Zanimljivosti

Galovo – kolijevka europske civilizacije

15 godina sustavnih arheoloških istraživanja

Datum objave: 15.7.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Prapovijesni arheološki lokalitet Galovo s prvim danima ljeta odjednom živne. Tako je već petnaest godina, otkako se postupno ali sustavno ovdje obavljaju arheološka istraživanja koja iz godine u godinu donose nove senzacije arheološkoj znanstvenoj zajednici, sve jasnije ucrtavajući Galovo i Slavonski Brod na kartu začetaka europske civilizacije. - Kao danas se sjećam, u Muzej brodskog Posavlja 1995. godine nazvao je neki čovjek i javio da se na ciglarskim barama Ciglane Brod prilikom iskopavanja zemlje nađeni arheološki ostaci. Čim smo došli na Galovo i prikupili prvu hrpicu materijala, bilo mi je jasno da se radi o starčevačkoj kulturi, koju smo upravo istraživali i na lokalitetu u Zadubravlju. Odmah sam nazvala dr. Korneliju Minichreiter, koja je u to vrijeme upravo doktorirala na temi starčevačke kulture, i javila da imamo novo "starčevo", što je i ona potvrdila čim je pogledala materijal – prisjeća se danas umirovljena viša kustosica Muzeja brodskog Posavlja Jesenka Miškiv, koja bi i danas voljela znati tko je zapravo zaslužan za taj nalaz. Već dvije godine kasnije, pod patronatom Ministarstva kulture i u suradnji s Institutom za arheologiju, brodski su muzealci započeli sustavna istraživanja koja, po etapama, i danas traju. Voditeljica istraživanja tijekom ovih petnaest godina, ujedno i naš najveći autoritet za razdoblje starčevačke kulture, dr. Kornelija Minichreiter prisjeća se: - Zahvaljujući kolegici Miškiv, čim smo utvrdili da se radi o najstarijoj kulturi iz mlađeg kamenog doba i vrijednom spomeniku kulture, odmah se krenulo u akciju. Obustavljeni su radovi na Ciglani i započelo sustavno arheološko iskopavanje, što je prepoznalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske koje već petnaestu godinu osigurava sredstva za istraživanje. O tom je nalazištu izašla i velika monografija "Galovo – Slavonski Brod: deset godina arheoloških istraživanja", nadamo se da ćemo ponovno organizirati izložbu koncem ove ili početkom sljedeće godine uz 15. obljetnicu.

Do sada je na Galovu istraženo oko 3.500 m2, što i nije posebno velika površina (tim više što se pretpostavlja da se ovo veliko pretpovijesno naselje, staro oko osam tisuća godina, proteže na desetak hektara), ali su nalazi brojni i značajni. - Rezultati istraživanja na Galovu ukazuju da ovo naselje ima mnogo značajnih odlika, što ga uvrštava među ključne lokalitete postanka i trajanja starčevačke kulture, najstarije zemljoradničke kulture ne samo na tlu Hrvatske nego i u ovom dijelu Europe. Arheološka građa prema stilskim odlikama lončarstva, čiji su oblici i ukrasi izvedeni na tipičan način karakterističan za stupanj Linear A, opredjeljuju naselje na Galovu u Slavonskom Brodu i Dužine u Zadubravlju u jedine istražene lokalitete među sedam evidentiranih iz početaka razvoja starčevačke kulture na ovim prostorima. Kako je naselje na Galovu otkriveno je na dubini od 80 cm ispod današnje površine zemljišta, to je omogućilo potpunu očuvanost objekata i inventara u njima, što arheolozima omogućava još bolji uvid u život stanovnika na ovome mjestu dvije tisuće godina prije Krista – kaže dr. Minichreiter, dodajući da se radi o najstarijoj sjedilačkoj, zemljoradničkoj kulturi u Europi, koja još ne poznaje metal ali, pokazuju brojni nalazi, poznaje kamen i pečenu glinu, lončarstvo i tkanje, a uz lov, ribolov i sakupljanje hrane, bavi se i ratarstvom.

Petnaest godina sustavnih istraživanja donijelo je fantastične rezultate. U naselju su otkrivene tri faze izgradnje koje obuhvaćaju razdoblje od 6100. do 5000. godine prije Krista, a među njima i prvi najstariji nadzemni stambeni objekt, što ovaj način stanovanja datira tisuću godina ranije no što se dosad mislilo. Osim stambenih i radnih jedinica brojni su nalazi ukopa, koji su zanimljivi i po načinu ukopa, dobi ukopanih (40 do 50 godina), ali i po činjenici da se radio o najstarijim dosad poznatim ukopima u Hrvatskoj. Među brojnim kamenim i glinenim predmetima, ističe se velik broj pronađenih žrtvenika-kadionica, te skupina antropofomorfne i zoomorfne plastike (bik i svinja), gdje je iznimno vrijedna pronađena figurica srne, prvi i najstariji poznati prikaz životinje u ovim prostorima. Dr. Minichreiter redovito objavljuje najnovija otkrića s ovoga nalazišta u znanatvenim časopisima i na simpozijima, te je sve to već dobro poznato u europskim arheološkim krugovima.

Ekipa arheologa (voditeljica istraživanja dr. sc. Kornelija Minichreiter, znanstvena savjetnica s Instituta za arheologiju i njen kolega iz ustanove dr. sc. Zorko Marković, viša kustosica MBP Jesenka Miškiv te student treće godine arheologije, Brođanin Žan Budim) s ekipom već iskusnih radnika koji također godinama sudjeluju na istraživanju, ove su godine istražili dodatnih 200m2, s tim da su taj dio do pola otvorili već prošle godine. Student arheologije Žan Budim na istraživanju sudjeluje već drugu godinu i ističe kako mu je ovo zanimljivo i nadasve dragocjeno iskustvo, jer je jako puno naučio, pa iako zna biti naporno raduje se što i sam već dobro zna prepoznati odlike nalazišta. Daleko iskusniji dr. sc. Zorko Marković u istraživanjima na Galovu sudjeluje već deset godina i posebno se raduje što se pokazalo da se na Galovu u brodu nalaze vrlo rane faze starčevačke kulture, budući da se dosad mislilo kako su prisutne samo starije (kasnije) faze, te je nalazište značajno ne samo za hrvatsku nego međunarodnu papovijest. Posebno su mu zanimljivi nalazi grobnih zemunica, jer uz kosture tu su brojni prilozi, među kojima su posebno lijepe i zanimljive figurice te oltarići. No, profesorica Miškiv, koja u istraživanju sudjeluje s posebnim zadovoljstvom iako je u mirovini, podsjeća i na činjenicu da se nalazište nalazi točno ispod Igrača gdje je također nalazište starčevačke kulture, pa ističe kako je 6 tisuća godina prije Krista ovdje očito bilo vrlo živo.

Niti ovogodišnja iskapanja nisu prošla bez rezultata. Otkrivena je zemunica s ljudskim ukopom, grobna jama veličine 5X5 m koju je okruživao niz stupova po čijem će se položaju moći rekonstruirati i krov, vjerojatno u obliku šatora. - To je vrlo zanimljivo jer se ukopi iz ove kulture inače rijetko nalaze, ali uglavnom su smješteni unutar naselja, a ukapaju se samo odabrani članovi plemenske zajednice. Mi smo imali sreću da smo našli veliki broj ukopa, među kojima i jedan vođe plemena. Tko je bio ukopan u zemunici koju smo ove godine otkrili, teško je za sada reći jer su kosti prilično rapadnute, ali cijeli je kostur bio prekriven brojnim prilozima što ukazuje da se radilo o važnom članu zajednice, možda šamanu ili šamanki – kaže voditeljica arhološkog tima. Među prilozima bojne su posude i drugi predmeti od pečene gline – posude i to zdjele na nogicama, od kojih su neke ukrašene oslikom s vanjske strane, gruba je keramika premazana crvenom bojom, lonci i zdjele, ukrasni predmeti, a nađeno je i mnoštvo litičkog (kamenog) materijala. Tu su kamene jezgre, nožići, alatkice, strugalice, brusni kamenovi... sveukupno opet značajan nalaz.

- Glina je s ovog područja (zapravo ista koju je koristila i recentna brodska Ciglana), kamen je također s ovoga područja ili sjeverne Bosne jer u ono vrijeme Sava nije bila granica nego su se kulture jednakomjerno razvijale s obje strane rijeke, koja je ujedno bila i važna transverzala, ali ima i – uvoznog kamena! Naime, ove smo godine po prvi put naišli na predmete od opsidijana kojeg na ovom području nema, što ukazuje i na trgovinu odnosno razmjenu! (Opsidijan je crno vulkansko staklo izuzetne čvrstoće i prema tome iznimno skupocjeno u kameno doba, a čija su nalazišta na kavkasnom gorju odakle je prenošen u kontinentalni dio Europe, te u Italiji i Grčkoj odakle je dospijevao na mediteransko područje - op. D.V.) To je važan nalaz, a ni Zagreb za njega još ne zna. Kako zagrebačko Sveučilište upravo radi projekt o opsidijanu s kolegama iz Mađarske, i mi ćemo se priključiti s ovim nalazima – ističe dr. Minichreiter.

Ovoga tjedna završava planirani obuhvat istraživanja na Galovu, a već se priprema za nastavak dogodine. Posao nije bio uzaludan, Nalazi su donijeli nove spoznaje ne samo o ovom osam tisuća godina starom naselju na tlu današnjeg Slavonskog Broda, nego o razvoju ljudskog društva na tlu Europe. Opet je, naime, potvrđeno: Ovdje se rađala Europa!


D. Vanić

Ostale novosti

24.6.2016.Arijanin put u Ameriku

6.5.2016.Samo za taj (kostimirani) osjećaj

15.4.2016.Sladoled s konopljom!

18.3.2016.Hercegovačka klapa razgalila Slavonce

22.1.2016.Nova pjevačka zvijezda

8.1.2016.Bajkerica koja izrađuje prekrivače za djecu

11.12.2015.Treće mjesto u Hrvatskoj

23.10.2015.Slavonski ponos

28.8.2015.Prvi rock festival

7.8.2015.Bebrinka očarala Buffona!

7.8.2015.Sa Savom na Savi

10.7.2015.Rekord nad rekordima

3.7.2015.Lokomotiva za Winnetoua?

5.6.2015.Jedinstven mural

5.6.2015.Trideset i pet godina zajedništva

8.5.2015.Zelena radionica

30.4.2015.Mega bikers susret No. 12

3.4.2015.Dječja radionica za primjer

13.3.2015.Žene za žene

13.3.2015.Kreativno i inovativno

23.1.2015.Oživljeni drveni predmeti

31.12.2014.Helga je uvijek glavna

31.12.2014.Dodijeljene nagrade izvrsnima

7.11.2014.Odmor u prirodi uz jelene

24.10.2014.Čarobna priča za Čarobnu pričaonicu

24.10.2014.Psi - društvo samo za kod kuće?

24.10.2014.Rekord nad rekordima

10.10.2014.Normalan život u najluksuznijem gradu

10.10.2014.20 godina ponosnog čuvanja i zaštite prirode

10.10.2014.Al Jazeera u Slavonskom Brodu

26.9.2014.Djeca osjete život i toplinu u drvenoj igrački

12.9.2014.Željkove visine

25.7.2014.Gundinačke radenice

11.7.2014.Brođani žive sa Savom

6.6.2014.Eurobikeri velikog srca

16.5.2014.Hvala Slavonski Brode, moj rode!

28.3.2014.Bolje je da vjeruješ meni...

21.3.2014.Cijeli Brod je Happy!

14.2.2014.Ja sam bećar od mladosti rane

10.1.2014.We Serve - Služimo

24.12.2013.Otkad pamte stari moji...

13.12.2013.Korijeni i krila najmlađima

22.11.2013.Slike u izlogu

8.11.2013.Brođanin na 'australskom' travnjaku

27.9.2013.Kazan stari, nikad se ne kvari...

13.9.2013.I pjesme i kola, ali i neodoljivog jabučnog mošta

13.9.2013.Živio cikloturizam!

19.7.2013.Svi za lijep i uređen grad

12.7.2013.Deset tisuća fišoljubaca

21.6.2013.Pedeset godina Službe pomoći na cesti

24.5.2013.Nova nastamba za ptice močvarice

10.5.2013. Sviđa im se njihov bicikl

26.4.2013.Hrvatska - zelena zemlja srdačnih ljudi

12.4.2013.Otvoren City Colosseum

15.3.2013.New York, New York!

8.3.2013.Od Ivana Gorana Kovačića do Sjedinjenih Američkih Država

1.2.2013.Družina vesela iz četrnaest sela

25.1.2013.Stari graničarski pokladni običaj

11.1.2013.Sarin "djedica" putuje zemaljskom kuglom

28.12.2012.Mali Gabrijel u jaslicama

30.11.2012.Devedeset dana do CineStara

16.11.2012.Doš'o je doš'o Sveti Martin…

2.11.2012.Mandango i njegove pjesme

28.9.2012.Sikirevački motivi progovaraju jezikom naših dana

17.8.2012.Ekstremno dotrajalo i opasno

13.7.2012.Na Poloju k'o po loju

20.6.2012.Poloj još ljepši

8.6.2012.Ronioci izvrsni

2.3.2012.Dvadeset godina "Berde banda"

17.2.2012.Taja - ambasadorica slavonske tradicije

12.1.2012.Kad gazda svira harmoniku, pas Fredi pjeva

6.1.2012.NAGRADNA IGRA "1.000 BROJEVA POSAVSKE HRVATSKE"

17.11.2011.MARTINJSKA ZABAVA

28.10.2011."Dalmoši" najbolje ispekli pečenku

22.9.2011.PIKNIK NASRED SAVE

15.9.2011."Ižimači" trideset godina!

9.9.2011.PEKMEZ OD 200 KILOGRAMA ŠLJIVA

30.6.2011.MATIJA I ČARLI

30.6.2011.FILIPOV SVJETSKI REKORD

3.6.2011.I SANJAJ, SAMO SANJAJ...

13.5.2011.OSMA BIKERSKA REPUBLIKA BROD

31.3.2011."SINOVI" KAKVE BI SVATKO POŽELIO

31.3.2011.VAROŠKA PRIČA IDE DALJE

25.2.2011.COKNE, KIKE I PLETENICE

3.12.2010.NJIHOVO JE POSLANJE DOBROČINITELJSTVO

19.11.2010.MARTINJE U BRODU

20.8.2010.Darko Karamazan – ovlašteni zmijolovac

20.8.2010.REZBARENJE ŽIVOTA

13.8.2010.NEPOZNANICE PRED RASPLETOM

13.8.2010.USPJEŠNA I 3. KUKURUZIJADA

13.8.2010.BRAVO BICIKLISTI!

9.7.2010.LIJEPA NAŠA SAVA

14.5.2010.3. FLORAFEST U TVRĐAVI

14.5.2010.BIKERSKA REPUBLIKA BROD - 7. PUT

30.4.2010.DANONOĆNO POSVEĆENI GOSTIMA

22.4.2010.ZA IVANU

16.4.2010.TOP-LISTAMA VEDRI VEDRANA

26.3.2010.ZNAŠ DA KRAJA NEMA...

29.1.2010.TREĆA ŠVARGLIJADA U HRVATA

26.9.2009.NAJLJEPŠI KONTINENTALNI GRAD U HRVATSKOJ!

3.9.2009.DOBRA LOKACIJA, LOŠA POSJEĆENOST

3.9.2009.TAJANSTVENA VILA

27.8.2009.Posjetitelje najviše privlače zmije, majmuni i tigar

3.7.2009.STO ŠEST FIŠEVA NA OBALI SAVE

30.4.2009.Izbor miss&mister Slavonije i Baranje

17.4.2009. USPJELA PROLJETNO-LJETNA ETNO - REVIJA

19.2.2009.Visoka vinska akademija u promotivnom posjetu Hercegovini

8.1.2009.ŠOKCI ZA PET

28.11.2008.BRODSKI BIKERI VEĆ U EUROPI

12.9.2008.U SLAVONIJI IMA CRNOG TARTUFA

5.9.2008.U Podvinju tisuće posjetitelja

23.5.2008.FLORAFEST U TVRĐAVI

3.4.2008.Najbolji studentski projekt autosalona

8.2.2008.Nikad veselije i raznolikije

25.1.2008.VINOGRADI I PODRUMI PUNI GOSTIJU KOJI SU UZ PJESMU DOBRO JELI I PILI

18.1.2008.POBJEDA ME NIJE NI MALO PROMIJENILA

14.12.2007.I MI SLIJEDIMO POMODNE BLAGDANSKE LUDOSTI

23.11.2007.Modna revija Tonija Brekala

9.11.2007.NARODNO BLAGO UTKANO U SUVREMNOST

18.10.2007.OTVORENO PRVENSTVO GOLF KLUBA "BROD"

27.9.2007.CIJELO SELO SLAVILO 70. OBLJETNICU "FAZANA"

7.9.2007.Osma manifestacija folklora i tradicije u Podvinju

24.7.2007.U novootkrivenoj zemunici neobični nalazi

13.7.2007.TISUĆE BROĐANA NA SAVI

5.7.2007.Cravata croata - još jedan spektakl

26.5.2007.Maturijada

19.5.2007.BIKERSKA REPUBLIKA BROD – 4. PUT

18.5.2007.IZNIMNO USPJELA NACIONALNA IZLOŽBA PASA "CAC BROD 2007."

11.5.2007.Likovna kolonija "Korzo" - iznad očekivanja

27.4.2007.TAJANA I STJEPAN NAJLJEPŠI

13.4.2007.OTVORENA "BROĐANKA"

23.2.2007.VESELO I ŠARENO S PUNO MAŠTE

22.1.2007.OTVORENA GALERIJA SPORTA

11.1.2007.PECCIOLI- MJESTO GDJE SE ŽIVI DOBRO

5.1.2007.Gdje se čekala Nova godina?

7.12.2006.PUSTINJA POD KOTAČIMA

30.10.2006.DODIJELJENO 58 ZAHVALNICA I POVELJA

30.10.2006.ZANIMLJIVO I POUČNO

18.10.2006.POVELJOM POTVRĐENO PRIJATELJSTVO I SURADNJA

1.9.2006.Vozači - oprez!

1.9.2006.Bakljada za pamćenje

18.8.2006.Gdje ljetuju poznati Brođani

11.8.2006.Motorom i padobranom iznad Slavonskog Broda

25.7.2006.MLADA MISA VLČ. ANTUNA JAPUNDŽIĆA