama me zasljepljuju, evo nas na ulicama i trgovima ovog magapolisa, božićna svjetla na sve strane, žute taksije voze nevjerojatni traffic virtuozi, Anne me tapše po koljenu i pita:

- Znaš li zašto Isus nije mogao biti rođen u New Yorku?

- No idea! - brzo odgovaram, očekujući još jedan njezin "biser".

- Jer nisu mogli pronaći tri mudra čovjeka i djevicu! - izvali Anne, dodajući: - Merry Christmas, my dear! Dobrodošla u New York City!

Traumatična potraga za parkirnim mjestom, dvaput smo se provozale oko kvarta u Little Italy dok se nismo ugurale na par centimetara između dva auta u ulici našega hotela "Sun Bright", nedaleko od Svjetskog trgovačkog centra, sadašnjeg Ground Zeroa u Ulici Hester. Peterokatnica, za recepcijom, naravno, dva Kineza, instant-informacija: otac i sin, osmjesi od uha do uha, jedva razumljivi engleski, četvrti kat, soba broj 402, tri noći s doručkom 112 dolara! Anne je sobu bukirala ranije, lice joj se ozarilo kad joj je recepcionar-sin rekao da će po napuštanju hotela dobiti oko 20 dolara povrata - božićni dar za goste, jer je buking obavljen prije 1. prosinca.

- Teriffic, - uskliknu ona - idemo negdje na večeru!

Soba malo veća od kreveta za dvije osobe, tuš-kabina i toilet, sve dezinficirano, čista posteljina, prozor koji gleda na ulicu ali se ne može otvoriti. Dolazi mlada, kosooka sobarica, molim je da otvori prozor… ne razumije, zove drugu, ona sasvim ozbiljno objašnjava da je to zbog jednonoćnih gostiju koji znaju pobjeći kroz prozor i ne platiti račun, događalo im se to! Sjetih se one kazne za skakanje sa zgrade, nadam se da nisu skočili s 4. kata!

Grad čudnih perspektiva

Večera u starom restoranu u Ulici Elizabeth. Sve u američkim stilu, vrlo slikovito i, naravno, rebarca s ljutim umakom i chips, neodoljivi mirisi, savršen okus. Neopisiva gužva, konobari nose američke zastave kao pregače, glazba uz koju se gosti njišu, neki pjevaju, žene i muškarci, mladi i stari, svih boja i nacija. Jede li itko kod kuće?

New York u tri dana! Nema druge nego napraviti popis mjesta. Preferiram ona iz udžbenika za engleski jezik: the Empire State Building, Statue of Liberty, the Holocaust Museum, Central Park, Rockefeller Center, Ground Zero, sve na što naiđemo usput i, svakako, Broadway! Anne usklikne:

- Broadway, yessssss!- te zgrabi Metro, besplatne novine.

- Sutra navečer na Brodwayu mjuzikl The Book of Mormons !!!! To moramo vidjeti!

Utrčale smo u smiješno maleni lift, Anne sjeda za računalo na recepciji i munjevitom brzinom bukira dvije karte u Eugene O'Neill Theatre za sutra navečer u 19,30. Cijena viša nego za hotel, 134 dolara! Ali to je Broadway! Neću pisati o toj predstavi za koju kažu da je najbolji musical ikada, poslušajte odlične songove na YouTubeu. Mormoni ne dolaze gledati i slušati ovo remek-djelo!

Jutro na 102. katu Empire State Buildinga! Konačno mogu odmoriti svoj vrat i oči od gledanja prema gore, hodanje ulicama New York Cityja prvi put je kao da vam nešto izvrne glavu i ne možete odvojiti pogled od traženja vrhova nebodera. Apsolutna žablja perspektiva! A sada, staklom ograđen observation deck, a ja ptica koja ne može odvojiti pogled prema dolje! Č udo od grada!

- Što bi ljudima da sagrade ovako nešto? - bila je moja prva misao pred prizorom koji doslovno oduzima dah.

Moj učenik Filip, tambura i jazz

Nedostaje mi moja Karla, prijatelji iz Hrvatske i učenici; mogu samo zamisliti njihove reakcije na ovaj prizor. Pogled s ove visine na sve četiri strane svijeta evocira sjećanja na posjete divnim europskim gradovima poput Pariza, Londona, Praga, Budimpešte, Bruxellesa, M ünchena, Amsterdama, Kopenhagena, Osla, Istanbula, Lisabona... ali niti jedan se ne može usporediti s New Yorkom. Ovo je doista Novi svijet, ovdje su ljudi sa svih strana svijeta oslobodili sve svoje sposobnosti i i maštu i podigli grad kojem je, izgleda, samo nebo granica.

Tamo negdje dolje živi, svira i studira moj bivši učenik Filip Novosel , jazzist na tamburi, freelance glazbenik i skladatelj. Tambura i jazz! Kakva kombinacija! To može samo Filip! Nije ni čudo da je dobio stipendiju za Studije na Novoj školi jazza i suvremene glazbe. Tambura u New Yorku! Ovdje je sve moguće, pa i pronaći Filipa u NYC, naravno, preko Facebooka. Pozvana sam na koncert!

Neću pisati o znamenitostima ovog velegrada, sve što vas zanima naći ćete na netu . U trodnevnom tulumarenju ulicama, trgovima, parkovima, restoranima, trgovinama svih vrsta, mostovima... tražila sam detalje koji se ne mogu naći u turističkim brošurama.

Vožnja u subwayu je priča za sebe. Ideja o životnom prostoru u podzemnoj znači da vam nitko ne stoji na nožnim prstima. Na znak Don’t Walk na raskrsnicama znači Run što brže možeš.

Koliko smeća na ulicama! Istina, lijepo upakiranog, nema neugodnih mirisa, ali ipak izgleda neprikladno. Kada sam nakon tri dana napustila New York, zadivila me čistoća drugih gradova, ali oni nisu imali ovu sjajnu atmosferu koju možete osjetiti na Manhattanu.

Ogromni pano poručuje američkim umirovljenicima, koji, by the way , nisu najzadovoljniji svojim mjesečnim prinadležnostima: “Kada imate više vremena, možete više vidjeti, napraviti, dijeliti s drugima. Možete donijeti više pogrešnih odluka i istražiti mjesta u koja nikada niste otišli. Možete doživjeti više uspjeha. I, što je također važno, više promašaja. Imate priliku ne samo živjeti duže, već živjeti punije. Konačno, vaš je posao da poradite na svojim snovima. Naš je da vam osiguramo dug život, dovoljno dobar da ih ostvarite.”

Ja imam vremena! Ne odustajem od svojih snova! Pogotovo ne u New Yorku!

Skupo, skupo

Kip slobode, ta kolosalna neoklasična skulptura na otoku Liberty, simbol slobode i nade, još uvijek poručuje svijetu: Dajte mi vaše umorne, vaše siromašne, vaše potlačene mase, koje žude da slobodno dišu. Ovi stihovi Emme Lazarus iz soneta "New Colossus", a to sam shvatila tijekom mog boravka u SAD-u, nisu više tako ohrabrujući za one koji žele živjeti u ovoj zemlji.

Slavni Wall Street, financijska jezgra SAD-a ali i svijeta, ulica koja doista izgleda kao visoki, previsoki zid zgrada u kojima se obrće svjetski kapital, simbolizira ogromna brončna skulptura bika Artura Di Modica "Charging Bull". Bik predstavlja tržište koje je u stalnom usponu i znak je optimizma i napretka.

Sve je skupo u New Yorku, baš sve! Gorivo, tako dragocjeno za SAD, najskuplje je ovdje. Ulaznice za muzeje, kazališta, galerije, atrakcije, trgovine, restorani, prijevoz, usluge... preskupo za umirovljenu učiteljicu iz Hrvatske. Zato sam se oslonila na svoju unutrašnju motivaciju, doručak u hotelu, jeftiniju brzu hranu na ulici pa "put pod noge" u istraživanje i snimanje ovog uzavrelog giganta koji me je potpuno osvojio svojom neviđenom energijom i jedinstvenim šarmom.


P. S.

U nedjelju, 10. ožujka počelo je ljetno računanje vremena na istoku SAD-a. Hrvatska i ja sada smo samo 5 sati razlike.

U sljedećem broju : Mentorica u gradu Lorda Baltimorea i Ravensa

Rozalija Baričević

Ostale novosti

24.6.2016.Arijanin put u Ameriku

6.5.2016.Samo za taj (kostimirani) osjećaj

15.4.2016.Sladoled s konopljom!

18.3.2016.Hercegovačka klapa razgalila Slavonce

22.1.2016.Nova pjevačka zvijezda

8.1.2016.Bajkerica koja izrađuje prekrivače za djecu

11.12.2015.Treće mjesto u Hrvatskoj

23.10.2015.Slavonski ponos

28.8.2015.Prvi rock festival

7.8.2015.Bebrinka očarala Buffona!

7.8.2015.Sa Savom na Savi

10.7.2015.Rekord nad rekordima

3.7.2015.Lokomotiva za Winnetoua?

5.6.2015.Jedinstven mural

5.6.2015.Trideset i pet godina zajedništva

8.5.2015.Zelena radionica

30.4.2015.Mega bikers susret No. 12

3.4.2015.Dječja radionica za primjer

13.3.2015.Žene za žene

13.3.2015.Kreativno i inovativno

23.1.2015.Oživljeni drveni predmeti

31.12.2014.Helga je uvijek glavna

31.12.2014.Dodijeljene nagrade izvrsnima

7.11.2014.Odmor u prirodi uz jelene

24.10.2014.Čarobna priča za Čarobnu pričaonicu

24.10.2014.Psi - društvo samo za kod kuće?

24.10.2014.Rekord nad rekordima

10.10.2014.Normalan život u najluksuznijem gradu

10.10.2014.20 godina ponosnog čuvanja i zaštite prirode

10.10.2014.Al Jazeera u Slavonskom Brodu

26.9.2014.Djeca osjete život i toplinu u drvenoj igrački

12.9.2014.Željkove visine

25.7.2014.Gundinačke radenice

11.7.2014.Brođani žive sa Savom

6.6.2014.Eurobikeri velikog srca

16.5.2014.Hvala Slavonski Brode, moj rode!

28.3.2014.Bolje je da vjeruješ meni...

21.3.2014.Cijeli Brod je Happy!

14.2.2014.Ja sam bećar od mladosti rane

10.1.2014.We Serve - Služimo

24.12.2013.Otkad pamte stari moji...

13.12.2013.Korijeni i krila najmlađima

22.11.2013.Slike u izlogu

8.11.2013.Brođanin na 'australskom' travnjaku

27.9.2013.Kazan stari, nikad se ne kvari...

13.9.2013.I pjesme i kola, ali i neodoljivog jabučnog mošta

13.9.2013.Živio cikloturizam!

19.7.2013.Svi za lijep i uređen grad

12.7.2013.Deset tisuća fišoljubaca

21.6.2013.Pedeset godina Službe pomoći na cesti

24.5.2013.Nova nastamba za ptice močvarice

10.5.2013. Sviđa im se njihov bicikl

26.4.2013.Hrvatska - zelena zemlja srdačnih ljudi

12.4.2013.Otvoren City Colosseum

8.3.2013.Od Ivana Gorana Kovačića do Sjedinjenih Američkih Država

1.2.2013.Družina vesela iz četrnaest sela

25.1.2013.Stari graničarski pokladni običaj

11.1.2013.Sarin "djedica" putuje zemaljskom kuglom

28.12.2012.Mali Gabrijel u jaslicama

30.11.2012.Devedeset dana do CineStara

16.11.2012.Doš'o je doš'o Sveti Martin…

2.11.2012.Mandango i njegove pjesme

28.9.2012.Sikirevački motivi progovaraju jezikom naših dana

17.8.2012.Ekstremno dotrajalo i opasno

13.7.2012.Na Poloju k'o po loju

20.6.2012.Poloj još ljepši

8.6.2012.Ronioci izvrsni

2.3.2012.Dvadeset godina "Berde banda"

17.2.2012.Taja - ambasadorica slavonske tradicije

12.1.2012.Kad gazda svira harmoniku, pas Fredi pjeva

6.1.2012.NAGRADNA IGRA "1.000 BROJEVA POSAVSKE HRVATSKE"

17.11.2011.MARTINJSKA ZABAVA

28.10.2011."Dalmoši" najbolje ispekli pečenku

22.9.2011.PIKNIK NASRED SAVE

15.9.2011."Ižimači" trideset godina!

9.9.2011.PEKMEZ OD 200 KILOGRAMA ŠLJIVA

15.7.2011.Galovo – kolijevka europske civilizacije

30.6.2011.MATIJA I ČARLI

30.6.2011.FILIPOV SVJETSKI REKORD

3.6.2011.I SANJAJ, SAMO SANJAJ...

13.5.2011.OSMA BIKERSKA REPUBLIKA BROD

31.3.2011."SINOVI" KAKVE BI SVATKO POŽELIO

31.3.2011.VAROŠKA PRIČA IDE DALJE

25.2.2011.COKNE, KIKE I PLETENICE

3.12.2010.NJIHOVO JE POSLANJE DOBROČINITELJSTVO

19.11.2010.MARTINJE U BRODU

20.8.2010.Darko Karamazan – ovlašteni zmijolovac

20.8.2010.REZBARENJE ŽIVOTA

13.8.2010.NEPOZNANICE PRED RASPLETOM

13.8.2010.USPJEŠNA I 3. KUKURUZIJADA

13.8.2010.BRAVO BICIKLISTI!

9.7.2010.LIJEPA NAŠA SAVA

14.5.2010.3. FLORAFEST U TVRĐAVI

14.5.2010.BIKERSKA REPUBLIKA BROD - 7. PUT

30.4.2010.DANONOĆNO POSVEĆENI GOSTIMA

22.4.2010.ZA IVANU

16.4.2010.TOP-LISTAMA VEDRI VEDRANA

26.3.2010.ZNAŠ DA KRAJA NEMA...

29.1.2010.TREĆA ŠVARGLIJADA U HRVATA

26.9.2009.NAJLJEPŠI KONTINENTALNI GRAD U HRVATSKOJ!

3.9.2009.DOBRA LOKACIJA, LOŠA POSJEĆENOST

3.9.2009.TAJANSTVENA VILA

27.8.2009.Posjetitelje najviše privlače zmije, majmuni i tigar

3.7.2009.STO ŠEST FIŠEVA NA OBALI SAVE

30.4.2009.Izbor miss&mister Slavonije i Baranje

17.4.2009. USPJELA PROLJETNO-LJETNA ETNO - REVIJA

19.2.2009.Visoka vinska akademija u promotivnom posjetu Hercegovini

8.1.2009.ŠOKCI ZA PET

28.11.2008.BRODSKI BIKERI VEĆ U EUROPI

12.9.2008.U SLAVONIJI IMA CRNOG TARTUFA

5.9.2008.U Podvinju tisuće posjetitelja

23.5.2008.FLORAFEST U TVRĐAVI

3.4.2008.Najbolji studentski projekt autosalona

8.2.2008.Nikad veselije i raznolikije

25.1.2008.VINOGRADI I PODRUMI PUNI GOSTIJU KOJI SU UZ PJESMU DOBRO JELI I PILI

18.1.2008.POBJEDA ME NIJE NI MALO PROMIJENILA

14.12.2007.I MI SLIJEDIMO POMODNE BLAGDANSKE LUDOSTI

23.11.2007.Modna revija Tonija Brekala

9.11.2007.NARODNO BLAGO UTKANO U SUVREMNOST

18.10.2007.OTVORENO PRVENSTVO GOLF KLUBA "BROD"

27.9.2007.CIJELO SELO SLAVILO 70. OBLJETNICU "FAZANA"

7.9.2007.Osma manifestacija folklora i tradicije u Podvinju

24.7.2007.U novootkrivenoj zemunici neobični nalazi

13.7.2007.TISUĆE BROĐANA NA SAVI

5.7.2007.Cravata croata - još jedan spektakl

26.5.2007.Maturijada

19.5.2007.BIKERSKA REPUBLIKA BROD – 4. PUT

18.5.2007.IZNIMNO USPJELA NACIONALNA IZLOŽBA PASA "CAC BROD 2007."

11.5.2007.Likovna kolonija "Korzo" - iznad očekivanja

27.4.2007.TAJANA I STJEPAN NAJLJEPŠI

13.4.2007.OTVORENA "BROĐANKA"

23.2.2007.VESELO I ŠARENO S PUNO MAŠTE

22.1.2007.OTVORENA GALERIJA SPORTA

11.1.2007.PECCIOLI- MJESTO GDJE SE ŽIVI DOBRO

5.1.2007.Gdje se čekala Nova godina?

7.12.2006.PUSTINJA POD KOTAČIMA

30.10.2006.DODIJELJENO 58 ZAHVALNICA I POVELJA

30.10.2006.ZANIMLJIVO I POUČNO

18.10.2006.POVELJOM POTVRĐENO PRIJATELJSTVO I SURADNJA

1.9.2006.Vozači - oprez!

1.9.2006.Bakljada za pamćenje

18.8.2006.Gdje ljetuju poznati Brođani

11.8.2006.Motorom i padobranom iznad Slavonskog Broda

25.7.2006.MLADA MISA VLČ. ANTUNA JAPUNDŽIĆA