Kultura

Što to Ogulin ima a mi nemamo?

Datum objave: 4.4.2008.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Početak je travnja, a s njim na vrata kucaju i Dečje svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" koje tradicionalno vežemo uz 18. travnja, Ivanin rođendan i dan kada je, napunivši osamnaestu, udajom za dr. Vatroslava Brlića postala Brođankom.

Programski, svečanosti teku ustaljenim redom, uz već poznate sadržaje: raznolike dječje radionice, kazališne predstave, predstavljanja knjiga, izložbe, zbivanja na otvorenom i zatvorenom prostoru. Tom se dijelu teško može prigovoriti. Naprotiv, plodovima ovih sadržaja možemo se ponositi. No, ono što nas u početkom travnja poput kamena u cipeli zažulja činjenica je da nas "Bajke" redovito iznenade, kao da nas zaskoče. Ta nismo se stigli ni okrenuti, kamo li da su nadležni (zapravo, ovlašteni) stigli makar pokušati pomaknuti neke stvari s mrtve točke. Tako, eto, prolaze godine i desetljeća a neke se temeljne stvari sustavno ne rješavaju, pa ispada da se "Bajke" rade stihijski, prigodničarski, kao što su prigodničarska bila prošlogodišnja obećanja.

 Ivanina kuća bajki u Ogulinu

Ne bez zavisti (ali ipak bez zlobe) primamo vijesti iz Ivanina rodnog Ogulina: pokrenuli su Ogulinski festival bajke, u sklopu detaljno osmišljenog projekta "Ogulin, zavičaj bajke", izgradili svoj vizualni identitet koji je prepoznat i nagrađen prestižnom međunarodnom strukovnom nagradom, a sada s ponosom predstavljaju projekt kojem se svi dive: izgradit će Ivaninu kuću bajki.

Ogulin, naime, nema Ivanine rodne kuće, iako je ona tamo rođena. Kuću je grad odavna prodao, srušena je i na njezinu mjestu podignuta građevina druge namjene. Za razliku od Broda koji ima, kako bi rekla povjesničarka umjetnosti Željka Čorak, "Ivanina stvarna mjesta". Da, ovdje je u središtu grada kuća Brlić gdje je Ivana živjela, rađala, pisala, kuhala za goste, u brodskom je Vinogorju "Brlićevac" u kojem je tako rado boravila, predmeti koje je svojom rukom dodirivala, tu je i Knjižnica i arhiv obitelji Brlić koje je pomno uređivala i dopunjavala svojim rukopisima i objavljenim knjigama... Sve to mi, za razliku od Ogulina imamo. No, Ogulin će do 2010. dobiti Ivaninu kuću bajki u kojoj će biti sadržaji koje smo još prije nekoliko godina zagovarali za kuću Brlić u Brodu.

"Ovaj centar će u svom sastavu imati stalnu izložbu koja na suvremen način posjetitelje uvodi u svijet bajke. Tu će biti i knjižara koja će nuditi isključivo bajke i knjige o bajkama, suvenirnicu s najkvalitetnijim proizvodima na temu bajke, te multifunkcionalni prostor za izložbe, filmske projekcije i radionice na temu bajki. U centru ćemo imati i nakladničku djelatnost, malu doduše, ali visokospecijaliziranu za bajke, zatim web stranicu s interaktivnim CD romom i virtualni međunarodni referencijalni centar s on line knjižnicom. Tu ćemo pokrenuti, u okviru europske kulturne suradnje, jedinstvenu bazu podataka o bajkama, bajkopiscima i istraživačima bajki u Europi i svijetu. Centar za posjetitelje okrenut je obiteljima s djecom, školskim ekskurzijama, djeci s posebnim potrebama, gostima HOC-a Bjelolasica, kulturnim turistima u užem smislu riječi, umirovljenicima i tako dalje" - kazala je predstavljajući projekt njegova idejna začetnica i nositeljica, direktorica ogulinskog Turističkog ureda Ankica Puškarić. Cijeli projekt je "težak" milijun i pol eura, rečeno je prilikom njegova predstavljanja, glavni financijer je Grad Ogulin, a predviđeno je da ga novčano podupru i neke domaće kulturne institucije te europski fondovi (od kojih se, dakako najviše i nadaju). Projekt ima i studiju održivosti na rok od 20 godina te razrađenu viziju umrežavanja sa sličnim programima u Europi, odnosno europsku dimenziju.

Kuća Brlić i dalje neriješenog statusa

Već nekoliko godina (priznajemo, možda također prigodničarski) Posavska Hrvatska u ovo vrijeme piše o problemu kuće Brlić, nadajući se da će Grad Brod naći snage i volje, te s vlasnikom kuće, gospodinom Mohačekom iz Engleske, konačno dogovoriti uvjete njezina otvaranja i korištenja. Nebitno je u cijeloj priči hoće li Grad kuću kupiti ili pod određenim uvjetima dobiti na korištenje i upravljanje. Važno je da se kuća otvori, da djeca i odrasli u nju mogu ući, razgledati onaj poznati salon i uživo vidjeti legendarnu peć iz koje "iskočiše" domaći, da se znanstvenicima i stručnjacima na stvarnom mjestu omogući dodir s Knjižnicom Brlić, da kuća postanje mjesto dječjega literarnoga, likovnog, dramskog i svakog drugog stvaralaštva.

No to se iz godine u godinu ne događa. Prigodničarski se s Ivaninim unukom Božičkom Mohačekom uspostavljaju kontakti koji nikako ne rode konačnim dogovorom. Uvijek nešto ostane "u zraku", nedorečeno, nezavršeno. Iz godine u godinu kuća pomalo propada, a propadaju i sve neispunjene njezine mogućnosti za tisuće mališana. Neriješeno je i pitanje udjela Grada u obnovi i očuvanju Brlićevca, također privatne imovine, ali značajnog spomenika kulture za cijelu zajednicu, kojega je nedavno preminuli prof. Milčić rado otvarao djeci i posjetiteljima.

Tko je tome kriv? Neodlučni Mohaček? Obitelj Brlić? Građani? Gradski službenici? Ravnatelji institucija? Ili možda naši politički dužnosnici koje smo izabrali da u naše ime upravljaju ovim gradom? Nije da oni ne žele riješiti "problem s kućom Brlić", ali to je jednostavno nešto što im je usputno i sporedno u moru svakodnevnih problema s kojima se nose.

 Bitna je samo politička volja

A kuća Brlić i odnos prema "Bajkama", Brlićima i Ivani općenito, za ovaj grad nisu sporedni ni nevažni. Naprotiv, to je čvrsto uporište našeg kulturnog, povijesnog, turističkog, obrazovnog pa i gospodarskog identiteta. Zato se s ovim "problemom" valja konačno i odlučno uhvatiti u koštac. Za njegovo rješenje treba imati političke volje, tada će biti i snage i ideja i novca za njegovo ostvarenje. Kao što je napravio Ogulin, koji je odlučio iskoristiti svoj dio priče o Ivani i u to upregnuo sve svoje snage. U Ogulinu su Turistički ured i Grad, ali i Županija, partneri kad je u pitanju projekt "Ogulin, zavičaj bajke". Grad tu ne štedi novca jer zna što očekuje zauzvrat. Političkom voljom Ogulina i Ogulinaca (čije gospodarstvo nije u ništa boljem položaju nego brodsko, a gradski proračun iznosi 84 u usporedbi s brodskih 225 milijuna kuna!) našlo se i vremena i prostora i novca da se stvari pokrenu s mrtve točke, angažirani su najbolji hrvatski stručnjaci koji su osmislili i festival bajki i sve projekte koji su uz to vežu, pa i to kako će o svemu obavijestiti javnost i privući goste, a posredno, i vratiti uloženi novac. (Na ogulinskom projektu, podsjetimo, radi Agencija Muza, poznata po uvaženom projektu "Kuća o batane", te Kreativni studio Cuculić koji je za vizualni identitet Ogulinskog festivala bajki dobio prestižnu međunarodnu nagradu). Pravilnim pristupom ulaganje u "Bajke" ne postaje ni teret ni trošak, nego stvaranje novih vrijednosti i ostvarenje nemalih prihoda. O tome, dakako, mogu odlučiti samo oni koji u ovom gradu imaju vlast.

Prvi korak

Ovako su "Bajke", slično kao i kuća Brlić, i svačiji i ničiji, pa time uvijek tuđa briga koju nitko nema ni volje ni želje rješavati. Dakako da od naših čelnika ne možemo očekivati da se sami svakodnevno bave ovim problemom, stoga ima valja omogućiti potporu u obliku operativnog tijela koja će "Bajke" i cjelovitu ostavštinu Brlić sustavno, kompetentno i ovlašteno promišljati. To je pitanje koje bi trebao postaviti netko od članova Gradskog vijeća. Kad takvo radno tijelo kompetentno "sagleda situaciju" vjerojatno će, među ostalim, doći do zaključka da Brod mora ustrojiti ustanovu ili barem odjel pri nekoj od svojih ustanova i angažirati barem jednu osobu koja će 365 dana u godini, redovito a ne prigodničarski, naše čelnike "vući za rukav", upozoravati, usmjeravati, tražiti, koordinirati... No, to, dakako, neće ni izdaleka biti dovoljno, to je tek prvi korak. Donese li Slavonski Brod odluku da na temeljima Ivane Brlić-Mažuranić i obitelji Brlić želi graditi svoju sliku (image, brand) odnosno razvijati gospodarstvo, turizam, kulturu i obrazovanje morat će osigurati početni kapital i angažirati vrhunske stručnjake na području razvoja, "brandiranja" i europskog lobiranja. Samo tako ćemo doći do željenih rezultata, a cijela će priča dobiti ozbiljnost koju zaslužuje.

Koliko "priča" imamo

(podnaslov) Ogulin u svoje "bajke" planira uložiti milijun i pol eura. Brod u "Bajke" ulaže na kapaljku. Sveukupno, za išta značajnije, ni približno dovoljno. Pa ako netko kaže da Ivanu slavimo manifestacijski, jasno je da drugačije i ne može biti, jer koliko novca toliko i igara

Ogulin ima činjenicu da je Ivana tamo rođena i da postoje "bajkovita mjesta" koja su joj poslužila kao inspiracija za bajke. Na temelju toga odlučio je izgraditi svoju priču.

Brod ima i Ivanu i Brliće s njihovom ostavštinom, pokretnim i nepokretnim kulturnim dobrima, i "Svijet bajki" i "Brod - grad iz bajke" i turističku ponudu... a kako nema tijela niti ustanove koja će to koordinirati, čini se da svatko "vozi" svojim kolosijekom i pravo je čudo da se ti vlakovi ikada susretnu.

Ogulin u svoje "bajke" planira uložiti milijun i pol eura. Brod u "Bajke" ulaže na kapaljku. Sam Grad Brod, koji je nekada u proračunu imao stotinjak tisuća kuna za ovu namjenu, ali i značajne donacije odnosno financiranje određenih programa (a to je bilo na početku, kada je projekt vodila Verica Vukelić), u jednom je trenutku projekt "srezao" na 30 tisuća kuna. Srećom, to se promijenilo, pa se posljednjih godina u proračunu planira po 80 tisuća. Županija se pridružuje s deset tisuća kuna, a Ministarstvo kulture s 20 tisuća. Ove godine značajno je 30 tisuća kuna donacije Hrvatskog Telekoma. Paralelno s tim provodi se projekt "Brod - grad iz bajke", izrada skulptura s likovima iz Ivaninih djela, za koje se u proračunu posljednje dvije godine osigurava po milijun kuna. Turistička zajednica grada Slavonskog Broda u svoj dio priče - ulični festivala bajki, dodaje još oko 40 tisuća kuna. Sveukupno, za išta značajnije, ni približno dovoljno. Pa ako netko kaže da Ivanu slavimo manifestacijski, jasno je da drugačije i ne može biti, jer koliko novca toliko i igara.

D. Vanić

Ostale novosti

24.6.2016.Crkveno pučko pjevanje

17.6.2016.52. Brodsko kolo

3.6.2016.Igra kolo maleno

29.4.2016.Kad zapjeva srce Slavonije

22.4.2016.U svijetu bajki...

1.4.2016.Novi uspjeh mlade glazbenice

25.3.2016.Svjetlo je tu!

26.2.2016.Kulturno središte Hrvatske

12.2.2016.O jednom vremenu

5.2.2016.Gotovo pet tisuća posjetitelja

5.2.2016.Stripovi uvijek žive

18.12.2015.Kad zasvira mala samica

27.11.2015.Od klasike do disca

13.11.2015.Najbolji na svijetu

30.10.2015.Najljepše pjevaju Anita i Josip

2.10.2015.Obnovimo baštinu

18.9.2015."Ad astra" na nebu

3.7.2015.Staroslatiničko ljeto

19.6.2015.Šokadijo, sve ti je na glasu!

12.6.2015.Kad zapjevam i malo zagudim

30.4.2015.Mi smo Šokci, mi volimo tako...

13.2.2015.101 brodska priča - knjiga treća

11.2.2015.Životna priča Mije Čorak

6.2.2015.Tisuće posjetitelja na 13 lokacija

16.1.2015.Osadesetogodišnjak čeka obnovu

19.12.2014.Srcu mi je prirasla samica...

28.11.2014.Grand prix u Poreč, Brođanima "Sjećanje"

7.11.2014.Tadija ponovno okupio prijatelje

31.10.2014.Vesela "Nota" puna života

31.10.2014.Najljepše pjevaju Željko Norac i Monika Matijević

10.10.2014.Mladi tamburaši - sigurna budućnost

3.10.2014.Obnavljamo baštinu

5.9.2014.Pod hrvatskim stijegom

4.7.2014.Raspjevano ljeto

27.6.2014."O, mila Majko nebeska!"

20.6.2014.Najljepša je Anđelina

13.6.2014.To je zemlja Hrvatska!

6.6.2014.Kad zapjevam i malo zagudim

2.5.2014.Zapivajte, moja usta mala...

25.4.2014.Neprolazna vrijednost izvire iz knjiga

11.4.2014.140 Ivaninih ljeta

4.4.2014.Dragocjena kulturno-povijesna promotivna izdanja

28.3.2014."Sakupljači gelera" dr. Drage Prgometa

28.2.2014.Plesne svečanosti dostojne velike balerine

17.1.2014.Razigrana pučka dramaturgija

13.12.2013.... PA ZASVIRAM U SAMICU MALU...

29.11.2013.Novosađani zadržali Veliku nagradu

29.11.2013.Svi baš vole Toldijeve knjige

8.11.2013.Susret veličina

12.7.2013.„Zahvalimo Njoj…“ i velikom Meštroviću

14.6.2013.Središnji programi 49. "Brodskog kola"

7.6.2013.Jesu mali, al' veliko kolo razigrali

22.3.2013."Bosna i Hercegovina od Daytona do Bruxellesa"

1.3.2013.Otkrivajući Zvonimira Podkovca

1.2.2013.Rekordnih tri i pol tisuće posjetitelja!

18.1.2013.Jubilarna smotra igrokaza u Sikirevcima

4.1.2013.101 brodska priča

14.12.2012.U Andrivci svirale samice

30.11.2012.3. međunarodni festival harmonike "Bela pl. Panthy"

26.10.2012. Svečano proslavljena stogodišnjica

12.10.2012.Kobašani ponovno sjajni domaćini

28.9.2012.Nova brodska glazbena zvijezda

11.5.2012.Kolo igra tamburica svira

10.2.2012.Najzvonkija grla Slavonije

3.2.2012.Programi raznovrsni, posjetitelji brojni

20.1.2012.Izvrsni pučki glumci u originalnim predstavama

13.1.2012. Sto je tamburaša Filipu kapela

30.12.2011.Diversi na vrhunskoj razini

22.12.2011."Svim na zemlji mir, veselje!"

16.12.2011.Nikad bolja smotra samičara

11.11.2011."Hrvatski tamburaški brevijar" Mihaela Ferića

7.10.2011.U KOBAŠU ZA PAMĆENJE

26.8.2011.VLADIMIR REM

22.7.2011.Bećarci i tamburica na ulicama Istanbula

10.6.2011.TO JE ZEMLJA HRVATSKA

27.5.2011.Stanislav Geza Milošić

29.4.2011.Gdje talenti i želja dobivaju vještinu

11.2.2011."Alaj pjevam i pjevati znadem"

4.2.2011.U Lužani čijalo se perje...

31.12.2010.Djeva sina porodi!

31.12.2010.Za Božić – humanitarni nastup u dječjem domu Brezovica

17.12.2010.Nikad mlađi samičari

3.12.2010.I BECI BI BIO SRETAN...

26.11.2010.Povelja uspješnosti "Julije Benešić" Dunji Vanić

5.11.2010.Sjećanje na Dragutina Tadijanovića

29.10.2010.U znaku biološke raznolikosti i očuvanja okoliša

27.8.2010.Na FAK-u se i dalje traži stolica više

20.8.2010.JOŠ O BRODSKOJ METROPOLI MLAĐEG KAMENOG DOBA

18.6.2010.Šokadijo, sve ti je na glasu

11.6.2010.TO JE ZEMLJA HRVATSKA!

4.6.2010.Igra kolo maleno

30.4.2010.Pjevaj diko, nek' sva sela znaju…

23.12.2009.TKO PJEVA, DVOSTRUKO MOLI

23.12.2009.Svim na zemlji mir, veselje...

18.12.2009.Kako je pala bosanska Posavina

4.12.2009.Obnova orgulja crkve Presvetoga Trojstva

6.11.2009.Tadija opet stanuje u Brodu

16.10.2009.VUKOJEVIĆU SVJETSKA NAGRADA

3.7.2009.Pred publikom 49. međunarodnog dječjeg festivala

26.6.2009.VOLIM MORE, VOLIM KAMEN

30.4.2009.Doviđenja, s Ivanom u 2010.!

24.4.2009. Oni i njihovo djelo temelj su i istina Hrvatske

13.3.2009.Zlatni jubilej Državnog arhiva Slavonski Brod

20.2.2009.Tradicija vrijedna čuvanja

13.2.2009.Ponajbolji imali su zgodu zapjevati u Slavonskom Brodu

6.2.2009.Noć muzeja u Slavonskom Brodu

7.11.2008.Živ je naš Tadija

16.5.2008.Šezdeset godina FAB-a

16.5.2008.UZ SAMICU NA PLEMIĆA STANU

9.5.2008.Meštrović u Brodu

25.4.2008.Zgrada primjerena muzejskoj djelatnosti

18.4.2008.Veselo, razigrano, raznovrsno... kao dječja mašta i Ivanine priče

11.4.2008.Tadijin dom i dalje u kutijama

28.3.2008.Kultura i struka i dalje protiv skulptura

7.3.2008.BARUNI TRENK I MARIJA TEREZIJA STIGLI U TVRĐAVU BROD

1.2.2008.Noć muzeja

23.11.2007."Vizualna rapsodija" Ranka Šiljega

23.11.2007.DANI TEHNIČKE KULTURE

20.9.2007.Hrvatskom glazbom, plesom i nošnjama oduševili u Italiji i Turskoj

7.9.2007.Sjajni Festung fest

31.8.2007.Chorwazja, bardzo dobze - Hrvatska, jako dobro!

6.7.2007.Zbogom, Tadija

30.6.2007.IN MEMORIAM

29.6.2007.LJETO NAM SE VRATILO...

21.6.2007.Na početku izvrsni "Metropolis"

1.6.2007."Markice" blokirale obnovu i investiciju

11.5.2007.Naša Mia i dalje nadahnjuje

20.4.2007.Djeca ponovno vladaju Brodom

13.4.2007.12. "Uskrsni ponedjeljak"

2.4.2007.Stribor Uzelac Schwendemann postao član P.E.N.-a

16.11.2006.Još o likovima iz bajke

16.11.2006.Tadijin novi dom

12.10.2006.Lipa moja Slavonija

1.9.2006.Ostavštine velikana - teret ili bogatstvo

18.8.2006.GLORIA FESTUNG BROD! SLAVA TVRĐAVE BROD!

26.6.2006.NEMA HEROJSKIJEGA GRADA OD BRODA